- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm prima parte din ”Alegerea echipamentului de pescuit la crap”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.
Alegerea echipamentului de pescuit la crap a reprezentat dintotdeauna unul dintre cele mai dezbătute subiecte printre pescari.
Cum alegem lansetele potrivite? Cu ce mulinete facem un combo reușit? Ce fir ar trebui să folosim? Sunt doar câteva întrebări la care veți găsi răspunsul în articolul de față.
Punctele cheie de la care vom pleca sunt : tipul de pescuit la crap (lansat, plantat, din barcă), distanțele pescuite, apele pe care intenționăm să mergem (bălți, lacuri, râuri), talia crapilor vizați șamd.
Cu ajutorul acestor elemente vom identifica mai ușor ce echipament putem utiliza pentru a pescui în condiții optime.
Lansetele
Înainte de a începe discuția despre lansete este necesară o mică clasificare. Lansetele, în funcție de acțiune (a nu se confunda cu puterea de aruncare) sunt de mai multe tipuri:
– parabolice (progresive) : lansetele ce se îndoaie pe toată lungimea în momentul aruncării
– semi – parabolice : lansete ce au prima jumătate ceva mai rigidă, al doilea segment (de vârf) fiind destul de moale
– semi – rapide : lansete ce lucrează aproximativ pe 2/3 din tronsonul de vârf, talonul fiind mult mai rigid
– rapide : lansetele cele mai puternice, ce lucrează în doar prima treime de vârf.
Acțiunea este așadar modul în care ,,lucrează” ori ,,se îndoaie” lanseta în momentul aruncării și desigur în timpul drilului.
Puterea de aruncare reprezintă greutatea optimă ce poate fi lansată, testată de către producător.
Criteriile principale pentru alegerea lansetelor sunt : puterea de aruncare, acțiunea, lungimea, numărul segmentelor, greutatea, configurația inelelor și distanța dintre mandrină și mâner.
A. Puterea de aruncare
Puterea de aruncare ne indică gramajele pe care le putem pescui cu o anumită lansetă.
Inițial, lansetele folosite în pescuitul la crap erau însoțite de intervalul exact (de ex. 80-120 gr). Aceste specificații sunt încă păstrate în rândul lansetelor universale, specifice mai degrabă pescuitului la staționar. Totuși, aceste lansete încă sunt folosite în pescuitul la crap, în care distanțele de lansare ridicate nu sunt necesare, fiind populare în special pe râuri.
În prezent, lansetele dedicate pescuitului la crap sunt catalogate în funcție de teste de curbură, măsurat în lbs (livre).
Testul de curbură este determinat de producător astfel.Se atașează o greutate de vârful unei lansete aflate în poziție orizontală, urmărindu-se curbarea lansetei la un unghi de 90 de grade.
În tară, de departe cele mai populare lansete de crap sunt cele cuprinse între intervalele 3,5 – 4 lbs. Pe piată se regăsesc și alte modele cuprinse între 1,25 – 8 lbs.
Deși nu există o formulă exactă pentru a determina plaja de gramaje a fiecărei lansete, putem identifica câteva tipare.
De regulă lansetele de 3,5 lbs se încarcă cu o greutate optimă de 100-110 gr, cele de 3,75 lbs cu 105-115 gr, iar cele de 4 lbs cu 110-120 gr.
Aceste gramaje pot varia de la un producător de lansete la altul, existând diferențe între testele de curbură.
Lansetele ce depășesc 4,5 lbs sunt încadrate în categoria spod fiind ideale pentru nădirea grea cu racheta sau catapulta.
Lansetele cu un test de curbură aflat sub 3,5 lbs sunt mai degrabă indicate pentru pescuitul pe distanțe mici și medii ori pentru pescuitul plantat.
Motivele pentru care lansetele de 3,5 – 4 lbs au devenit cele mai utilizate pe bălțile și lacurile din România sunt : gramajele pescuite (100-130 gr fiind folosite cel mai adesea), distanța urmărită în pescuitul lansat și rezerva de putere a lansetei în timpuldrilului.
Practic, stilul de pescuit pe care îl adoptăm va influența direct alegerea puterii de aruncare a lansetei.
În cazul în care ne dorim să pescuim lansetele cu gramaje net superioare celor indicate este necesar să modificăm tehnica de aruncare.De exemplu, dacă vom pe o lansetă de 4 lbs, vom înlocui un plumb obișnuit de 110-120 gr cu unul de 160-180 gr sau cu o rachetă de nădire, tehnica de lansare va fi una diferită. Din start, vom conștientiza faptul că este imposibil să atingem aceleași distanțe cu plumbi mai grei.
Pentru a evita ruperea lansetei, aruncarea va fi una progresivă (lentă) urmărind să încărcăm lansete pe toată lungimea ei.
O astfel de aruncare se poate vedea mai jos. În clipul prezentat pe o lansetă de tip spod, se dublează greutatea optimă de aruncare.
Personal, am apelat la acest artificiu doar în cazul pescuitului lansat pe râu. Pentru a ține montura pe loc în zona productivă, din cauza curentului apei am fost nevoit să apelez la plumbi mult mai grei decât cei indicați.
De reținut că, odată cu creștere puterii de aruncare și gramajul folosit, aruncările vor necesita forță suplimentară și o tehnică bine pusă la punct.
B. Acțiunea
După cum spuneam și mai sus, lansetele în funcție de acțiune sunt : parabolice, semi-parabolice, semi-rapide, rapide.
De ce este importantă această clasificare? Pe scurt acțiunea determină modul în care lansete se comportă în timpul aruncării și pe parcursul drilului.
Dacă urmărim ,,plăcerea drilului” este clar că lansetele parabolice sau semi-parabolice vor oferi driluri intense și spectaculoase fiind mult mai moi.
Dezavantajul acestor lansete constă în distanța de aruncare. Elasticitatea lansetei va determina o revenire greoaie a lansetei la poziția inițială și un balans accentuat în timpul lansării. Astfel, vom pierde metri buni, față de o lansetă mai rigidă.
De obicei, mizez pe lansete moi în partidele în care urmăresc un pescuit pe distanțe reduse sau medii, pe zone lipsite de agățătură masivă.
De asemeni, aceste lansete sunt ideale pentru pescuitul de finețe, cu fire subțiri și cârlige de mici dimensiuni (nr, 8-10). Elasticitatea lansetei va prelua excelent șocurile cauzate de pește în dril, diminuând astfel numărul crapilor ratați din cauza cârligului.
La polul opus, se află lansetele semi rapide sau rapide, caracteristice lansărilor la distanță. Rigiditatea lansetei ne ajută să atingem distanțele dorite prin reducerea balansului și revenirea rapidă a lansetei în timpul aruncării. n
Dezavantajele acestei categorii de lansete sunt privitoare la aruncări (în ce privește pescarii cu o tehnică modestă de aruncare) și dril. M.D.