Necazurile din familia Pendiuc se țin lanț! Aflat în penitenciar Tudor Pendiuc a aflat că Gabriela Pendiuc, cea care i-a fost alături în toate momentele de cumpănă, a depus cerere de divorț. Soția fostului primar cere separea și revenirea la numele de dinainte de căsătoriei. La rândul lui, fostul primar al municipiului Pitești a dat în judecată Penitenciarul Mioveni și a câștigat. Acesta era nemulțumit de decizia judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Mioveni prin care urma să își execute pedeapsa de 4 ani închisoare în regim închis. Judecătoria Pitești i-a admis cererea vineri și ediul va beneficia de regim semideschis. M.Sandu
Gabriela Pendiuc a depus cererea de divorț în luna iunie a acestui an. A transmis solicitarea în plic și a cerut separarea și revenirea la numele de dinainte de căsătorie. Dosarul de divorț a fost înregistrat la Judecătoria Pitești pe data de 23 iunie anul acesta, după ce Tudor Pendiuc a fost condamnat și încarcerat. Deocamdată nu a fost dat termen de judecată, iar potrivit portalului intanțelor, termenul recomadat este de 21 decembrie 2023.
Pendiuc a dat penitenciarul în judecată
La rândul său, fostul primar s-a judecat cu Penitenciarul Mioveni. Tudor Pendiuc a fost condamnat, definitiv, la 4 ani închisoare, pe 5 mai 2023 și a fost încarcerat la Penitenciarul Mioveni.
După ce a trecut perioada de carantină, impusă tuturor condamnaților la intrarea în penitenciar, pe data de 30 mai, s-a stabilit ca Tudor Pendiuc să își execute pedeapsa în regim închis.
A contestat hotărârea, iar pe 9 iunie, judecătorul de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Mioveni i-a respins plângerea. Pe 22 iunie, Tudor Pendiuc la depus la Judecătoria Pitești o plângere conform art. 39 din Legea 254/2013, chiar cu o zi înainte ca soția lui să intenteze divorț, Între timp, penetenul a fost mutat la Penitenciarul Craiova și a fost adus înapoi pentru proces. Pe 19 iulie s-a judecat contestația și a câștigat fostul primar.
”Nu prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului”
”Instanţa constată că petentului i s-a stabilit regimul de executare închis la data de 30.05.2023 – regim stabilit exclusiv prin raportare exclusiv la durata pedepsei pe care o execută în prezent persoana privată de libertate. Instanţa apreciază însă că acesta nu poate fi singurul criteriu ce trebuie avut în vedere la stabilirea regimului de executare, întrucât durata pedepsei pe care o execută petentul este doar unul dintre criteriile ce trebuie analizate la repartizarea unei persoane private de libertate într-un anumit regim.
Astfel, instanţa reţine că petentul are 69 de ani, execută o pedeapsă relativ medie pentru o infracţiune non-violentă şi nu prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului.
În ceea ce priveşte circumstanţele personale ale petentului instanţa reţine că anterior încarcerării acesta a avut o conduită foarte bună în societate, fiind absolvent de studii superioare, deţinând titlul de doctor în domeniul relaţiilor economice internaţionale, a fost conferenţiar universitar, a exercitat mai multe mandate de primar al mun. Piteşti, fiind o persoană implicată în diverse proiecte care să asigure binele comunităţii, obţinând mai multe distincţii în perioada (…) aspecte ce reies din înscrisurile ataşate la dosar. În concluzie, analiza concretă a profilului moral, social şi profesional al persoanei private de libertate, conduita sa pozitivă anterioară încarcerării, durata pedepsei şi natura nonviolentă a infracţiunii săvârşite, impune stabilirea unui regim de executare inferior celui specific duratei pedepsei, petentul prezentând garanţiile necesare că va respecta rigorile acestui tip de regim”, scriu magistrații Judecătoriei Pitești în motivarea sentinței. Pronunțarea a fost data vinery pe 28 iulie, și contestația lui TudorPendicu a fosta dmisă, de instanță. Astfel el va beneficia de regim semideschis. Decizia este definitivă.
Ce înseamnă regim închis și semideschis
Regimul închis constă în asigurarea unor măsuri de pază, escortare, însoţire şi supraveghere care să permită deţinuţilor să desfăşoare, în grupuri, activităţi lucrative, educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, pentru a da posibilitatea trecerii în regimul de executare imediat inferior ca grad de severitate.
Regimul semideschis conferă deţinuţilor posibilitatea de a se deplasa neînsoţiţi în zone din interiorul locului de deţinere pe traseele stabilite de către administraţia penitenciarului şi de a-şi organiza timpul liber avut la dispoziţie, sub supraveghere, cu respectarea programului stabilit de administraţie.