Examenul de urină este un test foarte des realizat prin care se poate analiza diferite aspecte ale sănătății, printr-o singură probă de urină.
Acesta poate fi folosit de către medici pentru a detecta anumite schimbări în organism, pentru a diagnostica infecții sau afecțiuni și pentru a monitoriza sănătatea generală.
Întrucât acest test este foarte des recomandat, află totul despre examenul de urină pentru a fi mai bine informat în legătură cu această analiză!
Ce este examenul de urină?
Examenul de urină este un test de laborator care ajută medicul să detecteze problemele care se pot manifesta prin urină.
Multe tulburări și boli pot afecta felul în care corpul elimină din organism toxinele și produsele reziduale. Organele cele mai implicate în acest proces sunt cele ale tractului urinar adică rinichii, ureterele, vezica și uretra, ceea ce înseamnă că orice problemă apărută la nivelul acestor organe poate afecta aspectul, concentrația și conținutul urinei.
Când este necesară efectuarea unui examen de urină?
Examenul de urină poate face parte din controlul periodic al sănătății, medicul putând recomanda efectuarea acestuia împreună cu alte investigații și analize.
Acest test poate evidenția prezența diabetului sau a problemelor asociate cu rinichii sau ficatul, motiv pentru care doctorul ar putea să îți ceară efectuarea examenului de urină dacă observă simptome specifice acestor afecțiuni.
Este posibil ca medicul să necesite un examen de urină dacă te pregătești pentru o intervenție chirurgicală sau pentru a verifica sarcina, dacă este cazul.
Mai mult decât atât, întrucât proba de urină poate oferi informații și despre sistemul urinar, este posibil să efectuezi o astfel de analiză dacă prezinți simptome asociate cu infecții ale tractului urinar sau orice alte modificări la acest nivel.
Câteva simptome care pot necesita un examen de urină includ:
- durere abdominală;
- prezența sângelui în urină (hematurie);
- durere de spate;
- disconfort sau durere în timpul urinării.
Există mai multe tipuri de examene de urină, unele necesitând doar o probă de urină, în timp ce altele pot avea nevoie de întreaga cantitate de urină produsă pe o perioadă de 24 de ore. În funcție de problemele de sănătate prezentate, medicul va alege examenul corespunzător pentru cazul tău.
Cum se realizează examenul de urină?
Proba de urină poate fi analizată în trei feluri, iar examenul tău poate să le includă pe toate trei.
Una dintre aceste metode este examenul vizual, care implică verificarea culorii și clarității urinei. Anumite afecțiuni se pot manifesta prin diferite modificări ale urinei, cum ar fi aspectul tulbure asociat cu infecțiile urinare sau urina spumoasă care poate indica probleme cu rinichii.
Examenul microscopic este folosit pentru a verifica prezența sau absența elementelor care nu pot fi văzute cu ochiul liber și anume:
- globule roșii (eritrocite);
- globule albe (leucocite);
- bacterii;
- acumulare de minerale, lucru care poate semnala prezența calculilor renali (pietre la rinichi).
Al treilea tip de examen urinar implică folosirea unui strip de plastic tratat cu diferite chimicale. Specialistul va insera această bucată de plastic în proba de urină, iar dacă nivelul anumitor valori este peste normal, chimicalele se vor schimba la culoare. Aceasta testare poate verifica:
- aciditatea sau pH-ul urinei;
- nivelul de proteine din urină;
- bilirubina;
- nivelul de glucoză;
- prezența sângelui în urină;
- nitriți.
Examenul de urină poate fi folosit pentru a monitoriza sănătatea generală sau pentru a diagnostica afecțiuni ușoare sau severe. Discută cu medicul tău de familie dacă prezinți simptome specifice tractului urinar sau orice abateri de la normal, pentru a primi recomandările necesare!
Referințe:
- “Urinalysis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/tests-procedures/urinalysis/about/pac-20384907.
- “Urinalysis: What It Is, Purpose, Types & Results.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17893-urinalysis.
- “Urinalysis Urine Test: Types, Results, Nitrites/Nitrates, Ph, & More.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-urinalysis.
- Krans, Brian. “Urinalysis: Process, Results, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/urinalysis.
- “Urinalysis: Tests, Results, and More.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/325904.