„Proștii sub clar de lună”

0
  • Premieră – eveniment la Teatrul “Alexandru Davila”

Teatrul “Alexandru Davila” din Pitești va deschide stagiunea 2023-2024 pe 16-17 septembrie, la orele 19, cu spectacolul “Proștii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, în regia renumitului artist Felix Alexa cu Adrian Titieni în rolul emblematic al teatrului mazilian, personajul Gogu. Același spectacol va fi susținut și pe 30 septembrie.
Text extrem de important al dramaturgiei românești, montat pentru prima dată de Lucian Pintilie în 1967 la Teatrul Bulandra, “Proștii sub clar de lună” se impune astăzi cu aceeași forță de seducție prin umorul și cinismul său, prin redimensionarea sa la o realitate românească ce agravează temele inițiale ale piesei.

Un spectacol actual și puternic

Corupții, escrocii, țoapele sunt astăzi personaje reale din viața cotidiană, iar replicile celebre ale lui Mazilu dau un plus de savoare acestei lumi aflate la granița absurdului. Regizorul Felix Alexa a intuit nu numai strălucirea comică a acestui text celebru, dar și profunzimea sa neliniștitoare. Alături de Adrian Titieni, în echipa spectacolului cunoscutul regizor a ales actori importanți ai Teatrului „Alexandru Davila”, Gogu Preda, Ramona Olteanu, Ada Dumitru, Mirela Popescu, Cătălin Mirea, Adrian Duță, colaborând cu Maria Miu pentru scenografia spectacolului. Cunoscut pentru montările sale moderne și de succes, Felix Alexa se află la prima colaborare cu Adrian Titieni și cu teatrul piteștean, din această întâlnire rezultând un spectacol ironic și cinic, plin de umor de calitate și vervă actoricească, un regal teatral ce deschide stagiunea. Despre spectacol, regizorul Felix Alexa declară: “Proștii sub clar de lună este un spectacol actual și puternic, deloc realist, dar impregnat de viciile realității, un strigăt de revoltă și dezgust împotriva lumii de corupți și mitocani în care trăim. Personajele lui Mazilu sunt extrem de incitante pentru mine, conțin infinite nuanțe ale prostiei și șmecheriei umane, aș putea spune că ele sunt profunde în superficialitatea lor, un paradox construit minuțios în spectacol. Mi-am dorit o comedie plină de sarcasm, despre cangrena lumii de azi. Un carusel vesel și plin de energie al stupidității umane ridicate la rang de crez existențial”. I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.