- S-a întâmplat într-o școală din Pitești
A fost anchetă la Şcoala Matei Basarab din Piteşti acolo unde o elevă în vârstă de 13 ani, a vrut să se răzbune pe o colegă, de aceeași vârstă, și a încercat să o otrăvească. Cazul a intrat în atenția polițiștilor de la Biroul de Siguranță Școlară, a Comisiei mixte de control în unități de educație din cadrul Prefecturii Argeș și a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Argeș.
Cele două fete sunt colege la Școala Gimnazială Matei Basarab din Pitești. În luna noiembrie a anului trecut s-au certat iar una dintre ele a ținut să se răzbune. Profitând de faptul că cealaltă copilă nu era în clasă, într-o pauză, i-a turnat dezinfectat și săpun lichid în sticla cu suc. Fără să ştie, eleva a băut. Atunci a simţit gustul toxic. A fost dusă la Spitalul de Pediatrie Piteşti acolo unde a primit îngrijirile medicale necesare. Se spune că nu a fost necesară spitalizarea. Cazul a intrat în atenţia conducerii Şcolii Matei Basarab, dar şi a Biroului de Siguranţă Şcolară din cadrul IPJ Argeş. „A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. S-a întâmplat în pauza dintre ore. Cazul va rămâne în monitorizarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Argeş. S-a dipus consilierea ambelor minore”, a precizat Florin Popa, purtător de cuvânt al IPJ Argeş. Având în vedere că fetele implicate au 13 ani, cea care a săvârşit fapta nu poate răspunde penal. Ceea ce, la început, elevilor din clasă li s-a părut amuzant, s-a dovedit a fi un caz grav. În timpul audierilor elevii au spus că victima, căreia i-au fost puse în băutură substanţele toxice, avea de regulă un comportamet neadecvat faţă de colegi, nicidecum agresoarea din această situaţie.
Consiliere psihologică, pentru ambele minore
Cazul ne-a fost confirmat şi de către reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. „ Situația minorelor s-a aflat și în evidența DGASPC Argeș. S-a demarat procedura de evaluarea şi planificarea serviciilor (consiliere, monitorizare)pentru minorele în cauză” a declarat Andreea Teodorescu șef serviciu DGASPC Argeş. După declanşarea procedurilor părinţii uneia dintre minore au ales să facă consiliere psihologică şi în privat. Şi Comisia mixtă de control în unități de educație, funcțională prin ordin de prefect, din cadrul Prefecturii Argeş a investigat acest incident petrecut în unitatea de învăţământ. „S-a decis consilierea pentru ambele fete implicate. Nicio formă de abuz, fie fizic, fie verbal, nu poate fi tolerată și nu este o joacă. Cadrele didactice trebuie să fie atente cum tratează incidentele între elevi. Părinții, dacă observă schimbări în comportamentul copiilor, să colaboreze cu învățătorii sau diriginții”, a precizat prefectul Radu Perianu. M.Sandu