Salariile și șpăgile au provocat scandal

0
  • În Consiliul Local Câmpulung

Aflându-se în forul legislativ municipal, în care a răsunat sintagma ”salarii de zeci de mii de lei” încasate de medici, o realitate, chiar dacă încasatorii unor asemenea remunerații sunt excepția, nu regula, dr. Mădălin lordache a insistat în faţa consilierilor ca aceștia să se raporteze la veniturile nete câştigate de personalul din spitale.
Mai ales atunci când fac comparaţia cu pensiile pacienţilor, la adresa cărora Dan Şain a lansat un apel de a renunţa la obiceiul ”atențiilor”. Punctul de vedere al fostului director al Spitalului Câmpulung scoate în evidenţă situaţia injustă a remunerării gărzilor, fapt care determină o rotaţie a cadrelor medicale pe la spitalele din judeţ, în baza unor contracte de prestări servici, ca să câştige mai bine.

Medicul Iordache își apără colegii

”Se va ajunge, spre exemplu, ca eu să fac gardă la Spitalul Curtea de Argeş sau Spitalul Judeţean, iar colegul de acolo să vină și să facă gardă la mine, pentru că este mai rentabil aşa” în momentul în care consilierul local Dan Şain a raportat pensia de 2.000 de lei a unui pacient la salariul de 20.000 de lei al unui medic, care n-ar avea de ce să mai aștepte ceva de la bolnavi, în condițile unei retribuţii mai mult decât mulţumitoare, dr.Mădălin lordache a intervenit în apărarea colegilor săi de la Spitalul Câmpulung: „Aș vrea să mai demontez eu un mit, cu salariile de zeci de mii de lei ale medicilor. Cred că şi la noi pe site există, dar fără a fi nominalizate, însă vă rog să nu mai vorbiți despre salarii de zeci de mii de lei. Acestea sunt excepţii. N-am spus că nu există. Mie mi-ar plăcea să discutăm despre venituri nete, nu despre venituri brute, căci nu este corect așa, după părerea mea. Dar, dacă doriţi, puteţi adăuga dumneavoastră, ca să obţineţi venitul brut. Nu invers, să scădem din venitul brut, ca să ajungem la venitul net. Un medic specialist, odată ce termină facultatea, are un venit de 6-7.000 lei net. Nu mai popularizaţi că medicii au zeci de mii de lei. Sunt medici cu zeci de mii de lei. Cred că şi în Spitalul Câmpulung sunt medici care primesc – sunt excepţii – în jur de 20.000 de lei, mai ales în perioada de Covid, pentru că sunt acele sporuri”, a afirmat medicul Mădălin lordache.

Veniturile medicilor au trei componente

Acesta a precizat că veniturile medicilor au trei componente: salariul de bază, gărzile şi sporurile. „Din câte știu eu, singura muncă suplimentară, pe care o fac medicii în gărzi, este remunerată la 50% din tariful normat. Lucru care nu este deloc normal și este una dintre principalele cauze pentru care medicii nu doresc să facă gărzi. Vă dau un exemplu şi doamna manager poate să vă confirme. Medicii au o gardă obligatorie pentru completarea normei de bază și fac alte gărzi si se numește „contract cu timp parţial”. Aşa s-a făcut atunci când s-au mărit salariile medicilor. Promisiunea a fost că, într-un an, se va reveni la normal şi cu această tarifare. Nu s-a mai întâmplat, ca de obicei, acest lucru și tarifele au rămas la salariile nemărite. Atunci de ce ar face un medic muncă suplimentară cu 50% din tariful normat, nu spor, când poate să încheie un contract de pretări servicii, pe o formă de organizate juridică, PFA, SRL? Care deja văd că încep să nu mai fie atât de rentabile, dar asta este cu totul altă discuţie. Se va ajunge, spre exemplu, ca eu să fac gardă la Spitalul Curte de Argeș sau Spitalul Judeţean, iar colegul acolo să vină și să facă gardă la mine, pentru că este mai rentabil așa. Negociază direct cu managerul care, normal, vrea să-și acopere linia de gardă.”, a relatat doctorul lordache unde se va ajunge dacă munca suplimentară rămâne remunerată în aceste condiţii Dan Şain: ”Dacă mai există medici care primesc șpagă, acesta este un lucru rău şi trebuie rezolvat”. Această situaţie este cauzată de cadrul legal, a continuat discuţia Dan Şain, singurul consilier care a dialogat cu cei de la Spitalul Câmpulung, deoarece aleșii PNL și PSD s-au declarat luaţi prin surprindere de prezenţa invitaţilor. Și cum le-au lipsit ”specialiștii” din grupul politic, n-au ştiut ce întrebări să pună. Prin urmare, a salvat situaţia Dan Şain, căci ar fi fost penibil ca reprezentanţii spitalului, a căror participare a fost cerută în urmă cu două luni, ca să răspundă la întrebări, să fi venit degeaba!

”Sunt cazuri izolate, nu generalizate!”

La subiectul dezvoltat de dr. Mădălin lordache, consilierul POL a pledat pentru rezolvarea în totalitate a fenomenului șpăgii. ”Legiuitorul a hotărât aşa și suntem în situaţia în care medicii ajung să facă o rotație în spitalele dintr-un judeţ. Fiecare face gardă în alt spital, ca să poată să fie plătit la valoarea şi la drepturile sale. N-am nimic împotrivă ca medicii să fie plătiți și să fie corect plătiţi. Din contră. Îmi doresc să avem medici bine plătiţi, pentru că atunci sunt oameni care au satisfacţia muncii lor. Deranjant este dacă există – și acest ”dacă” este imens, pentru că în continuare nu avem o dovadă în acest sens – dacă mai există medici care primesc șpagă, acesta este un lucru rău şi trebuie rezolvat. Măcar să se înţeleagă că sunt cazuri izolate și nu cazuri generalizate. Măcar atâta lucru putem transmite oamenilor: că nu este un caz generalizat în Spitalul Câmpulung. Sau în spitalele din România nu mai există cazge generalizat luatul de spagă, ci este accidental.”, a afirmat Dan Şain.

Fiecare angajator se uită la partea brută

Ca om de afaceri, care are angajaţi, acesta a explicat de ce, în general, atunci când se vorbește despre salarii, referinţa se face la brut, nu la net. ”Este adevărat că fiecare salariat se uită la partea netă. Fiecare angajator se uită la partea brută, pentru că partea brută este costul cu forţa de muncă. Efortul societăţii, prin impozite şi taxe, ca să-și plătească acest serviciu extrem de important, serviciul medical, este partea brută”, a adăugat Dan Şain.
„Aţi început spunând că medicii au zeci de mii de lei salariu și pensionari au 2.000 de lei. Totuși, să păstrăm netul, căci și pensionarii au tot un net. Acea comparaţie era corectă între un pensionar și orice altă formă vreți de remuneraţie sau de câștig al unui venit și un venit net al medicului”, a replicat Mădălin lordache.
”Pensionarii n-au decât net. În cazul pensiilor, este un drept obţinut prin contributivitate, timp de 20, 30, 40 de ani de muncă. În cazul salariului, este un drept prin vânzarea forţei de muncă sau capacităţii de muncă și acolo este un cost al forței de muncă şi vorbim despre brut. De aceea se foloseşte brutul peste tot: acesta este costul forței de muncă”, a pus punct discuţiei consilierul de la Partidul Oamenilor Liberi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.