Din închisoare, afaceristul Marian Mihail, zis „Nuşică”, a aflat că magistraţii Curţii de Apel Piteşti au trimis spre rejudecare la Tribunalul Argeş, un dosar de evaziune fiscală aflat pe rolul instanţei. Este vorba de un dosar în care Marian Mihail, în urma deciziei instanţei de fond, a scăpat de răspunderea penală după ce a intervenit prescripţia faptei dar era obligat să plătească un prejudiciu 1,3 milioane de lei. În luna martie a acestui an, cunoscutul om de afaceri a fost condamnat definitiv într-un alt dosar de evaziune fiscală la 7 ani şi 8 luni închisoare. Aflat în detenţie, Nuşică a luat o decizie surprinzătoare în privinţa procesului.
Problemele lui Marian Mihail, în vârstă de 51 de ani, patronul firmei Genicom (în faliment din decembrie 2022) şi al societăţii Mihail Construcţii Ag ( radiată din iulie 2022) , au început să apară în anul 2015 atunci când a fost reţinut într-un dosar de evaziune fiscală alături de alţi 6 inculpaţi. Potrivit anchetatorilor aceştia erau acuzaţi că „în perioada 2009-2015 s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul de stat prin interpunerea în circuitul economic al unor societăţi de tip fantomă”. Dosarul a fost finalizat în luna martie a acestui an, când patru dintre inculpaţi, între ei şi „Nuşică” au fost condamnaţi. Marian Mihail a primit o pedeapsă de 7 ani şi 8 luni şi se află în închisoare.
A cerut judecarea în lipsă
În noiembrie 2020, a fost trimis în judecată, singur, într-un alt dosar, tot pentru evaziune fiscală. Tribunalul Argeş a dat sentinţa în acest dosar în decembrie 2022, când a dispus încetarea procesului penal după ce a intervenit prescripţia faptei. Instanţa a hotărât ca omul de afaceri să plătească prejudiciul de peste 1,3 milioane de lei. Sentinţa nu era definitivă şi a fost atacată de Marian Mihail, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş şi de ANAF. Luni, magistraţii Curţii de Apel Piteşti au admis apelul şi au trimis dosarul spre rejudecare la Tribunalul Argeş, instanţa de fond. Astfel, afaceristul a aflat din închisoare de decizia instanței. Atunci când s-a judecat apelul magistraţii au dispus desemnarea unui avocat din oficiu pentru afacerist, care nu îşi angajase apărător. În plus, la un alt termen de judecată Marian Mihail a solicitat judecarea în lipsă.
„Ia act de manifestarea de voinţă a apelantului-inculpat Mihail Marian, în sensul că solicită judecarea în lipsă”, scrie în încheirea de şedinţă din luna mai. „Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, de inculpatul Mihail Marian, şi de partea civilă statul român reprezentat de DGRFP Ploieşti prin AJFP Argeş, împotriva sentinţei penale nr. 393 din 08 decembrie 2022, pronunţată de Tribunalul Argeş în dosarul nr. 6780/109/2020. Desfiinţează, în totalitate, sentinţa penală şi dispune rejudecarea cauzei de către instanţa de fond, respectiv Tribunalul Argeş”, se precizează în decizia dată luni de Curtea de Apel Piteşti. M.Sandu