Scandalul azilelor sau… orice manipulare modernă are la bază câteva adevăruri evidente

0
  • Din punctul meu de vedere

Prin ce se deosebește manipularea de minciună? Prin aceea că are drept ingredient principal adevărul.
O campanie de manipulare este cu atât mai reușită cu cât conține o doză mai mare de adevăr.
Abia apoi este important modul în care dospește cozonacul adevărului amestecat cu minciuna.
Minciuna e făina, adevărul e drojdia manipulării.
Corectitudinea politică este ideologia manipulatoare care înglobează adevăruri evidente. Este evident că familia burgheză este represivă, că morala creștină are elemente punitive, că impulsul sexual este dominant, că minoritățile rasiale au fost persecutate, că femeia a fost tratată violent. Manipularea începe când pe baza acestor adevăruri ni se spune că familia este depășită, că religia trebuie abolită, că bărbații albi sunt vinovați de toate relele pământului, că mișcarea me too are justificare juridică, ori că este necesară educația sexuală la grădiniță.
Georg Lukacs, Gramsci, Reich sau Fromm, Marcuse sau Adorno au reușit să întemeieze neo-marxismul deoarece s-au bazat pe păcatele adânci și reale ale capitalismului și democrației.
Să trecem acum la ale noastre manipulări.
x
Întotdeauna sunt dosare păstrate pentru campaniile electorale, așa încât îi dăm dreptate lui Victor Ciutacu, cel care interpretează astfel:
”Se-ncrețeste pielea pe mine când citesc ororile din dosarul azilurilor, da’ nu-s încă atat de imbecil să-mi închipui că mizeriile alea de la Declic și Coruptia ucide au fost (re)activate de un acut simț al dreptății. Adică ăia care aruncau pe jos hârtii de un leu pensionarilor amărâți, pe care-i și scuipau, sunt brusc impresionati de soarta crudă a seniorilor?
În plus, le știu rețeaua ca pe un cal breaz și văd și eu cine e iar foarte revoltat, agitat, participativ. Sunt aceiași, folosiți în beneficiul lui Băsescu, al lui Iohannis, al lui Nicușor Dan, al Clotildei, veșnic împotriva PSD. Vine 2024, incep campaniile, PSD trebuie frăgezit, Ciolacu disciplinat, Firea scoasă din joc, gunoaiele sorosiste readuse la cașcaval. S-a dat drumu’ la bani, plictisitoarea vară a devenit brusc fierbinte”, scrie Victor Ciutacu.
x
Mai analitic și mai pe înțeles este Bogdan Tiberiu Iacob:
” Scandalul căminelor groazei va reprezenta pentru PSD în anul electoral viitor exact ce a reprezentat mitingul din 10 august din 2018 pentru alegerile din 2019. Adică fundalul pe care să aibă loc prăbușirea marelui partid și înfrîngerile umilitoare la europene și prezidențiale. ”PSD și-a primit plata pentru 10 august. Am pierdut alegerile” decreta, sec, după turul doi al prezidențialelor, Marcel Ciolacu. La cum merg lucrurile, liderul PSD se antrenează să repete fraza și în decembrie anul viitor, cu ”azilele groazei” în loc de ”10 august”.
Problema nu e în acest moment că Gabriela Firea, Marius Budăi ori Florentin Pandele sunt niște cadavre politice. Problema e că PSD în ansamblu miroase tot mai puternic a hoit. Împotriva sa joacă totul: economia, problemele sociale, situația externă, Biserica Ortodoxă, opoziția. Acum, îi mai bubuie în ogradă și mega-scandalul cu puternic impact emoțional ”căminele groazei”, o lucrătură ca la carte pregătită în laboratoare oculte cine știe de cînd.
Noul premier Marcel Ciolacu s-a aruncat în promisiuni guvernamentale ca într-o piscină cu trambulină. Din păcate, nu a verificat că în ea nu prea era apă. Acum zace amețit pe fundul cimentat și încearcă să înțeleagă pe unde se iese.
Scandalul căminelor – cu o detonare extrem de dubioasă, după așa-zise luni de zile de filaj al DIICOT în așezăminte unde avea loc efectiv torturarea unor oameni, de parcă se fila vreo mega-rețea de vînzări de arme la negru – e bomboana pe coliva PSD.
Scenariul nu e nou. E identic celui din 2019, cînd mare temă electorală a PNL, USR/PLUS și a lui Klaus Iohannis a fost mitingul din 10 august 2018.
Practic, pînă și momentul lansării e identic, miezul verii preelectorale”.
x
Miștourile corporatiste au răsărit ca ciupercile, iar timesnewroman.ro scrie:
” Știrile despre azilele groazei i-au speriat atât de tare pe cei de la Guns N’ Roses încât au decis să anuleze concertul pe care trebuiau să-l susțină la finalul acestei săptămâni în București. Slash s-a ascuns sub pat când a văzut imaginile cu bătrâni schingiuiți și nu mai vrea să iasă de acolo.”
x
Sfinția Sa laică, dl Vasile Bănescu a fost printre primii care au ridicat piatra:
„Absența totală a umanității în forma ei concretă numită omenie, absența compasiunii reale cu victimele brutalității sadice, apărarea disperată a imaginii publice – aceasta este finalmente esența morală a cazului care denunță în aceste zile existența, chiar lângă noi, a unui hău de indiferentism sinistru în fața suferinței umane.
Compasiunea reală presupune împreună-suferința cu cel zdrobit de pumni, de foame, de sete. De cruzime.
Compasiunea reală se traduce în reacție reflexă de implicare în orice mod accesibil ție pentru stoparea suferinței celuilalt, aflarea adevărului sugrumat și, în context, pentru elucidarea urgentă a cauzelor tentaculare din care se hrănește o monstruoasă caracatiță publică.
Etc.
x
O parte a preoțimii, supărată pe PSD că nu dă de pământ cu neo-marxismul, a început să psalmodieze, cu tristețe, evident, căinându-i politic pe clienții azilurilor.
x
Problema este să vedem cum reacționează Marcel Ciolacu. Catalin Predoiu deja a mutat, cu o rapiditate și a duritate care arată că era avertizat.
Luni, în urma dezvăluirilor privind condițiile inumane din azilele din Ilfov, ministrul de Interne Cătălin Predoiu a dispus trimiterea specialiștilor din Corpul de Control al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Ilfov, precum și la Polițiile din Voluntari și Afumați.
În mod normal, la această oră, laboratorul de analiză strategică al PSD duduie și pregătește replica, dar există o condiție și anume ca un astfel de laborator să existe.
Dacă nu, e semn rău pentru partid, mai ales că deasupra Buzăului a trecut un meteorit.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)