Rovinietele s-ar putea scumpi cu 40%!

0
1

Şoferii ar putea plăti mai mult pentru roviniete din 2026. Ministerul Transporturilor pregăteşte reguli noi după care vor fi calculate taxele de drum, iar una dintre ele va fi norma de poluare. 

Cei mai afectaţi riscă să fie transportatorii, în cazul cărora taxele de drum s-ar putea mări, în unele situaţii, chiar şi de 6 ori.
În curând taxarea s-ar putea face în funcție de norma de poluare a vehiculului. Ministerul Transporturilor a organizat o dezbatere publică a proiectului de lege privind modificarea unor tarife pentru circulaţia pe drumurile naţionale. Aşadar autorităţile române sunt obligate să transpună în legislaţia noastră o directivă europeană.
Taxe în funcție de poluare și vechimea mașinii

Şoferii ar putea plăti taxe mai mari din 2026 în funcţie de categoria maşinii dar şi în funcţie de clasa de poluare a acesteia.
Dacă acum toate autovehiculele care circulă pe drumurile naţionale plătesc o rovinietă, din 2026 diferenţierea se va face în funcţie de gradul de poluare dar şi de categoria autoturismului.
Dacă ne referim la autoturismele mici specialiştii estimează că odată cu aceste modificări, taxele ar putea creşte cu până la 40% pentru autoturismele poluante.

Transportatorii, cei mai afectați

Pentru camioane se va introduce o taxare în funcţie de numărul de kilometri parcurşi, vorbim despre o aplicaţie TolRo care presupune că taxarea se va face în funcţie de acest criteriu. În 2026, rovinieta pentru un TIR ar putea costa peste 7.000 de euro pe an. M.D.

Acest material este proprietatea site-ului curier.ro şi poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afişarea link-ului către articolul din site-ul curier.ro.

Citiți, de asemenea, pe curier.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.