Judecătorul exclus se întoarce în magistratură!

2

Un magistrat de la Judecătoria Pitești a câștigat recursul înaintat la Înalta Curte de Casație și Justiție și va reveni în sala de judecată. Daniel Dumitru Dumitru a fost exclus de Consiliul Superior al Magistraturii în iulie 2022, după ce Inspecția Judiciară a înaintat împotriva lui o acțiune disciplinară. Decizia luată anul trecut de CSM a fost atacată de judecător și ICCJ i-a admis recursul.
Decizia dată de Înalta Curte de Casație și Justiție în această săptămână, îi dă dreptul judecătorului să practice în continuare meseria, după ce acțiunea disciplinară a fost casată. „Admite recursul declarat de pârâtul Dumitru Dumitru Daniel împotriva Hotărârii nr. 9J din 20 iulie 2022 pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 9/J/2022. Casează hotărârea atacată şi, rejudecând, respinge acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului sub aspectul săvârşirii abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza I şi i) teza I din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca nefondată. Definitivă”, se precizează în minuta ICCJ.

Acuzat de două abateri disciplinare

În iulie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a decis, cu majoritate, excluderea judecătorului Daniel Dumitru Dumitru din magistratură. Un membru al Secţiei pentru judecători în materie disciplinară, cea care a luat decizia, a făcut opinie separată. Magistratul era suspectat de săvârşirea a două abateri disciplinare: exercitarea funcției cu rea credință și nerespectarea îndatoririlor de a se abține, respectiv formularea de cereri repetate și nejustificate de abținere, care au avut ca efect tergiversarea soluționării cauzelor. “Cu majoritate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Dumitru Dumitru Daniel – judecător în cadrul Judecătoriei Piteşti. In baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Dumitru Dumitru Daniel – judecător în cadrul Judecătoriei Piteşti, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. t) teza I si lit. i) teza I din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu opinie separată în sensul respingerii acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Dumitru Dumitru Daniel – judecător în cadrul Judecătoriei Piteşti pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. t) teza I si lit. i) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor, republicată, ca neîntemeiate”.
Cum hotărârea era cu drept de recurs, judecătorul Dumitru a atacat-o la ICCJ-Completul de 5 judecători şi a câştigat.

De la ce i s-a tras

Se spune că Inspecţia Judiciară a înaintat acţiunea disciplinară împotriva magistratului, după ce acesta a lăsat în libertate un bărbat care îşi abuzase sexual, în mod repetat, fetiţa în vârstă de 6 ani. Daniel Dumitru Dumitru i-a aplicat bărbatului, în vârstă de 50 de ani, o pedeapsă de 2 ani şi 11 luni cu suspendare, după ce inculpatul a recunoscut faptele şi a încheiat un acord de recunoaştere. În hotărâre judecătorul a decis să-i acorde inculpatului circumstanţe atenuante care au dus, implicit, la reducerea pedepsei. După ce a fost condamnat în primă instanţă, bărbatul se afla în stare de arest preventiv şi a fost eliberat sub măsura controlului judiciar, până când hotărârea ar fi rămas definitivă. Judecătorul Daniel Dumitru Dumitru a stabilit în plus ca tatăl să nu revină în locuinţa familiei, să nu se apropie de fetiţa sa sau de membrii familiei acesteia, în caz contrar urmând a fi din nou arestat. Şi, la doar o zi de la pronunţare, pe 28 mai 2020, bărbatul a mers acasă, încălcând măsura dispusă de către instanţă. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti au cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv pentru tatăl pedofil, numai că pe 3 iunie 2020, judecătorul Daniel Dumitru Dumitru a decis să respingă cererea, deşi individul îi încălcase hotărârea. Ulterior procurorii au declarat apel la sentinţa cu suspendare a pedespei şi Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat pe tată la 5 ani închisoare cu executare, în iulie 2020. Cazul a fost intens mediatizat şi Inspecţia Judiciară a cerut sacţionarea disciplinară a judecătorului. M.Sandu

2 COMENTARII

  1. am spus o de nenumarate ori in arges justitia e de cel mai mare rahat, dovada aceasta mizerie de judecator care trebuia -exclus pe viata, pe bani cui imparte el dreptatea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.