Restaurantul nu avea autorizație de securitate la incendiu!

1

Un incendiu puternic a distrus duminică restaurantul ” La Butoaie” , situat pe strada Crinului, în Pitești. Lichidarea incendiului a durat mai bine de 7 ore, timp în care cei 49 de militari au reușit să oprească extinderea focului la tesasă, la bucătărie și la magazia localului. În timpul verficărilor reprezentanții ISU Argeș au stabilit că restaurantul funcționa fără autorizație de securitate la incendiu. Există și un dosar de cercetare penală ”in rem” privind construirea fără autorizație a terasei restaurantului. M.Sandu
La intervenție au participat nouă autospeciale pentru stingerea incendiilor, două ambulanțe SMURD de prim ajutor calificat, două autospecialele de intervenție și salvare de la înălțime și două autospeciale de primă intervenție și comandă ale ISU Argeș, încadrate cu 49 de pompieri, sub coordonarea domnului împuternicit prim adjunct al inspectorului șef, colonel Dică Alin. 40 de persoane s-au autoevacuat din incinta operatorului economic, iar pompierii au evacuat aproximativ 39 de persoane din cele două blocuri învecinate. Echipajul medical a acordat îngrijiri medicale și a transportat la spital o persoană care locuiește în apropiere de locul în care a izbucnit incendiul și a suferit un atac de panică. Flăcările au ajuns și în interiorul clădirii, iar elemente din acoperiș și grinzi din lemn s-au prăbușit în interior, însă nu au fost persoane suprinse de dărâmături. Pe timpul misiunii, unul dintre colegii noștri a simțit o durere puternică în zona genuchiului și a fost transportat la spital conștient și stabil hemodinamic pentru investigații medicale amănunțite. La fața locului, pentru asigurarea zonei și fluidizarea traficului au sosit echipaje de poliție, poliție locală și ale jandarmeriei”, a transmis ISU Argeș. În timpul intervenției pompierilor, laa fața locului au mers prefectul județului Argeș, Radu Valeriu Perianu și primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea. Acesta din urmă și-a oferit întreg sprijinul și pentru că volumul de apă la hidrantul din apropiere nu putea fi mărit, a cerut societăților din subordine să trimită mașini cu apă în zonă. Militarii au reușit să salveze din calea flăcărilor bucătăria restaurantului, terasa și magazia.

Există și un dosar penal…

Lichidarea incendiului a durat mai bine de 7 ore. La finalul intervenției administratorul a fost amendat, se pare, cu 50.000 lei. ”În urma verificărilor s-a constatat că operatorul economic nu avea autorizație de securitate la incendiu emisă de ISU Argeș”, a declarat Ionuț Tunaru, ofițer de relații cu presa al IPJ Argeș. Restaurantul a fost construit în clădirea fostei fabrici de butoaie, clădire de patrimoniu. Potrivit legii, construcțiile edificate înainte de 1989 au nevoie de autorizație de securitate la incendiu, numai dacă a fost schimbată destinația, cum este cazul de față, sau dacă au avut loc modificări la structură. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este de natură electrică, fiind vorba de folosirea generatorului de electricitate cu defecțiuni (panou fotovoltaic). Se spune că și terasa localului a fost construită fără autorizație și, de la începtul anului 2023, polițiștii IPJ Argeș fac cercetări. Informația a fost confirmată de Florin Popa, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș, care ne-a declarat. ”Există un dosar penal ce privește construcția terasei localului în cauză. Cercetările se desfășoară ,,in rem”, cu privire la infracțiunea prevăzută și pedepsită de art. 24, lit. a din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, în care polițiștii efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.