Cristian Gentea: ”Greu cu știința de carte!”

0
  • Din punctul meu de vedere

În precedentul editorial, tema pe care am lansat-o a fost următoarea:
”De când au apărut pe internet rețelele sociale, agramații și-au găsit locul în care să se manifeste. Problema nu ar fi că postează păreri, ci că sunt cu atât mai agresivi, cu cât sunt mai analfabeți. Nu vreau să se înțeleagă nimic mai mult decât că m-am săturat de agramați. Nu îmi doresc să nu mai voteze, nici să nu își mai expună punctele de vedere, atâta doar că eu m-am sastisit de ei și de ifosele lor. În mod normal, un ins care știe că nu i-a prea plăcut școala evită să își dea pe față incultura, dar ce să vezi, agramații ies întotdeauna în față cu critici, cu soluții tembele, cu orgolii nemăsurate”.
Ca și cum am fi vost vorbiți unul cu celălalt, lucru imposibil deoarece în viața mea nu mi-am permis să dau sfaturi private unui om politic, darămite unuia de talia actualului primar al Piteștiului, aproape în același moment când publicam editorialul, dl Cristian Gentea posta pe Facebook un text intitulat ”Greu cu știința de carte !”

Iată postarea:
”Greu cu știința de carte!
Legat de noul stadion, am văzut reacții cu privire la faptul că investiția „a intrat la apă”, de la 100 de milioane de euro, la 70.
Lucrurile stau în felul următor: CNI-ul a scos la licitație partea de construcții-montaj, respectiv proiectare, adică 338.961.775 lei.
În plus, sunt sume aferente taxelor, acordurilor, dirigenției de șantier, cotei CNI (8%), precum și pentru diverse și neprevăzute (10%), care nu se scot la licitație, sumele fiind gestionate de CNI, pe parcursul implementării proiectului.
Deci, stați liniștiți, investiția este de 100 de milioane de euro (cum puteam să mint, când există o Hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial!), iar contribuția din bugetul local rămâne cea votată, respectiv 1,7%”.
X
Ce se întâmplase. Enervați că echipa de fotbal nu are rezultatele scontate, agramații, care sunt și ranchiunoși și abia așteaptă o greșeală pentru a sări cu opiniile lor strâmbe, dar contondente, pe anumiți oameni, i-au reproșat primarului Gentea că stadionul nu mai costă 100 de milioane de euro, ci doar 70 de milioane de euro. Totul pornise de la o știre din presa sportivă care anunța că s-a scos la licitație construcția noului stadion din Pitești, lucrările având valoarea de 68 de milioane de euro.

Iată știrea:
” CNI a scos la licitația construcția noii arene. În ianuarie Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru viitorul stadion din Pitești, iar acum Compania Națională de Investiții a scos la licitație un contract de 339 de milioane de lei (aproximativ 68 de milioane de euro), potrivit economedia.ro.
Potrivit sursei citate, depunerea ofertelor va începe pe 7 iulie, iar departajarea se va face în funcție de preț și experiența constructorului.
Noul stadion „Nicolae Dobrin”, unul care va avea o capacitate de 15.200 de locuri. Obiectivul va cuprinde 5 niveluri: subsol, parter și 3 etaje. Viitorul stadion va mai beneficia, printre altele, de o sală multifuncțională, un centru pentru copii și juniori, spații de antrenament pentru sporturi precum lupte, box, judo și karate, dar și o sală de forță. La stadion vor fi și 457 de locuri de parcare.
Proiectul va fi finanțat majoritar de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, dar și din bugetul local al municipiului Pitești. Și alte surse de finanțare, „legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, vor fi acceptate, conform Hotărârii de Guvern, mai scrie sursa citată. ”
X
Ce au înțeleas agramații agresivi din știrea de mai sus ? Am înțeles că stadionul, din moment ce costă mai puțin, va fi mai mic sau de proastă calitate. Și, evident, s-au pus să posteze pe rețeaua de socializare diferite insulte la adresa celui care a făcut toate demersurile, absolut toate, de la a la z, pentru ca Piteștiul să aibă stadion nou.
Nu i-a interesat pe agramați și pe inculți această chestiune, ei s-au bucurat că pot să insulte.
Evident că fiind proști – haideți să nu mă mai feresc de acest cuvânt – haterii nu au putut înțelege că un stadion nu se compune doar din construcții – montaj, adică din partea scoasă acum la licitație.
Așa cum articolul meu despre agramați a strâns sute de aprecieri și comentarii favorabile de le cei care știu să scrie corect în limba română, alte sute de oameni i-au dat dreptate primarului Cristian Gentea scriind:
– ”Felicitări pentru muncă și implicare! Nu este ușor deloc sa obții bani pentru investiții, dar numai să critici este destul de ușor!.
– ”Ufff câte comentarii răutăcioase! Nu i luați în seama dl Primar! Felicitări pentru munca depusa de dumneavoastră! Chiar sunt unii care nu vad efortul și schimbările făcute în Pitești de când sunteți primar! Multa putere, sănătate și la m ai multe realizări!”
– ”Tot înainte domnule primar.Lasati cârcotașii să cârcotească.Noi tot cu domnia voastră mergem.Felicitari”.
– ”Romanul vesnic nemultumit. Nemtii au mincat de la gamela ( toti ) si s-au imbracat in salopete timp de trei ani, imediat dupa razboi, ca sa faca economii pentru reconstructia tari si pentru retehnologizare. Noi vrem placinte ,sa curga pe strada, baruri pline mai ales de tinerii „ destepti „, munca nema -salarii mari. Stadionul este construit pentru activitati sportive si CULTURALE nu numai pentru impiedicatii ce vor cadea din pom. Cultura unui oras se vede si prin activititati sportive si culturale. Postez nu pentru a-i lua apararea primarului Gentea ci pentru faptul ca multi nu vor sa scoata capul din sac- cu scuzele de rigoare”.
X
Am mai spus-o și repet, un analfabet poate fi un om de treabă și trebuie să se bucure de toate drepturile constituționale, asta este evident. Ceea ce mi-aș dori ar fi ca analfabeții, funcționali sau deplini, să o lase mai ușor cu comentariile pe rețelele de socializare pe subiecte care îi depășesc și, mai ales, să insulte mai puțin.
Caracterul poate fi deformat, în societatea de azi, de analfabetism.
Ceea ce nu înseamnă, totuși și la urma urmei, că neapărat cei cu o școală bună la bază sunt niște îngeri.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)