Strângea banii în numele unei organizații fictive

0
  • Verificați înainte să faceți donații

O metodă ușoară și sigură de a face rost de bani i-a adus unui tânăr, în vârstă de 21 de ani, un dosar penal. Tânărul a inventat o organizație nonguvernamentală și în numele acesteia strângea banii de la oameni, cu suflet mare, dispuși să ajute pentru o cauză nobilă. Îi mințea pe cetățeni că sumele colectate vor ajunge la copii cu dizabilități sau la copii care fac parte din categorii defavorizate. În câteva ore a strâns o sumă pentru care un muncitor muncește aproape jumătate de lună. Asta până când a fost depistat de polițiști.
Un agent de pază de la magazinul Dedeman a sesizat la Secția 2 Poliție Pitești că un tânăr apelează la mila cumpărătorilor în parcare. Un echipaj de polițiști s-a deplasat la magazinul amintit și a fost găsit L.B.L., de 21 ani, din comuna Bărbulești, județul Ialomița. Cel despre care inițial s-a crezut că cerșea, avea la el un clipboard în care avea prinse niște liste și un anunț printat de pe internet prin care se făcea apel la cetățeni pentru donații în favoarea copiilor defavorizați. Ca să creeze impresia că totul este perfect legal, era precizat numele unei asociații nonguvernamentale regionale pentru copii defavorizați și persoane cu dizabilități, dar și sigla Guvernului. A fost dus la sediu pentru verificări. Oamenii legii au constatat că asociația în numele căruia tânărul pretindea bani, nu există, fiind un nume fictiv. În plus, tânărul nu avea chitanțier pentru a emite cetățenilor care făceau donații dovada pe sumele remise. L.B.L reușise să strângă în puțin timp, 850 de lei. Acesta profitase de fluxul mare de cumpărători și timp de câteva ore se plimbase printre mașini impresionând oamenii cu cazurile sociale pe care susținea că le va sprijini asociația cu banii din donații. În realitate a mințit și niciun ban nu ajungea la copii bolnavi sau defavorizați ci în buzunarul lui.
Pe numele tânărului a fost întocmit dosar penal sub acuzația de înșelăciune. Cercetările continuă. Vor fi ridicate imagini de pe camerele e supraveghere ale magazinului ca probe în dosar dar și pentru a-i identifica pe cei care au făcut donații crezând că își aduc contribuția la o cauză nobilă. Oamenii legii le recomandă cetățenilor ca înainte de a face donații să verifice organizația către care se duc sumele, pentru a se asigura că într-adevăr este vorba de o asociație de ajutorare. M.Sandu