- Bilanţul poliţiştilor argeşeni
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş a prezentat bilanţul activităţii din anul 2022. Din acesta reiese că anul trecut poliţiştii argeşeni au intervenit în peste 2.800 de cazuri de violență domestică. Se constată o scădere a infracțiunilor comise cu violență, au fost înregistrate 328 de infracțiuni prin intermediul sistemelor informatice, iar poliţiştii rutieri au reţinut peste 4.000 de permise de conducere şi au constatat peste 1.300 infracţiuni. Poliţiştii de criminalitate economică au pus sechestru pe bunuri de peste 55 milioane lei.
Deficitul de personal a fost una dintre problemele cu care s-au confruntat inspectoratele de poliţie din ţară. Se deosebire de alte judueţe la nivelul I. P.J Argeş, la sfârșitul anului 2022, gradul de ocupare al posturilor din instituție era mai bun, fiind de peste 87%. Asta după ce anul trecut, au fost încadrați, prin concurs din sursă externă, repartizați din școlile de agenți de poliție și mutați de la alte unități, 118 polițiști.
Cu poliţiştii din cadrul IPJ Argeş, desfășoară activitatea, în special, pe stradă, în structurile de ordine publică poliție rutieră și investigații criminale, Serviciul Pregătire Profesională a organizat instruiri, pentru dezvoltarea și menținerea deprinderilor practice de bază ale personalului operativ. În plus, oamenii legii au fost instruiţi de reprezentanţii ISU Argeş cum să acorde primul ajutor.
De asemenea structurile operative, poliţişti rutieri sau de ordine publică au urmat cursuri de pregătire tactică pentru intervenții polițienești.
Mulţi oameni beţi au comis infracţiuni cu violenţă
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş a fost sesizat de comiterea a 13.577 de infracţiuni, în 2022. În ceea ce privește infracțiunile comise cu violență, se constată o scădere cu 21,42% a numărului acestora față de anul precedent, anunţă IPJ Argeş. 63,6% dintre acestea au fost comise în mediul rural, 62,7% în locuințe, 45 % dintre fapte au fost comise asupra membrilor familiei, iar peste 50% dintre ele au fost comise pe fondul consumului de alcool. Infracțiunile contra persoanei reprezintă 37% din totalul infracțiunilor sesizate. Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 35% din totalul celor sesizate și scad față de anul trecut cu 2,3% (49% dintre acestea sunt reprezentate de furturi,11,6% reprezintă infracțiuni de înșelăciune). În anul 2022, au fost înregistrate 328 de infracțiuni comise prin intermediul sistemelor informatice (54% privind efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos). Infracțiunile de furt, stradale, reprezintă peste 30% din totalul infracțiunilor stradale sesizate și au scăzut cu 13% față de anul trecut, peste 19% dintre acestea fiind reprezentate de furturile din buzunare. Peste 60% dintre acestea sunt comise pe timp de zi. Infracțiunile stradale, descoperite în flagrant delict, cresc cu 56% față de anul 2021.
18 arestări făcute de structurile economice
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au dispus măsuri de indisponibilizare pentru bunuri în valoare de 55.473.180 de lei, cu 59 % mai mult decât anul trecut, și a fost recuperată suma de 2.710.010 lei în dosarele în care prejudiciul a fost mai mic de 100.000 euro sau 50.000 euro şi a fost acoperit integral de inculpaţi, la final aceştia primind doar amendă, nu închisoare. În cadrul dosarelor instrumentate au fost destructurate grupuri, fiind reținute 18 persoane (5 cercetate în stare de arestare preventivă, 2 în stare de arest la domiciliu și 1 sub control judiciar).În anul 2022, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au înregistrat 24 de dosare penale privind domeniul achiziții publice.
265 ordine de protecţie provizorii
Violenţa domestică a necesitat pentru poliţiştii argeşeni intervenţia rapidă şi luarea în timp scurt, măsurilor care se impuneau, pentru protejarea victimelor. Oamenii legii s-au sesizat uneori din oficiu în astfel de cazuri. Polițiștii au intervenit la peste 2.800 de cazuri de violență domestică sesizate și au emis 265 de ordine de protecție provizorii, 228 dintre acestea fiind confirmate de către parchetele locale.
Mai puţine decese în urma accidentelor
„În anul 2022, polițiștii rutieri au participat la 2.562 de acțiuni organizate în județul Argeș. Lunar, pe parcursul a două săptămâni, activitățile au fost organizate în sistem integrat Poliție Rutieră – Ordine Publică. În urma acțiunilor, au fost constatate peste 1.300 de infracțiuni, au fost aplicate peste 52.000 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute peste 4.000 de permise de conducere și au fost retrase aproape 2.000 de certificate de înmatriculare. Numărul accidentelor grave produse în județul Argeș a fost de 109. Totodată, a scăzut cu aproape 39% numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere”, a transmis IPJ Argeş. Din bilanţul activităţii pe anul 2022 reiese că principalele cauze ale producerii accidentelor de circulație sunt: viteza excesivă și neadaptată la condițiile de drum (22 de evenimente), indisciplina pietonală (12 evenimente) și a bicicliștilor (14 evenimente). Anul trecut au fost în vizorul poliţiştilor rutieri transportatorii, atât de persoane cât şi de mărfuri, fiind organizate 294 de acţiuni și au fost aplicate 3.470 de sancțiuni contravenţionale, peste 50% dintre acestea fiind aplicate conducătorilor vehiculelor care efectuau transport de marfă.
Balastierele sub lupa poliţiştilor
Anul trecut au fost desfășurate 18 acțiuni, pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale, în urma cărora au fost verificate 16 obiective din județ, în zone cu exploatare a agregatelor minerale. În urma activităților desfășurate, au fost constatate 9 fapte de natură penală, respectiv: 6 infracțiuni prev. și ped. de Legea 85/2003(legea care reglementează desfășurarea activităților miniere în România-Legea minelor), 1 infracține prev. și ped. de Legea 107/1996 (Legea apelor) și 2 infracțiuni prev. și ped. de Legea 241/2005 (legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în România), și au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, respectiv: 6 prev. de Legea 107/1996 (Legea apelor) și 2 prev. și ped. de Legea 241/2005 (Legea apelor) și 2 prev de HG 170/2004, în valoare totală de 196.000 de lei. Una dintre acete acţiuni a avut loc pe 15 septembrie 2022 când polițiștii din cadrul I.P.J. Argeș – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au pus în aplicare trei mandate de percheziţie domiciliară, la locuințele unor persoane bănuite de săvârşirea infracțiunilor de evaziune fiscală și executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă. „În fapt, în urma probatoriului administrat a rezultat faptul că administratorul unei societăți comerciale cu sediul social în municipiul Pitești ar fi desfășurat activități de exploatare agregate minerale din albia unui râu ce tranzitează județul Argeș, fără a deține autorizațiile și permisele de exploatare prevăzute de lege. Agregatele minerale rezultate ar fi fost valorificate prin comercializare către diverși agenți economici, fără întocmirea de documente justificative, fiind astfel obținute venituri care nu ar fi fost înregistrate în evidența contabilă și nici declarate organelor fiscale”, au precizat reprezentanţii IPJ Argeş. M.Sandu