Mai îngrijorător chiar decât războiul din Ucraina

3
  • Din punctul meu de vedere

Cândva, se spunea despre Imperiul Otoman că este Bolnavul Europei, apoi, s-a spus același lucru despre Balcani.
A devenit SUA Bolnavul Lumii Occidentale ?
Simplu fapt că americanii au ajuns să discute despre folosirea sistemului lor judiciar ca armă politică împotriva unui fost și, posibil, viitor președinte este terifiant și pot spune cu mâna pe inimă că acesta este, până în prezent, cel mai îngrijorător eveniment petrecut de la începutul acestui secol și până în prezent.
Mai îngrijorător chiar decât războiul din Ucraina.
SUA a fost etalonul democrației, iar această mare fisură apărută le temelia edificiului societății americane poate duce la pierderea busolei democratice în întregul Occident, lăsând deschisă calea spre anarhie, extremism, dictatură.
Vă mai aduceți aminte sloganul Pieței Universității ?
”O, Dreptate, vino-n stradă,
Ochii plânși vor să te vadă !”
Cu ochii plânși, în mod simbolic, urmăresc evenimentele din America, deoarece în afara războiului atomic, haosul american ar fi cel mai grav eveniment.
Democrații vin și pleacă, republicanii vin și pleacă, dar dacă poporul american ajunge la stadiul nebuniei, niciun cetățean din Occident nu mai are unde să să refugieze.
Contra prăbușirii sistemului democrației americane nu există adăpost.
Fără a-mi permite să judec în mod peremptoriu o situație aflată la 9000 de kilometri distanță, îmi este totuși clar că Partidul Democrat și-a umplut grădina de idoli neomarxiști, având tendința să se transforme din partid politic în sectă sinucigașă. Francis Fukuyama însuși, care coboară de pe piedestalul său de politolog celebru numindu-l pe Trump ”dement” și ”borfaș”, ne atenționează că Democrații au îmbrățișat neoliberalismul, sorosismul, destructivismul, fanatismul, ateismul agresiv și ideologia de gen nelimitată.
O observație cu zâmbetul pe buze. În 33 de ani de la schimbarea regimului, România nu a cunoscut, totuși, niciun partid atât de nevrotic precum cel care și-a făcut un simbol din Măgar.
Întrebând Inteligența Electronică ce părere are despre Donald Trump, răspunsul primit a fost minunat:
” În timpul mandatului său, Donald Trump a fost criticat de unii pentru că a încercat să submineze instituțiile democratice ale SUA, cum ar fi sistemul judiciar, serviciile de informații și media, prin atacuri la adresa lor și prin discreditarea lor. De asemenea, au existat îngrijorări cu privire la modul în care Trump a gestionat alegerile prezidențiale din 2020 și a pus la îndoială integritatea procesului electoral.
Cu toate acestea, este important să menționăm că Trump a fost ales în conformitate cu sistemul democratic al SUA, iar în timpul mandatului său a luat și măsuri care au fost apreciate de unii ca fiind în interesul democrației și ale țării.

În general, respectarea democrației în America depinde de acțiunile și comportamentul nu numai al liderilor politici, ci și al cetățenilor și al instituțiilor democratice. Este important să promovăm și să apărăm valorile democratice ale SUA, precum libertatea, justiția, respectul pentru lege și protecția drepturilor și libertăților individuale, indiferent de poziția politică a liderilor”.
Ai spune că sistemul electronic a urmat cursurile de pregătire ideologică de la Princeton și le-a absolvit cu nota 10, atât de frumos răspunde.
X
Donald Trump a trimis un mail înainte de arestare în care spune că ”SUA a devenit o țară marxistă din lumea a treia”. Este o exagerare, Marx a fost cu mult mai echilibrat, după cum o demonstrează, printre alții Louis Althusser. Este vorba însă despe neomarxism, o otravă cu mult mai bine camuflată decât marxism – leninismul.
La Casa Albă, ipocrizia este maximă, Joe Biden ignorând, chipurile, ceea ce se întâmpla la tribunalul din Mahattan.
„Preşedintele îşi va concentra atenţia asupra poporul american, aşa cum face în fiecare zi. Nu este ceva care să fie un punct de maxim interes pentru el. Se va concentra asupra unor lucruri de genul cum să se asigure că vom continua să reducem preţurile pentru poporul american”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, ca răspuns la o întrebare a reporterului CNN.
„Bineînţeles, şi aici, pe diverse canale de televiziune, curg ştirile ore şi ore, aşa că, evident, el va prinde o parte din ştiri atunci când va avea un moment de răgaz pentru a se pune la curent cu ce s-a întâmplat în cursul zilei, dar nu acesta este focusul său de astăzi”, a spus purtătoarea de cuvânt.
Biden „nu a fost anunţat” în prealabil cu privire la punerea sub acuzare a fostului său contracandida.
Biden s-a întâlnit, marţi după-amiază, cu Consiliul său pentru ştiinţă şi tehnologie pentru a avea o discuţie despre inteligenţa artificială, în timp ce la Manhattan avea loc punerea sub acuzare a fostului preşedinte Trump.
Nu știa nimic președintele în funcție !
Drumul de la sublim la ridicol nu are decât un singur pas a spus Napoleon și încă o dată trebuie să îi dăm dreptate.
Democrații și adepții lor vor vedea în această mascaradă un apogeu al justiției și democrației, în sensul că, nu-i așa, nimeni nu este mai presus de lege. Dacă privim lucrurile sub acest aspect, ceea ce este mizarabil, apare o și mai mare mizerie, anume că SUA au fost conduse timp de patru ani de un infractor.
Nici nu știi ce să preferi, fie că infractorul a comandat America și lumea liberă, fie că America se străduiește să facă dintr-un fost președinte un infractor.
În ambele cazuri, dezastrul este complet, iar aspectul cel mai anxietant al situației constă în faptul că toate aceste lucruri se petrec într-o țară care se înarmează până în dinți, care a încercuit planeta cu baze militare, care conduce cea mai mare alianță militară din istorie.
Probabil că și țările înnebunesc câteodată.
Speranța moare ultima, să nădăjduim că democrația va dovedi o capacitate de reziliență infinită, iar America va ține, în cele din urmă, seama de ceea ce vor toți oamenii:
– Pace și copii fericiți.

Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

3 COMENTARII

  1. Gândirea noastră geopolitică a trecut oceanul. Îi „plângem” noi pe americani. Când nu vin nu e bine, când vin e rău, când au evenimentele lor și vor să-și asaneze cum cred ei bolile, îi „judecăm” și chiar i-am învăța cum să facă… Ne și speriem că n-or s-o facă bine.

  2. În următorul editorial maestrul îi va lua apărarea lui Dan Diaconescu. Este genul de indivizi care-i plac lui Smeoreanu, adică aceia care n-ar trece un test psihiatric. În plus, editorialistul nostru a preluat, pe site-ul ce-i aparține, temele dragi ale OTV-ului, adica cele despre tentative de viol, tamponari, tălhării, jafuri, agresiuni….Mare scriitor, mare caracter!

  3. „SUA a fost etalonul democrației” – hmmm…
    Sa dezbatem putin doar subiectul dreptului la vot al populatiei de culoare din SUA:
    – inca din timpul Razboiului de Secesiune (dintre SUA si Statele Confederate) s-au adaugat amendamente constitutionale care proclamau dreptul negrilor la cetatenie, iar apoi dreptul negrilor la vot.
    – in statele Confederatiei s-au gasit tertipuri prin legislatia locala care impiedicau negrii sa voteze
    – de-abia in anii 1965-1970 (asadar la 100 de ani dupa abolirea sclaviei!) Martin Luther King a obtinut alte garantii constitutionale care au asigurat, in sfarsit, dreptul real al negrilor la vot

    Referinte:
    https://www.loc.gov/classroom-materials/elections/right-to-vote/voting-rights-for-african-americans/#:~:text=To%20combat%20this%20problem%2C%20Congress,or%20previous%20condition%20of%20servitude.

Comentariile sunt închise.