Drum provizoriu pe centura autostrăzii, la Bascov!

0

După sărbătorile pascale va fi închisă o porţiune din autostrada Bucureşti-Piteşti, pentru a se putea lucra la Bascov, la nodul rutier al autostrăzii Sibiu-Pitești. Este anunțul făcut de reprezentanții firmei Webuild SpA, cei care construiesc lotul 5. Primarul municipiului Piteşti este ferm şi spune că nu va permite devierea traficului prin Piteşti. Constructorul a găsit varianta salvatoare, va face un drum provizoriu pe lângă autostrada de centură.
Anunţul care a stârnit vâlvă a fost făcut de Adrian Boboc, reprezentant Webuild SpA, în urmă cu câteva zile. Declaraţia a fost postată pe contul de Facebook al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere: „Urmează ca după sărbătorile Pascale să închidem circulaţia pe autostrada existentă, să o deviem pe o variantă alternativă, pentru a putea executa în totalitate lucrările aferente nodului Bascov. Restricţiile vor dura circa 1 an şi jumătate, timp în care dorim să găsim înţelegerea participanţilor la trafic”.

Primarul Gentea s-a opus devierii prin Pitești

Pentru că reprezentantul constructorului nu a explicat în ce constă închiderea autostrăzii, imediat au apărut reacţiile. Îngrijorarea tuturor era că traficul va fi deviat prin Piteşti şi oraşul se va supraaglomera. Întrebat despre această eventualitate primarul municipiului Piteşti a fost ferm precizând că nu va permite devierea prin Piteşti. „Anul trecut când au venit să ceară aprobare pentru 2 ani ca traficul de pe centură să fie mutat prin Pitești, nu am fost de acord. Am luat legătura cu CNAIR și nu ştiau nimic, atunci au zis: „Sub nicio formă prin Pitești, găsiţi altă variantă”. O blochează, dar nu va devia traficul prin Pitești! Asta este clar! Foarte clar, domnul director general (n.r. al CNAIR), le-a cerut o variantă care să nu afecteze Piteștiul. Dacă au găsit-o, să treacă la treabă”, ne-a declarat primarul municipiului Piteşti, Cristian Gentea.

Se va circula pe o singură bandă

Ieri, constructorul a venit cu lămuriri. Adrian Boboc a explicat pentru piteşti24.ro că va fi construit un drum paralel. Devierea provizorie a traficului pe autostrada de centură Piteşti se va realiza pe o lungime de 800 de metri , la Bascov, prin execuţia unui drum provizoriu (pe o lăţime de 7 metri), în lungul autostrăzii existente. Devierea este necesară pentru execuţia pasajului în zona Serelor-Depozitelor. Devierea provizorie a traficului constă în reducerea numărului de benzi, fiind câte o singură bandă pe sens. Iar separarea fluxurilor de circulaţie se va face prin balize iluminate, a explicat reprezentantul Webuild SPA.

Lucrările sunt în grafic

Referitor la stadiul lucrărilor, la lotul 5 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti, Adrian Boboc a declarat că lucrarea a fost realizată în proporţie de 30% , fiind în grafic. „Suntem pe lotul 5 unde antreprenor este firma Webuild. În momentul de faţă suntem la un stadiu fizic de 30% şi lucrăm la partea de terasamente. Am ajuns la un progres zilnic de 20.000 de metri cubi excavaţi şi puşi în operă. Lucrăm la partea de poduri, pasaje şi lucrări de consolidare, ziduri de sprijin. În proporţie de 80% piloţii foraţi au fost finalizaţi, mai aveam doar câteva locaţii unde, până acum, nereuşind să relocăm în totalitate liniile electrice am avut oarece întârzieri sau sincope în execuţia piloţilor foraţi. Odată cu eliberarea treptată a amplasamentului în următoarea perioadă vom executa piloţii foraţi. Structurile sunt realizate în proporţie de 35% – 40%, vorbim de partea de infrastructură, fundaţii şi elevaţii precum şi piloţi foraţi. Avem în total 20 de structuri majore şi mai multe structuri minore: podeţe casetate, podeţe cu elemente prefabricate. Ca un volum de lucrări pe partea de terasamente vorbim de 4 milioane şi jumătate de metri cubi dintre care am realizat până în prezent circa 2 milioane de metri cubi. Sperăm ca până la sfârşitul anului, mai exact până la sfârşitul lunii octombrie, să finalizăm aceste lucrări de terasamente” a spus reprezentantul constructorului.

Lotul 5, gata în 2 ani

„ Am început partea de relocare de utilităţi, avem foarte multe linii de medie tensiune şi de înaltă tensiune, mare parte dintre ele au fost relocate sau sunt în curs de relocare. De asemenea, pe parcursul contractului avem şi 3 noduri rutiere, unul chiar aici la kilometrul 92, nodul rutier Curtea de Argeş, avem un nod rutier la Băiculeşti şi mai este un nod rutier la Bascov (…)Suntem în grafic, nu mai avem probleme semnificative pe acest contract, toate zonele au fost atacate, nimic imprevizibil nu mai poate să apară. S-au rezolvat şi probleme cu pădurea pentru că am avut trei locaţii unde nu am putut să lucrăm din cauza aceasta. Avem vreme bună, avem forţă de muncă şi cu siguranţă, peste 2 ani şi câteva luni vom circula pe acest tronson de autostradă”, a declarat Adrian Boboc.
Date tehnice
Peste 800 de muncitori sunt mobilizați pe Autostrada Sibiu-Pitești, secțiunea 5 (Curtea de Argeș-Pitești).
Se lucrează la terasamente, structuri și relocare utilități.
Până acum au fost forați, armați și betonați peste 80.000 de metri liniari de piloți.
Antreprenor: Webuild SPA;
Lungime: 30,35 km.;
Valoare contract: 1,710 miliarde lei fără TVA;
Sursă de finanțare: POIM+PT;
Contractul de proiectare și execuție a fost semnat în data de 11.05.2020;
Durata contractului: 60 de luni (12 luni etapa de proiectare și 48 luni etapa de execuție);
Ordinul de începere pentru etapa de execuție a fost emis în data de 25.09.2021;
Stadiu fizic: 30%;
Termen estimat finalizare lucrări: 2025. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.