Mâncare puțină și cazare pe hol în azil la Pitești

0

Un control fulger a fost făcut miercuri seară la un azil privat din Pitești. Comisia de control a Prefecturii Argeș, din care fac parte reprezentanți a mai multor instituții, a descoperit că un beneficiar dormea pe hol pe o canapea. La subsol, era amenajat un dormitor în care erau trei bătrâni. Oamenii s-au plâns că primesc mâncare insuficientă și că nu pot vorbi la telefon. La micul dejun, bătrânii primiseră numai pane cu unt sau margarină și ceai! Același azil a mai fost controlat la începutul lunii iulie când administratorul centrului au primit amenzi de circa 55.000 lei. Ieri a fost întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu.
Azilul la care a fost făcut controlul este situat în cartierul Găvana din Pitești. ” Un beneficiar dormea pe hol, pe o canapea, mai mulți oameni se plâng că nu primesc mâncare suficientă și că nu sunt lăsați să vorbească la telefon cu aparținătorii! Echipa mixtă de control se află, în aceste momente, la o verificare de urgență. Prima instituție care a ajuns la locație este AJPIS (N.r. Agenția pentru Plăti și Inspecție Socială ). Inspectorii au anunțat că oamenii sunt slabi, se plâng că nu au suficientă mâncare. La subsolul clădirii erau cazați 3 beneficiari despre existența cărora nu li s-a spus de la început celor din echipa de control. Oamenii erau într-un dormitor! Rudele unui beneficiar au confirmat faptul că nu au vorbit cu omul internat, ci doar cu reprezentanții centrului. În timpul verificărilor, oamenii au spus că ies foarte rar în curtea centrului”, a transmis prefectul Radu Perianu miercuri.

Ciorbă cu o singură perișoară!

Azilul are două etaje și un subsol amenajat pentru locuit. Deși la începutul controlului, reprezentanții centrului au spus că nu este nimeni cazat la subsol, echipa de control au găsit într-un dormitor de acolo trei beneficiari. Curios este faptul că mai toți oamenii din centru erau foarte slabi. Echipele de control au stat de vorbă cu bătrânii din centru. Aceștia s-au plans că primesc mâncare puțină, porțiile fiind mici. Au precizat însă că mâncarea este bună. Întrebați ce li s-a servit miercuri unii dintre ei au spus că la micul dejun au primit câte trei felii de pâine cu unt sau margarină și ceai. La prânz au avut ciorbă cu o singură perișoară și pilaf, iar la gustarea de la ora 16,00 o felie de cozonac. Reprezentanții centrului au susținut că mâncarea este preparată de o firmă de catering. Ieri controlul a continuat și când reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au ajuns la azil angajații preparau mâncare în blocul alimentar al unității. Atunci au recunoscut că firma de catering nu livrează mâncare. Reprezentanții DSP au dispus suspendarea acivității la bucătărie începând de astăzi. Tot astăzi, administratorul este obligat să vină cu un contract încheiat cu o firmă de catering care și livreze hrana nu doar pe hârtie.

Dosar penal pentru abuz în serviciu

Oamenii s-au mai plans că nu li se permite să vorbească la telefon cu membrii familiei, iar angajații azilului au precizat că chiar rudele beneficiarilor au cerut ca telefoanele bătrânilor să fie luate. Chiar în timpul controlului a fost sunată o rudă a unui bătrân care a precizat că nu și-a dat acordul ca telefonul acestuia să fie ridicat de angajați și a spus că de fiecare dată află despre starea celui din azil numai de la angajați, fără să poată vorbi direct cu el. În urma controlului de ieri, a fost găsită o persoană care lucra la negru. A fost dată o amendă în valoare de 3.500 de lei pe motiv că angajatorul a trasat sarcini unui angajat desi nu l-a instruit în acest sens. În urma celor descoperite la centru a fost întocmit și un dosar penal pentru abuz în serviciu.  M.Sandu Foto descriptiv