Este ora 23,59!

1
  • Din punctul meu de vedere

De curând, liberalii din Argeș au dat un comunicat de presă, anunțându-i pe locuitorii județului că la Curtea de Argeș s-a petrecut un eveniment important:
” Astăzi a depus jurământul noul consilier local liberal din Curtea de Argeș, Maria Dumitrache. Președintele PNL Curtea de Argeș, Cosmin Petrescu, și-a arătat convingerea că promovarea femeilor în politică este importantă,” ne anunță comunicatul de presă.
Doamna Maria Dumitrache a jurat în felul următor:
” Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Curtea de Argeș. Aşa să îmi ajute Dumnezeu!”
După ce a jurat, doamna a declarat:
„Azi a început o nouă etapă a carierei mele, am depus juramântul pentru poziția de consilier local PNL. Vă aștept cu idei, propuneri pentru ca împreună să schimbăm lucrurile în orașul nostru”.
Purtătorul de cuvânt al PNL Argeș, domnul Cătălin Andrei, a declarat:
” Îi urăm colegei noastre Maria Dumitrache mult succes în proiectul politic și administrativ!”
Citind acest comunicat, ai impresia că trăiești într-o societate democrată, în care oamenii decid încă de la nivelul cel mai de jos, adică al consilierilor locali, cine le reprezintă interesele.
În județul Argeș sunt peste o mie de consilieri locali care au depus peste o mie de jurăminte cu mâna pe Biblie.
În țară sunt peste 30.000 de consilieri locali care au depus peste 30.000 de jurăminte cu mâna pe Biblie.
Ar trebui să vibreze România de atâta democrație.
Din păcate, România nu vibrează, ba chiar pare amorțită. În majoritatea cazurilor, jurământul depus nu este doar uitat, ci și încălcat urgent.
În urmă cu câteva luni, de pildă, același PNL Pitești a dat un comunicat în care anunța că acel consilier care nu va vota precum decide grupul va fi sancționat, iar dacă situația se repetă, va fi dat afară. PNL Pitești a fost ok, a recunoscut că votul este ținut în frâu, e vot la comandă. Situația este similară la toate partidele, doar că nu se discută despre asta, se consideră de la sine înțeles.
Precum se întâmplă cu consilierii locali sau județeni, la fel se întâmplă și cu parlamentarii. Jură, apoi votează cum zice grupul, încât te întrebi de ce mai e nevoie de atâtea sute de aleși ai neamului, din moment ce hotărârile sunt luate doar la nivelul liderilor.
Avem zeci de mii de aleși, la toate nivelurile, dar viața politică e moartă, hotărârile sunt luate la vârf și devin porunci, ca în dictatură.
În aceste condiții, pe problemele majore decid alții, fie partenerii strategici, prin servicii, fie direct serviciile prin liderii politici. De la bază până la vârf, mimăm democrația.
Când mimezi ceva permanent, se instalează nevroza, iar țara e nevrotică.
Lărgind cadrul, observăm că și la nivelul continentului se întâmplă la fel, Parlamentul European este un organism fără puterea de a da regulamente, directive, decizii și recomandări, iar Adunarea Generală a Consiliului Europei este doar o instituție care organizează excursii la Strasbourg.
De la nivelul consiliului local dintr-o comună uitată de lume, până la nivelul organismelor democratice europene toți aleșii se prefac că discută deschis și votează liber, încasându-și indemnizațiile. Dar nu, nu e ca în comunism, unde se spunea că ”noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc”, fiindcă indemnizațiile și apoi pensiile aleșilor europeni sunt uriașe, mai mari decât ale oamenilor de știință, de exemplu.
Să recunoaștem că nici Europa nu duduie de democrație, că avem peste un milion de europeni precum doamna Maria Dumitrache de la Curtea de Argeș care jură, apoi ridică mâna după cum le dictează altcineva.
(Să mă ierte doamna, nu o cunosc, nu am nimic să-i reproșez direct, i-am folosit numele doar ca exemplu, provocat și de pomposul comunicat liberal care a tratat evenimentul ca fiind de larg interes).
Am abordat acest subiect pentru a atrage atenția că democrația este împărțită în milioane de bucățele, este în mâinile a milioane de oameni, dar fără personalitate și curaj în milioane de inimi, totul agonizează.
Iar apoi, ne întrebăm de ce lucrurile nu merg așa cum ne-ar da dreptul cea mai bună organizare politică posibilă.
De ce nu merg lucrurile ?
Din cauza egoismului și a fricii.
Mi-aș dori ca fiecare cetățean care și-a rezolvat problemele existenței personale, care are suficientă școală și destulă experiență de viață să se implice serios în luarea deciziilor.
Dacă nu se va ridica, la nivel european, nivelul de implicare politică lucidă și curajoasă, în cel mult două, trei generații ne paște dictatura. Formalismul și minciuna încep să ne copleșească, iar drumul spre condiția de robi, de care credeam că am scăpat, se deschide tot mai larg.
Îmi dau seama, să nu credeți că sunt naiv, de aspectul romantic al acestor rânduri și al acestor idei, însă altă cale nu există decât cea a ridicării frunții și a recuperării spiritului social. Dacă ne vom afunda în egoism și izolare suntem pierduți, lumea va deveni imperiu, iar imperiul va avea sclavi.
Suntem, cred, la ora 23, 59, mai avem un minut și nu vom mai putea recupera nimic.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

1 COMENTARIU

  1. România geme de obidă,
    Iar poporul fluieră la stele,
    E Popor sau o mulțime vidă?
    Unde sunt ,,bărbații” țării mele?

    La mulți ani!

Comentariile sunt închise.