S-a mărit prețul carburanților, în Pitești!

0

După aproape o lună în care prețurile la carburanți nu au suferit aproape nicio modificare, la benzinăriile din Pitești, au început scumpirile. S.M.
Astăzi s-a înregistrat a treia scumpire în ultimele 4 zile iar creșterile de preț ar putea continua. Petrom este una dintre firmele care a scumpit benzina și motorina cu cinci bani pe litru, astfel că, la stația de la Podul Viilor, benzina stantard costă acum 6,86 lei litrul iar motorina standard 6,85 lei litrul. În aceste condiții prețul unui litru de combistibil a crescut de la începutul lunii iulie și până la finalul aceleiași luni cu 20 de bani. În același timp, la OMV, benzina era 6,92 lei/l, iar Motorina 6,92 lei/l, la Lukoil 6,8 lei și 6,81 lei, la Rompetrol 6,92 lei și 6,91 lei, iar la MOL 6,93 lei și benzina și motorina. În același timp pentru combustibilii premium prețurile sunt mai mari cu minimum 40 de bani pe litru.

Care sunt cauzele

Cauzele acestor creșteri dese de preț sunt mai multe, atât interne cât, mai ales, externe. Pe plan local, producția locală de carburanți a înregistrat o scădere, în condițiile în care revizia la rafinăria Petrobrazi a Petrom s-a prelungit mult mai mult decât se prognoza, ca urmare a necesității unor lucrări suplimentare, iar rafinăria Petromidia, cea mai mare din țară, nu a funcționat mult timp la capacitate maximă, ca urmare a incidentului din a doua parte a lunii iunie. Dar cauzele par a fi mai degraba externe. Barilul de petrol Brent, de referință pentru Europa și, mai nou, și pentru Petrom, singura compania care extrage țiței de la noi din țară, se tranzacționează la nivelul de 85 de dolari pe baril, cu zece dolari peste nivelul de acum o lună. Acest lucru și altele au făcut ca, pentru zona noastră de exemplu, cotațiile la benzină și motorină, cele care de fapt influențează cel mai mult prețul final (alături de taxe) să crească în iulie cu circa 140-150 de dolari pe tonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.