Pe 8 iunie ar fi împlinit 67 de ani, dar s-a stins în sâmbăta Rusaliilor. Doctorul Gheorghe Frătoaica a fost condus pe ultimul drum ieri, de familie, prieteni și colegi. În ultimul său drum a trecut pe la Spitalul Județean de Urgență acolo unde cortegiul a poposit aproximativ un sfert de oră, după care a mers la Serviciul Județean de Ambulanță Argeș unde sirenele ambulanțelor au sunat pentru ultima dată în onoarea doctorului Frătoaica. Foștii colegi s-au despărțit de medicul urgentist în aplauze.
Sâmbătă seara, la ora 19.10, inima medicului de urgență Gheorghe Frătoaica a încetat să mai bată. A murit pe patul spitalului, la Secția Oncologie din Pitești. Era bolnav de cancer pulmonar de 3 ani și avea metastaze. În anul 2000 s-a infectat cu SARS CoV 2 și a făcut un examen tomografic în urma căruia a aflat că are cancer la plămânul drept. Se pare că boala se declanșase înainte de pandemie. Se spune că a fost operat și lobul afectat a fost extirpat. A făcut ședințe de chimioterapie și tratament. Nu a vrut să meargă la o clinică în străinătate, fiind conștient că șansele sale de supraviețuire erau foarte mici.
După operație, o perioadă a mers foarte bine și s-a putut întoarce la serviciu. Boala cruntă nu a plecat, în timp a pus stăpânire pe trupul său și starea i s-a înrăutățit. A rămas ţintuit la pat în urma unui accident suferit în curtea Spitalului Județean unde a căzut și a suferit o fractură de șold. Se spune că avea deja metastaze și nu s-a mai putut recupera. De atunci a stat mai mult în spital. Prietenii spun că „ a luptat pe faţă cu boala asta” era conștient că i se apropie sfârşitul şi era împăcat. Cel care a salvat mulți oameni de la moarte, nu s-a putut salva. Gheorghe Frătoaica avea un băiat din prima căsătorie şi o fetiţă în vârstă de 12 ani, din ultima căsnicie. Ar fi împlinit 67 de ani mâine, pe 8 iunie.
Doctorul Gheorghe Frătoaica era medic primar de medicină de urgenţă şi fost medic militar. Înainte de 1996 a lucrat ca medic de familie la Dispensarul Moşoaia. În acel an a fost numit manager la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Argeş, instituţie pe care a condus-o până în 1999. Ulterior s-a transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde a lucrat mai bine de 20 de ani.
În tot acest timp a fost manager al Judeţeanului dar şi director medical de câteva ori, ultima dată în 2020, în pandemie, funcţie pe care a ocupat-o în perioada stării de urgenţă.
Cortegiul a poposit la Spitalul Judeţean
Trupul neînsufleţit a fost depus la Capela Militară din incinta Cimitirului Militar Sfântul Gheorghe Piteşti, duminică. Pe la catafalcul său au trecut mulţi prieteni, rude şi colegi. În tabloul care l-a însoţit pe ultimul drum, doctorul Frătoaica purta uniforma de medic şi avea stetoscopul la gât. Este imaginea care l-a caracterizat în toţi anii carierei, fiind un medic dedicat profesiei sale. Ieri la ora 11,30, cortegiul funerar a mers la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. Afară, la intrarea în Unitatea de Primiri Urgenţe, locul unde a lucrat două decenii, îl aşteptau colegii. Sicriul avea pe capac drapelul României. A fost coborât din maşina mortuară, descoperit, şi aşezat pe holul unde opresc ambulanţele. Acolo, doi preoţi au ţinut o scurtă slujbă şi au făcut „Veşnica pomenire”. Cei care au dorit, au trecut să îşi ia rămas bun
Au fost trase focuri de armă în onoarea medicului
De la spital alaiul a mers către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Argeş, acolo unde, de asemenea, s-a ţinut un moment de reculegere. În curte au ieşit toţi angajaţii care erau la serviciu şi puteau să îşi părăsească posturile, dar erau mulţi salariați care au venit special de acasă pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului manager. Sirenele ambulanţelor au pornit şi au sunat prelung.
Momentul impresionat i-a făcut pe mulţi să izbucnească în lacrimi. Mașina mortuară a ieşit din curte în aplauzele celor prezenţi urmată de un şir lung pe maşini care a însoţit-o pe întreg traseul. Slujba de înmormântare a avut loc la biserica militară Sfinții Mihail și Gavril din incinta Unității Militare 01261 Pitești (școala de tancuri). Doctorul Gheorghe Frătoaica a fost înmormântat cu onoruri militare, fiind medic militar. La Cimitirul Sfântul Gheorghe, înainte ca sicriul cu trupul neînsufleţit să fie coborât în cripta familiei, au fost trase în aer trei salve. Clopotele au sunat ca porțile Raiului să se deschidă și să-l primească pe cunoscutul medic. Drum lin, domnule doctor! Dumnezeu să vă odihnească în pace! M.Sandu