Dosarele DNA suspendate de instanţe!

1

Două dosare de corupţie, instrumentate de procurorii DNA, aflate pe rolul Curţii de Apel Piteşti au fost suspendate ieri. Asta după ce Curtea de Apel Braşov a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) într-un dosar de corupţie întrebând dacă poate să nu aplice deciziile Curţii Constituţionale a României privind prescripţia. Până când CJUE se va pronunţa procesele nu se vor mai judeca. Vor urma şi altele. 
La începutul lunii ianuarie, procurorii DNA au depus la la Curtea de Apel Piteşti şi la Tribunalul Argeş, în dosarele de corupţie, cereri prin care solicitau instanţelor să sesizeze CJUE. Cererile au fost respinse. Ulterior, DNA a revenit cu solicitarea de a suspenda judecarea cauzei până când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene se va pronunţa cu privire la sesizarea Curţii de Apel Braşov. Astfel de cereri au fost depuse la curţile de apel din ţară, mai multe dosare fiind suspendate. Pe perioada cât se suspendă procedura se întrerupe şi termenul prescripţiei. Măsura a fost fost aplicată şi de magistraţii Curţii de Apel care aveau spre judecare cauze de corupţie.

Doi primari scapă de judecată

Ieri magistraţii Curţii de Apel au suspendat două dosare de corupţie, respectiv, cel în care primarul comunei Oarja, Constantin Bîlea a fost trimis în judecată în ianuarie 2017 după ce a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu şi dosarul a fostului primar al comunei Călineşti, Nicolae Gavrilescu, trimis în judecată în noiembrie 2019. Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Piteşti, Constantin Bâlea şi directorul de la acea dată al şcolii din comună, ar fi încheiat câte un contract de execuție lucrări care priveau: amenajarea unei camere frigorifice în interiorul Căminului Cultural Oarja, respectiv, instalarea a 5 centrale termice în Școala Gimnazială D. Rădulescu Oarja și au dispus plata unor facturi, în condițiile în care bunurile și serviciile facturate și achitate nu au fost furnizate. Nicolae Gavrilescu, pe vremea când era primar, a semnat un contract de proiectare și construcție pentru obiectivul de investiții „ Bază Sportivă Multifuncțională model tip2, satul Vrănești”. Ulterior, se arată în dosarul de urmărire penală, pe parcursul executării contractului, edilul ar fi dispus plata către firma celuilalt inculpat, atât a unor lucrări supraevaluate, cât și a contravalorii garanției de bună execuție, care însă nu fusese constituită niciodată. Judecarea celor două dosare va fi întreruptă până când CJUE se va pronunţa.

Multe dosare ar putea fi închise

Pe 26 mai, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale. Unele instanţe au suspendat procesele în aşteptarea unei lămuriri de la Instanţa supremă, altele au trecut însă direct la aplicarea deciziei CCR şi au dispus încetarea unor procese de corupţie. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât pe 25 octombrie 2022 că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv. Astfel, multe dosare de corupție ar putea fi închise. M.Sandu

1 COMENTARIU

  1. DNA va intra peste interlopul Gentea si gasca mafiota Consiliul Local Pitesti.
    Asa cum fiecare pitestean a vazut si a simtit pe propria piele jaful de la intretinere din aceasta iarna:jaful de la termoficare,jaful de la apa canal.
    Preturile au fost marite din pixul si la propunerea interlopului Gentea .
    Nu exista nici o justificare in afara jafului.Preturile sunt prohibitive.
    Sa prezinte Gentea salariile directorului general de apa canal si a gastii de hoti de acolo cat si salariul directorului general de la termoficare si a gastii de banditi de acolo .
    Preturile ar trebuie sa fie cu cel putin 30% mai mici la apa canal si cu 40% mai mici la termoficare.
    Sa prezinte descompunerea de costuri de la apa canal si termoficare.
    Sa prezinte planul de reducere de costuri.
    Apa canal si-a cumparat masini ,isi dau prime de mii de euro,deplasari,angajari ale pilelor politice..,achizitii la preturi duble.La termoficare este un jaf generaluzat salariatii se plimba prin oras si spun la toata lumea ce viata de bastani au ei .
    Salarii mai mari ca in multinaționale.
    Pitestenii sunt jefuiti de Gentea in complicitate cu consilerii locali.
    Si la FC Arges situatia este grava:6 milioane de euro pentru nimic.Aduc jucatori boschetari pentru comisioane.FC Arges a devenit o ghena de gunoi a mafiei fotbalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.