Testări gratuite pentru femei

0

Campania de testări gratuite în vederea prevenirii cancerului de col utern continuă. Luni, 22 mai, Unitatea Mobilă de Screening va ajunge în două localități argeșene; coşeşti şi Dârmăneşti. Vor fi făcute testări HPV şi Babeș-Papanicolau gratis. În mod normal, astfel de investigaţii pot fi făcute la clinici private cu sume cuprinse între 350 şi 500 lei, poate chiar mai mult.

„Coșești este prima localitate în care va ajunge Unitatea Mobilă de Screening în ziua de 22 Mai. În prima parte a zilei pot beneficia de testare argeșencele care doresc acest lucru.

Iată condițiile: testarea HPV, femei cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani; testarea Babeș-Papanicolau, tinerele de la 24 până la 29 de ani. Pot beneficia de aceste analize și femei care nu au domiciliul în Coșești. Doar să se prezinte la Primăria Coșești până la amiază.

De la ora 14, în aceeași zi, vor putea fi făcute testări la Dârmănești. Unitatea Mobilă de Screening va fi amplasată la Primărie. Informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0765755466.

Instituția Prefectului Argeș este partener în proiectul SCCUT, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu în parteneriat cu Fundația Renașterea, Centrul FILIA și Satispen-Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate”, a transmis ieri, prefectul Radu Perianu despre acest program.

Ce trebuie ştiut înainte de recoltare

Cancerul de col uterin sau cervical este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume şi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 99% dintre cazuri sunt cauzate de infecţia cu virusul papilloma uman (Human Papilloma Virus-HPV) .

Femeile care vor să fie testate trebuie să ştie: perioada optimă pentru recoltarea probei este între zilele 10 si 14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruaţiei); se evită contactul sexual, cu 48 de ore înainte de recoltare; nu vor efectua spălături vaginale şi nu se vor utiliza ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale, cu 48 de ore înainte de test.

Testul PAP sau examenul citologic cervico-vaginal constă în analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafaţa colului uterin (cervix) şi scopul lui principal este să detecteze celulele cervicale modificate (anormale) sau atipice.

Aceste modificări pot să dispară de la sine, fără tratament, însă unele dintre ele pot evolua şi pot determina cancerul cervical. De aceea, depistarea lor la timp este foarte importantă.

Proiect de depistare precoce a virusului Hepatitei C

La sfârşitul acestei săptămâni, în Piteşti va fi demarată campania „Salvează o viaţă! Salvează-ţi viaţa!”, în cadrul căreia vor fi făcute testări pentru depistarea precoce a virusului Hepatitei C. „Prin Campania „Salvează o viaţă! Salvează-ţi viaţa!”, vor fi făcute gratuit teste pentru depistarea virusului Hepatitei C, în zilele de 19 mai, 20 mai și 21 mai, în Piața Primăriei Pitești.

Este vorba despre o analiză de sânge recoltat din deget la care se dă rezultatul pe loc”, anunţa ieri prefectul judeţului Radu Perianu. Astăzi, va fi lasată campania la sediul Instituției Prefectului județului Argeș unde va fi organizată o conferinţă de presă.

La întâlnirea cu jurnaliştii vor fi prezenţi coordonatorii proiectului: prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila București, prof. univ. dr. Dan Gheonea, rectorul UMF Craiova şi șeful de lucrări doctor Gindrovel Dumitra, secretarul general al Colegiului Național al Medicilor și reprezentantul partenerilor Dacia Renault, doamna Marinela Bucur, directorul HR din cadrul companiei. M.Sandu