Prima condamnare pentru vaccinări la chiuvetă!

0

Încep să apară condamnările în dosare de vaccinări la chiuvetă, la un an după ce restricțiile din pandemia de coronavirus au luat sfârșit. Un registrator medical a fost condamnat de Tribunalul Argeș, cu executare, după ce a emis certificate de vaccinare false la mai mulți ”pacienți”. De pedepse nu au scăpat nici 19 dintre beneficiarii certificatelor false, numai că aceștia au fost condamnați cu suspendare. Pe lista suspecților au fost inițial 27 persoane care deși nu s-au vaccinat au obținut certificat verde, numai că 8 dintre ei au colaborat cu anchetatorii și au devenit martori denunțători. M.Sandu
În ianuarie 2022, cu două luni înainte ca România să iasă din starea de alertă și să fie ridicate toate restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, au fost făcute două denunțuri împotriva registratrului care avea rolul de a implementa în sistem datele de identificare ale pacienților, tipul de vaccin folosit, numărul de doze administrate și de a elibera certificatul de vaccinare. Un denunț a fost făcut de medicul coordonator al centrului de vaccinare și altul de un registrator medical. Tânărul în vârstă de 26 de ani a fost acuzat de de luare de mită, fals informatic în formă continuată și distrugere a 55 de doze de vaccin neadministrate, după ce s-a stabilit că a primit bani de la 27 de persoane cărora le-a eliberat certificate digitale COVID false.” Din documentele centrului de vaccinare, respectiv, din listele de vaccinare, martora a constatat faptul că nu au fost respectate procedurile legale, în sensul că acei pacienți nu s-au prezentat la centrul de vaccinare și nu au efectuat în fapt vaccinul. Martora a relatat că în zilele de 8 și 9 ianuarie 2022 registratorul a completat personal în mod fictiv chestionare în baza cărora a eliberat adeverințe de vaccinare false pentru cele aproximativ 40 de persoane iar pe unele dintre chestionarele completate în fals era aplicată parafa martorei, fără știrea și consimțământul acesteia”, reiese din motivarea sentinței dată de judecătorii Tribunalului Argeș. În denunțul lui, colegul registrator le-a spus anchetatorilor că a observant că au fost eliberate 35 de vouchere, în valoare de 100 de lei, care se acordau persoanelor care se vaccinează cu doze complete și i s-a părut ciudat, pentru că, în zilele de dinainte când el fusese de serviciu doar 3-5 persoane s-au prezentat să le ridice. Întrebat ce a făcut cu ele, registratorul suspect a spus că le-a dat unor cunoștințe, care s-au vaccinat. Ulterior s-a stabilit că funcționarul falsificase și listele cu beneficiarii voucherelor, și mai grav, erau neconcordanțe cu privire la numărul de pacienți vaccinați. ”În data de 11.01.2022, a adus la centrul de vaccinare, după închiderea programului, 20 de tichete valorice, iar ziua următoare, când martorul a venit la serviciu, a găsit în coșul de gunoi listele pe care acesta le făcuse cu persoane cărora le-a acordat vouchere în data de 08 și 09 ianuarie 2022, care erau rupte. În data de 12.01.2022, stând de vorbă cu colegii săi a constatat, că în data de 09.01.2022, numărul de pacienți vaccinați nu corespunde cu cel din sistemul informatic RENV, asistenta spunând că a încheiat respectivul proces verbal cu un număr de 24 vaccinați, iar în sistemul informatic RENV figurau 37 vaccinați”, după cum a reieșit din declarația dată de denunțător la Direcția Generală Anticorupție-Serviciul Județean Argeș.

Primea între 150 lei și 300 de lei pentru certificatele false

Martorii din dosar au povestit cum funcționa ”afacerea” registratorului medical. Cei care doreau certificate false care să ateste că s-au vaccinat îi trimiteau poze pe WhatsApp și în schimbul unor sume cuprinse între 150 și 300 de lei primeau documentul. Beneficiarii au fost acuzați de complicitate la fals informatic. Tribunalul Argeș a dat sentința în dosar. Fostul registrator medical a fost condamnat la 2 ani și 4 luni închisoare cu executare. Acesta a fost achitat pentru acuzația de distrugere după ce Direcția de Sănătate Publică Argeș și-a restras cererea prin care se constituise parte civilă. Trei persoane care au obținut certificate de vaccinare false, au primit pedepse de câte 10 luni închisoare, cu suspendare și sunt obligate la efectuarea a câte 100 de zile de muncă în folosul comunității, în timp ce restul de 16 inculpați au fost condamnați la 8 luni închisoare, cu suspendare și au de făcut câte 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității. Decizia nu este definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.