Ieri a fost sărbătorit Paştele Catolic

0
0
  • Cu o săptămână înaintea Paştelui Ortodox

Ieri, romano-catolicii și protestanții din întreaga lume au sărbătorit Paștele, cea mai importantă sărbătoare creștină. În acest an, Paştele Catolic a picat cu o săptămână înainte de Paştele Ortodox. La Piteşti, a fost oficiată slujba Vigiliei Pascale, sâmbătă de la ora 20.00, la Biserica Romano -Catolică Sfinţii Petru şi Paul din centrul Piteştiului. Ieri, Sfânta Liturghie a Paştelui a fost oficiată începând de la ora 10.00, la aceeaşi oră la care, papa Francisc a prezidat în Piaţa Sfântul Petru, la Vatican. Peste un milion de români au sărbătorit ieri, Paştele Catolic.
Slujba de Înviere a răsunat în toate catedralele romano-catolice de la noi din țară. La Piteşti, credincioşii catolici au participat sâmbătă, începând cu ora 20.00 la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, la Biserica Romano Catolică „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul”. Prin celebrarea din această Noapte Sfântă s-a rememorat trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat. Ieri, de la ora 10.00 a avut loc Sfânta Liturghie a Paştelui. Liturghia zilei Sfintelor Paşti s-a celebrat cu mare solemnitate.
La începutul slujbei, credincioşii au fost stropiţi cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală, o lumânare mare, simbol al Învierii lui Hristos, a fost aşezată lângă altar.

Mesaj de pace al Suveranului Pontif

La aceeaşi oră, în Duminica Învierii Domnului, papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie a Paştelui în Piaţa Sfântul Petru. În predica sa, Papa a lansat un nou apel la pace. „Ne putem simți neputincioși și descurajați în fața puterii răului, a conflictelor care sfâșie relațiile, a atitudinilor de calcul și indiferența care par să predomine în societate, a cancerului corupției, a răspândirii nedreptății, a vântului rece al războiului. Totuși, astăzi, puterea Paștelui vă cheamă să rostogoliți orice piatră a dezamăgirii și neîncrederii”, a spus Suveranul Pontif.
La ora 12.00, de la balconul central al bazilicii vaticane, a prezidat tradiţionala ceremonie a mesajului pascal „Urbi et Orbi”, formulă de adresare a decretelor Vaticanului și a mesajelor papale.

La anul va fi diferenţă de peste o lună

Anul viitor Paştele Catolic va fi sărbătorit pe 31 martie, cu aproximativ o lună înaintea Paştelui Ortodox care pică, în 2024, pe 5 mai. Această diferenţă apare pentru că Paştele este sărbătorit în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară şi pentru că Biserica Ortodoxă şi cea Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară luând în calcul calendare diferite. Astfel, Paştele Catolic este stabilit conform calendarului gregorian, Paştele Ortodox este stabilit conform calendarului iulian. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.