Boboteaza, ziua în care se sfințește apa

0
  • Mâine, credincioșii merg la biserică să ia agheasma mare

În fiecare an, pe 6 ianuarie, este sărbătorită Boboteaza, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Anul acesta, sărbătoarea este într-o zi de vineri dar nu se mai ține post fiind harți. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan.
Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului sărbătorilor de iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul.

Agheasma mare se bea opt zile

Pregătirea acestui moment se face, şi astăzi, cu multă atenţie, în fiecare comunitate. Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spaţiu mai larg, în curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apă, care se pune în vase mari de lemn şi, tot acum, se taie, la râu, o cruce mare de gheaţă. În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfăşoară întreg ceremonialul religios. După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare sătean îşi ia apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă. Pe drumul de întoarcere ei strigă „Chiraleisa”- pentru belşugul holdelor viitoare şi toarnă câte puţină agheasmă în toate fântânile întâlnite în cale. Odată ajunşi acasă, oamenii sfinţesc cu agheasmă grajdul, animalele din grajd, pomii din livadă, casa şi interiorul casei. Există şi credinţa că în noaptea de Bobotează fetele îşi pot vedea ursitul. Se spune că dacă îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi îşi pun sub pernă o crenguţă de busuioc, îşi vor visa alesul. Se mai spune că fetele care alunecă pe gheaţă şi cad în această zi se vor mărita sigur până la sfârşitul anului.
În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut.
În anumite zone se spune că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile. Se spune că apa sfinţită, numită agheasma mare, adusă în această zi de la biserică, e miraculoasă. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele. Agheasma mare se bea dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 8 zile, până la 14 ianuarie.În ajunul Bobotezei se ţine post, chiar post negru, cine poate. Tot înaintea sărbătorii, preoţii merg la casele credincioşilor pentru a le aduce, prin stropirea cu apă sfinţită, binecuvântarea Sfintei Treimi.

Slujba Sfințirii Apei, la Catedrala Sf Petru și Pavel

Toate bisericile şi parohiile din orașul Mioveni au făcut fac pregătiri pentru Sărbătoarea de Bobotează, iar preoții urmează să sfințească agheasma care va ajunge la miile de credincioşi din oraş.
Astfel, mâine, la Catedrala “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mioveni, în intervalul orar 09:00 – 10:00, înainte de oficierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, pe esplanada din exterior va fi săvârșită Slujba Sfințirii Apei – Aghiasma Mare. Cu acest prilej, credincioşii vor lua acasă apa sfinţiţă din mai multe vase pregătite de reprezentanţii bisericii. De asemenea, pentru asigurarea ordinii publice vor participa lucrători din cadrul Poliţiei Locale şi cei ai Poliţie Române. S.M.