Samsar de mașini acuzat de evaziune fiscală!

0

De un prejudiciu, adus la bugetul de stat, de peste 300.000 lei este acuzat un piteștean care vreme de șase ani s-a ocupat cu vânzarea-cumpărarea de mașini. În tot acesta timp, bărbatul, acum în vârstă de 38 de ani, a vândut cam 30 de autovehicule pe an, fără să declare tranzacțiile și să plătească la stat impozitele aferente. Va fi trimis în judecată sub acuzația de evaziune fiscală. În plus, pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au pus sechestru pe bunurile acestuia.
Dosarul a fost instrumentat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș. „Din cercetări s-a reținut că începând cu anul 2014 până în cursul lunii martie 2020, un bărbat de 38 de ani, din Pitești, ar fi efectuat operațiuni comerciale, cu caracter de continuitate, constând în cumpărarea de pe teritoriul național și revânzarea unui număr de 180 de autoturisme second-hand, activitate în urma căreia a obținut venituri pe care nu le-a declarat organelor fiscale competente, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat”, a transmis IPJ Argeş. În timpul anchetei, prejudiciul a fost calculat la 354.677 de lei (347.043 de lei – TVA și 7.634 de lei – impozit pe venit). Pentru recuperarea acestuia, a fost pusă în aplicare măsura sechestrului asigurator. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, cu propunere de trimitere în judecată.

S-a modificat legislaţia

În perioada amintită, piaţa second-hand de maşini a cunoscut o continuă creştere. Mulţi samsari au profitat de faptul că maşinile la mâna a doua erau căutate şi au creat o filieră prin care aduceau autovehicule din Germania, Olanda, Franţa, etc şi le vindeau direct. Unii dintre ei veneau cu un contract în alb, găseau un cumpărător în țară şi îl treceau pe acesta ca fiind cumpărător direct din străinătate. De anul trecut printr-o Ordonanţă de Urgenţă s-a intervenit pentru a-i obliga pe samsari că procedeze legal. „Începând cu dată de 25.07.2022, Registrul Auto Român aplică prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.120/2021, în baza căreia a fost elaborat Protocolul încheiat cu ANAF, pentru autovehiculele utilizate care provin din state membre UE și pentru care se solicită eliberarea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV) în vederea înmatriculării în România. Astfel, RAR eliberează CIV doar achizitorului intracomunitar, adică persoanei fizice sau juridice care a dobândit autovehiculul dintr-o țară membră UE și care este menționată în documentele de achiziție. Pe lângă certificatul de înmatriculare, achizitorul intracomunitar (sau împuternicitul legal al acestuia) va trebui să prezinte și documentele de achiziție intracomunitară (de exemplu: factură sau contract de vânzare-cumpărare)”, anunţa RAR la data intrării în vigoare a prevederii.  M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.