La Vlădești se ctitorește mănăstire închinată lui Neagoe Basarab

1
  • Aceasta va fi ridicată de călugării români din Muntele Athos ■
  • Locul va fi sfințit de Calinic

În județul Argeș, la Vlădești se va construi o mănăstire închiată Sfântului Neagoe Vodă Basarab, lăcaș ce va fi ridicată de călugării români de la Muntele Athos. 
În acest sens, luni 1 mai, dimineața la ora 8:00, la Vlădești (la 7 km de Mănăstirea Aninoasa) se vor ține ”acatistul și ceasurile” pentru ca de la ora 9:15 să înceapă Sfânta Liturghie. Slujba va fi ținută de IPS Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți, diaconi și călugări din țară și din Muntele Athos. Aceasta va fi prima Sfântă Liturghie pe locul unde se va construe mănăstirea. Cu acest prilej se va sfinți locul unde va fi pusă piatra de temelie pentur noul ansamblu monahal și va fi instalat primul egumen al obștei monahale.
Mănăstirea ctitorită de călugării români din Sfântul Munte Athos, de la chilia Buna Vestire, sprijiniți de câțiva laici români va fi cu tipic athonit.
Teren donat
În august anul trecut, un teren cu o suprafață de 27 de mii de metri a fost transferat din bunurile unui afacerist în cele ale Arhiepiscopiei Argeșului și Musceluluipe teren era o fermăî şi călugării sutn acum în faza actualizării actelor. Întâi au dărâmat clădirile fostei fermei și a rămas terenul curat, ceea ce înseamnă că trebuie refăcută cartea funciară. Apoi va trebui obținut certificatul de urbanism, acorduri de la Mediu, ISU, CEZ după care va fi depusă autorizația de construire. Astfel, lucrările ar putea fi demarate în toamnă. Tot ansamblul va avea forma unui patrulater, în mijloc va fi biserica. Este vorba de o suprafață de 10 mii de metri pătrați, iar lăcașul de cult va avea dimensiunea unei catedrale medii.

Călugării vor face stagiu de pregătire la Athos

Mănăstirea va fi închinată Sfântului Neagoe Vodă Basarab și va avea două incinte: una principală, unde vor fi Biserica centrală, sala de mese, bucătăria, biblioteca, magazinul etc, cu acces pentru toți închinătorii, și o a doua (avaton), care va fi destinată exclusiv monahilor. Prin aceasta, spun fondatorii mănăstirii, vor încerca să găsească un echilibru între liniștea și programul personal de rugăciune al monahilor și primirea credincioșilor care vizitează mănăstirea. O altă notă distinctă a viitoarei mănăstirii va fi primirea și formarea duhovnicească a novicilor (candidații la călugărie), care vor face un stadiu de pregătire de câteva luni la Sfântul Munte Athos și cu regularitate vor merge la Athos pentru a ține legătura cu tradiția și rânduiala mănăstirilor athonite. S.M.