Intervenţia echipelor de salvare care au acţionat pentru delocarea turiştilor de la cabana Capra a fost una de anvergură. Toate echipele implicate au muncit întreaga zi. În cele din urmă, cei 57 de turişti au fost coborâţi pe jos şi au ajuns acasă. Au apărut multe discuţii referitoare la faptul că turiştii nu aveau ce să caute la cabană, cu maşinile, drumul fiind închis. Despre ce se va întâmpla în continuare dar şi amănunte din timpul intervenţiei aflaţi din materialul următor.
Nu a fost o singură avalanșă, ci în total şase, iar două dintre ele, de mari dimensiuni, au fost la Cabana Capra. Prima i-a prins pe turişti în restaurant. Sărbătoreau o zi onomastică şi erau la tort când au auzit un zgomot ca de bombă. Zăpada a rupt uşa de la intrarea în restaurat, a spart geamuri şi a ajuns pe mese. Nimeni nu a fost rănit şi nu au sunat la 112. În cabană erau 57 de turişti şi 15 angajaţi. A doua zi, avalanşa a lovit în jurul orei 7. 00 dimineața și a făcut praf mașinile din parcarea hotelului. Abia atunci s-au speriat oamenii şi au sunat la 112. Zăpada a aruncat autovehiculele ca pe nişte popice una peste alta. Duminică seara, după ce acţiunea s-a încheiat, o parte dintre cei implicaţi în intervenţie au susţinut o conferinţă de presă la Prefectura Argeş. Au fost prezenţi prefectul Radu Perianu, Alin Berevoescu inspectotul şef al ISU Argeş, Ioana Solomon, purtător de cuvânt al Jandarmeriei, Ion Sănduloiu, conducătorul Serviciului Salvamont, împreună cu Andrei Nicuţ, operator drone, precum şi Gheorghe Mihăiţă, şeful Secției de Drumuri Naționale Argeş. Şeful ISU Argeş a spus că a aflat despre avalanşa de la Capra din presă, de pe reţelele de socializare, dat fiind faptul că, în seara de sâmbătă, nimeni n-a apelat la numărul de urgenţe. “Abia după a doua avalanşă, cea de dimineaţă, când au fost văzute efectele, cu unele maşini acoperite de zăpadă, altele cu roţile în sus, altele duse mai departe, lumea s-a speriat şi a apelat la 112”, a spus colonelul Alin Berevoianu, inspectorul-şef al ISU Argeş.
Gheorghe Mihăiţă: „Acolo este „interzis”, peste „interzis” nu treci”
Drumul parcurs de turiștii cazaţi la cabana Capra era închis circulației din luna noiembrie a anului trecut. Cu toate acestea au mers până acolo cu maşinile, parcurgând patru kilometri. „Legea nu se dă dreptul să îngrădim dreptul omului de a merge la proprietăți. Să nu uităm că acolo avem o instituţie Salvamont, o instituţie care salvează vieţi. Acest agent economic este acolo de 30-40 de ani. Avem şi o microcentrală acolo. (…) Noi nu puteam să facem absolut nimic. Am aplicat tot ce ne dă voie legiuitorul să aplicăm. Avem tot felul de semnalizări, de la ieşirea din Piteşti, la Curtea de Argeş la Căpăţâneni. La kilometrul 104 aveam barieră pe care oamenii au dat-o deoparte. Şi bariera aceea cu lacăt, ne spărgeau lacătul şi tot plecau acolo. Cu ocazia acestui eveniment cred că au înţeles şi aceia care au creat tot timpul nişte presiuni să ţinem drumul deschis, că lucrurile sunt mult mai periculoase decât ne închipuim noi, în acele zone. Dacă acolo este un drum închis, nici nu cred că este cazul să facem noi sesizare. Acolo este „interzis”, peste „interzis” nu treci. Ai trecut, răspunzi şi plăteşti. De la km 104, Drumurile Naționale nu intervin pentru deszăpezire.”, a declarat Gheorghe Mihăiță. Acesta a mai precizat că o situaţie de genul acesta se poate repeta oricând. A mai spus că intervenţia de duminică a fost extrem de dificilă. „Din păcate puteam să avem „N” utilaje. Nu se putea lucra din cauza drumului îngust, printre versanţi, cu zăpadă multă. Am reuşit uşor, uşor, să îndepărtăm zăpada să creăm o cale de acces. A fost foarte greu acolo unde au venit avalanşele, pentru că au venit cu copaci. Pe bieţii jandarmi şi pompieri i-am văzut cu drujbe.”
Ion Sănduloiu: „Dacă era în timpul zilei, ar fi fost o tragedie”
”Eu sunt şocat, uimit că o succesiune de astfel de avalanşe nu a făcut absolut niciun fel de victimă. (…) Pot să vă spun că au fost şase avalanşe, două dintre ele enorme. A doua, eu am mai văzut aşa ceva la începutul lui mai 1985, când am început să merg în Făgăraş. Faptul că nu a fost nicio victimă mie mi se pare un noroc extraordinar, lucru care se datorează faptului că a fost foarte târziu, s-a întâmplat prima avalanşă la ora zece şi jumătate (seara – n.r.), era deja viscol. Dacă era în timpul zilei, ar fi fost o tragedie. Şi a doua avalanşă a plecat în creierii dimineţii când oricum nu circula nimeni şi era viscol”, a afirmat Ion Sănduloiu. În timpul intervenţiei, la faţa locului salvamontiştii au dus inclusiv câini de căutare în avalanşă şi o dronă, pentru a-şi da seama dacă au rămas depozite de zăpadă în partea superioară a muntelui şi dacă există riscul să se plece la vale şi să-i surprindă pe salvatori. „Din fericire, nu a fost cazul unui risc foarte mare, noi ne-am dat seama că se poate lucra în zonă, se poate circula pe tot parcursul între zona de siguranţă şi Capra”, a mai spus Ion Sănduloiu. Acesta a explicat că zăpada de pe un întreg versant a plecat la vale, iar una dintre avalanşe a „ras” o pădure. Tot el a oferit explicaţii referitoare la faptul că prima dată numai 17 turişti au pornit pe jos, restul preferând să rămână la cabană. Aceştia voiau să plece din cabană cu maşinile şi nu pe jos, pentru că se temeau de producerea de noi avalanşe. n
În cele din urmă au fost evacuaţi pe jos toţi cei 57 de turişti din Argeş, Timiş şi Bucureşti. Cu ei a plecat şi un angajat, restul de 14 au rămas la cabană.
Radu Perianu: „Cheltuielile sunt suportate de statul român”
Jurnaliştii au întrebat cine va suporta costurile intervenţiei de evacuare a turiştilor, intervenţii la care au participat pompieri din patru judeţe, dar şi angajaţi ai mai multor instituţii. ”Sfătuindu-mă cu ISU pe problema asta, pentru că am deschis-o şi eu încă de la ora 8 dimineaţa, răspunsul a fost următorul: este o situaţie de urgenţă, cu cetăţeni români, statul român are grijă de cetăţenii lui şi prin urmare cheltuielile sunt suportate de statul român. Nu vor fi, să spun aşa, acţiuni în regres, cel puţin la momentul de faţă gândim aşa. E posibil ca situaţia să se schimbe, dar în principiu cam aşa cred că va fi. Evident că vor fi sancţiuni contravenţionale împotriva celor care nu au respectat legea. Poliţiştii desfăşoartă cercetări. Trebuie să respectăm principiul de nevinovăţie şi la momentul de faţă polițiștii nu au ce să comunice în spaţiul public. Atunci când vor ajunge la o concluzie, cu siguranţă, vor comunica”, a afirmat prefectul Radu Perianu. Reamintim că drumul s-a închis cu data de 17 noiembrie 2022. Şoferii care au încălcat Codul Rutier şi au intrat pe drumul închis vor avea permisele suspendate pentru 60 de zile şi pot primi amenzi cuprinse între 870 şi 1160 de lei, respectiv 6-8 puncte de penalizare. Multe dintre autoturisme aparţineau unei firme din Bucureşti. Ieri, încă nu se ştia exact despre câte maşini este vorba, o parte dintre autovehicule fiind încă acoperite de zăpadă. Nimeni nu a avut nevoie de cazare, toţi s-au deplasat către case. 22 dintre cei care se aflau în cabană au fost duşi cu microbuzele, puse la dispoziţie de autorităţi, către Bucureşti. Anchetatorii vor stabili și dacă omul e afaceri Gheorghe Badea proprietarul hotelului, avea dreptul să mai cazeze, să curețe drumul și să pună la dispoziție parcarea, deși mașinile nu aveau voie să ajungă acolo. M.Sandu