Lasă-l și pe ăsta să scrie, să nu se spună că trăim în dictatură

0
  • Din punctul meu de vedere

Dacă în România zilelor noastre folosești doar telecomanda pentru a te informa, nu rămâi neinformat, ceea ce nu ar fi foarte grav, ci devii prost informat.
Îmi e milă de oamenii care folosesc doar telecomanda și îi recunosc de la o poștă.
Pentru informații cât de cât adevărate despre viața politică internă și internațională trebuie să folosești mausul. Omul cu telecomanda e un prost, omul cu mausul e mult mai deștept.
Cu mausul poți accesa podcasturile lui Cristoiu, Tucă, Cristache, Turcescu, îi poți citi pe Marchievici, pe Spânu, pe Bădin, pe Tomozei, pe Pătrușcă, pe Severin sau pe Andrei Marga. Dacă vrei, poți să-l vezi chiar pe Tucker Carlson pe Twitter, unde depășește o sută de milioane de vizionări.
Partea interesantă a situației este că televiziunile și presa scrisă mainstream țin în ghearele lor marele public, în vreme ce presa care se accesează cu mausul are un număr mic de clienți fideli.
Podcastul din data de 10 iunie realizat de Marius Tucă și Valentin Stan avea, la ora la care l-am văzut eu, cu puțin mai mult de 30 de mii de accesări, poate că a ajuns la 70 de mii sau chiar la o sută de mii, dar asta nu schimbă cu nimic lucrurile, fiindcă audiența lui nu se compară cu cea realizată într-o seară de Gâdea sau Prelipceanu.
Fiți însă convinși că dacă ar fi altfel, presa de nișă ar fi restricționată într-un mod mai agresiv decât se întâmplă la această oră.
Tehnica celor care controlează mințile oamenilor aceasta este, să ofere marelui public gunoi informațional, în vreme ce o minoritate să fie lăsată să se informeze din surse mai credibile. Lăsând la o parte că se obține controlul asupra omului masă, despre care am vorbit adesea în această rubrică, se realizează și antagonizarea maselor cu elita, ceea ce duce la discreditatea celor cu adevărat informați și deștepți.
Nimic mai plăcut pentru cei care vor să dezbine pentru a stăpâni.
Să luăm primul exemplu care îmi vine la îndemână.
La televiziunile pentru publicul larg, vedem cum întregul guvern al Ungariei, în frunte cu Victor Orban, este alcătuit din putiniști, din antidemocrați. În presa de nișă, situația apare în cu totul altă lumină:
” Diplomatul britanic Alastair Crooke, în vârstă de 74 de ani, a explicat judecătorului Antony Napolitano într-un interviu video din 15 iunie despre schimbările care au loc în Occident.
Potrivit lui Crooke, elita politică a Europei este complet deconectată de oamenii obișnuiți și de realitate și se confruntă cu consecințe zdrobitoare.
„… practic este un sentiment de neîncredere în elite – o neîncredere totală – și o căutare a unei schimbări a valorilor… [Oamenii] s-au săturat de această politică absurdă care ni s-a servit zilnic – despre cine poate sau nu să folosească o toaletă, despre ce este o femeie – toate aceste lucruri…”, a spus fostul diplomat britanic, citat de LifesiteNews.
Crooke susține că politicienii consensului liberal din Europa pur și simplu nu discută cu masa oamenilor obișnuiți și le ignoră îngrijorările.
Faptul că realitatea vine ca un șoc pentru managementul politic nu este de mirare. Întreaga lor ideologie este o fantezie, impusă de mass-media dominantă și alimentată de faptul că observarea realității este etichetată drept „discurs instigator la ură”.
În Imperiul Minciunilor, politicile sănătoase sunt considerate anti-democratice. Crooke a dat exemplul Ungariei pentru a arăta cum este gestionată democrația occidentală. Ungaria este sancționată, defăimată și criticată ca fiind o dictatură pentru crima protejării propriei națiuni, a creștinismului și pentru că a împiedicat sexualizarea copiilor și a oferit 6% din PIB pentru subvenționarea familiilor.
Crima supremă este de a cere pacea, ceea ce echivalează cu o trădare, potrivit ideologiei actuale.
Opoziția UE față de viețile oamenilor obișnuiți este puternică. Este o politică în care controlul se bazează pe reprezentarea într-o mass-medie captivă, din care sunt excluse interesele și opiniile oamenilor normali. Iar oamenii „s-au săturat să fie mințiți”, mai spune Crooke.”
Din când în când, pentru ca oala să rămână acoperită, anumite site-uri occidentale, care nu sunt nici cu public larg, nici cu audiență restrânsă, scapă câte o știre 100 % reală, așa cum este aceasta, apărută în Financial Times, citat de Mediafax.
„Războiul din Ucraina a reactivat alianţa transatlantică, dar relaţia dintre SUA şi aliaţii europeni este din ce în ce mai dezechilibrată. Economia SUA este acum considerabil mai bogată şi mai dinamică decât cea a Uniunii Europene sau a Marii Britanii, iar decalajul creşte. Acest lucru va avea impact mult peste standardele de trai relative. Dependenţa Europei de SUA în materie de tehnologie, energie, capital şi protecţie militară subminează constant orice aspiraţii ar avea Uniunea Europeană pentru «autonomie strategică»”, observă editorialistul Gideon Rachman într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „Europa a rămas în urma Americii, iar decalajul se accentuează. De la tehnologie la energie, la pieţe de capital şi la universităţi, Uniunea Europeană nu poate concura cu SUA”.
Subiectul pe care îl abordez în acest articol nu e nou sub soare. De când e lumea, unii au fost ingnoranți, iar alții, informați, partea proastă este însă acum aceea că ignoranților li se dă senzația că știu totul. De aici vacarmul de pe Facebook, scandalurile din campaniile electorale, votul omului împotriva intereselor lui.
O comisie a Congresului SUA anchetează acuzația că Joe Biden a primit cinci milioane de dolari drept mită de la compania ucraineană Burisma. În presa mainstream de la noi informația trece neobservată, cu toate că ar arunca o cu totul altă lumină asupra războiului din Ucraina.
Nici măcar ceea ce este bun și frumos în America nu mai este spus în România, fiindcă sluga se teme să nu își supere stăpânul.
În acest context, unde se situează rubrica pe care tocmai o citiți ?
Cu cei 1000 – 2000 de cititori, editoralul meu este plasat la capitolul supape.
Lasă-l și pe ăsta să scrie, să nu se spună că trăim în dictatură. n
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)