Decizia Curţii Constituţionale privind aplicarea prescripţiei răspunderii penale l-a scăpat pe un fost şef de post de o pedeapsă cu închisoarea. Mihai S. agent şef la Postul de Poliţie Ciomăgeşti, a fost judecat pentru fals în înscrisuri oficiale după ce a falsificat mai multe documente ca să-şi acopere la serviciu neregulile făcute în timpul unei cercetări. Acesta nu a îndeplinit procedura legală în cazul unui inculpat şi i-a falsificat semnătura pe actele prin care ar fi trebuit să-i aducă la cunoştinţă calitatea procesuală.
În anul 2016, Mihai S. la acea dată agent şef la Postul de Poliţie Ciomăgeşti a avut în instrumentare un dosar de de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori. În timpul cercetării, şeful de post nu a urmat paşii legali, aşa cum prevedea procedura. A întocmit dosarul şi l-a trimis la Parchet cu propunerea trimiterii în judecată. Procurorii şi-au dat seama că trei declaraţii au semnătură falsă. Au întocmit dosar penal împotriva agentului şef. „În jurul datei de 12.04.2016, a contrafăcut semnătura numitului D.G. de pe procesul-verbal de aducere la cunoștință a calității de suspect și de pe declarația dată în calitate de suspect datate 12.04.2016, a atestat în mod nereal că numitului D.G. i-au fost aduse la cunoștință calitatea de suspect, drepturile și obligațiile procesuale, precum și că a dat declarație în calitate de suspect în care s-a consemnat în mod nereal poziția procesuală și desfășurarea evenimentelor, iar în jurul datei de 28.03.2017, a contrafăcut semnătura numitului D.G. de pe procesul-verbal de aducere la cunoștință a calității de inculpat datat 28.03.2017 și a atestat în mod nereal că i-au fost aduse la cunoștință calitatea de inculpat, drepturile și obligațiile procesuale, și a folosit înscrisurile cunoscând că sunt false în vederea producerii de consecințe juridice în cadrul dosarului penal … al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Sentinţa nu a fost contestată
În mai 2022 a fost trimis în judecată pentru fals intelectual în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și uz de fals în formă continuată. În timpul procesului, mai exact în martie 2022 a intervenit perioada de prescripţiei a faptei. Astfel se face că luna trecută, când magistraţii Judecătoriei Piteşti au dat sentinţa, s-a dispus încetarea procesului penal. „…prin Deciziile nr. 297/2018 ?i nr. 358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi prin Decizia nr. 67/2022 pronunţată de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului S.M., pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată (3 acte materiale)…”, se precizează în hotărâre. Cu toate că decizia nu este definitivă, nu a fost contestată, ceea ce înseamnă că în termen de 30 de zile va rămâne definitivă.
A mai fost condamnat
În octombrie 2020 Mihail S. a mai avut un dosar penal judecat la Judecătoria Piteşti, tot pentru fals material în înscrisuri oficiale. Atunci acesta a semnat, în fals, o declaraţie prin care un cetăţean îşi retrăgea plângerea. Acesta a fost condamnat la 8 luni de închisoare, cu suspendare şi obligaţia de a efectua 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. A declarat apel dar judecătorii i-au respins solicitarea şi a rămas cu condamnarea de 8 luni. În perioada în care a era cercetat agentul şef şi-a înaintat raportul de pensionare. M.Sandu