Testări gratuite de depistarea cancerului de col uterin

0
0

Joi și vineri, va reveni la Pitești unitatea mobilă de testări gratuite privind depistarea cancerului de col uterin. Caravana va fi amplasată pe 2 martie în fața Filarmonicii Pitești și pe 3 martie lângă Grădinița „Primii Pași”, din bulevardul Republicii nr 24. Nu se fac programări, recoltările fiind făcute în ordinea sosirii. 
„Unitatea Mobilă de Screening va reveni la Pitești pe 2 Martie și 3 Martie. Capacitatea de testare va fi de 100 de recoltări în fiecare din cele două zile. Nu se fac programări! Testarea HPV sau Babeș-Papanicolau se va face în funcție de ordinea sosirii. Unitatea Mobilă de Screening va fi amplasată în fața Filarmonicii Pitești pe data de 2 Martie și în Bulevardul Republicii, nr.24, lângă grădinița “Primii pași” pe data de 3 Martie. Instituția Prefectului județului Argeș este partener în proiectul SCCUT, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului”, a transmis prefectul Radu Perianu. Pe data de 13 februarie caravana a mai fost la Pitești. Atunci, la Unitatea Mobilă de Screening au fost recoltate 128 de teste HPV și 3 teste Babeș-Papanicolau. Testele pentru determinarea HPV costă minim 300 de lei la clinicile private.

Recomandări înainte de recoltare

Testul HPV este cunoscut și sub numele de genotipare HPV. Efectuarea testului se face prin recoltarea unei probe de celule cervicale, la fel ca în cazul recoltării pentru Papanicolau. Cele mai periculoase tulpini HPV (Papilloma virus) sunt tipul 16 si 18. Sunt cele care duc la dezvoltarea mai rapidă, faţă de celelalte tulpini, a unei leziuni de grad minor spre o leziune de grad major şi chiar spre cancer. Din acest motiv, se pot face testări doar pentru aceste două tulpini şi testări extinse pentru a descoperi şi alte tulpini existente. Pentru recoltarea probelor de determinare HPV şi Babeş –Papanicolau, medicii recomandă ca înainte cu 48 de ore să fie evitate raporturile sexuale, lavajului vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianți). Se recomandă recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual.M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.