Spotul tv privind violul este prost conceput

0
  • Legea modificată prevede pedepse mari pentru actul sexual cu minor!


Noile modificări legislative au fost făcute în urma unui proiect de lege care a avut ca inițiatori 12 senatori și deputați, între aceștia senatorul PSD de Argeș Ovidiu Puiu și deputatul PNL Alina Gorghiu , ministrul Justiției și președinte al PNL Argeș.
Actul normativ modifică şi completează legile 286/2009 şi 135/2010 și stabileşte că vârsta consimţământului sexual va crește de la 14 la 16 ani, iar infracţiunea de viol asupra unui minor va fi incriminată distinct, la fel şi cea de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor. Pedeapsa prevede închisoarea între 7 și 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Cu toate acestea, există și o excepție de la noua lege: fapta nu reprezintă infracțiune în cazul în care diferența de vârstă dintre făptuitor și minorul care îi este victimă nu depășește 5 ani.
Totodată, fapta comisă de un adult cu un minor prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare se pedepseşte cu închisoarea de la 8 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Sunt pedepsite și infracțiunile comise online

Dacă este vorba despre o agresiune sexuală comisă asupra unui minor sub vârsta de 16 ani, pedeapsa cu închisoarea va fi de la 4 la 10 ani. Fapta nu este considerată infracțiune dacă diferența de vârstă dintre victimă și făptuitor nu este mai mare de 5 ani. Legea include și prevederi care țin de incitarea unui minor la comiterea unui act sexual. Din acest punct de vedere, noua lege prevede ca: fapta unei persoane majore, de a incita o persoană minoră sub 16 ani, prin intermediul rețelelor de socializare, a comunicării electronice ori a mijloacelor de comunicare la distanță, să comită un act de natură sexuală asupra sa, asupra unei alte persoane sau a împreună cu o altă persoană, chiar dacă actul nu ajunge să fie comis, se pedepsește cu amendă sau cu închisoarea. Durata pedepsei cu închisoarea este cuprinsă între 6 luni și 3 ani. Devin imprescriptibile (deci prescripția nu înlătură răspunderea penală) infracțiunile de viol, viol asupra unui minor, agresiune sexuală și agresiunea sexuală asupra unui minor. De asemenea, întreţinerea oricărui act de natură sexuală cu un minor care practică prostituţia se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, faţă de 3 luni – la 2 ani cât este în prezent

Calupuri publicitare

“La sfârşitul calupurilor publicitare, difuzate în intervalul orar 18.00 – 22.00, cu excepţia programelor dedicate copiilor, posturile de radio şi televiziune sunt obligate să difuzeze următorul mesaj de avertizare: Actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferenţa de vârstă este mai mare de 5 ani, şi se pedepseşte cu închisoarea”, mai prevede proiectul. Aceste calupuri publicitare au început să fi difuzate. Proiectul a fost adoptat de Senat pe 29 iunie 2022, de Camera Deputaților pe 28 iunie 2023 și a fost promulgat decret pe 10 iulie 2023. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Ce este în neregulă cu acest spot de informare? Nu se precizează că legea va intra în vigoare din ianuarie 2024, iar acum se aplică legea actuală cu alte prevederi, iar vârsta consimţământului sexual este 14 ani. Părinții au început să aibă recții negative asupra acestui mesaj care, spun ei, crează confuzie.

Diferența de vârstă nu ar fi trebuit introdusă

”Violul este cea mai gravă infracțiune asupra unei persoane, după omor. Prin definiție, violul exclude acordul victimei. Dacă o fapta e viol, înseamnă fie că victima nu și-a dat consimțământul, fie că și l-a dat, însă nu e considerat de lege ca fiind valabil. În cazul noii infracțiuni, de la 1 ianuarie 2024 se consideră că victima care nu a împlinit vârsta de 16 ani nu poate exprima un consimțământ valabil pentru a întreține relații sexuale. Dar acelaşi Parlament care şi-a propus înăsprirea sancţionării actelor sexuale comise cu parteneri minori, ne spune că dacă autorul este mai mare cu până în 5 ani, atunci consimțământul victimei este valabil și fapta comisă nu constituie nici viol, dar nici vreo altă infracțiune. Or, având în vedere scopul noii legi, ar fi trebuit ca atunci când victima are vârsta sub 16 ani, indiferent ca este sau nu de acord, fapta autorului de a întreţine relaţii sexuale cu ea să primească aceeaşi încadrare: „viol”. Aceasta pentru că valabilitatea consimțământului trebuie analizată în funcție de capacitatea victimei de a-și da seama de actele pe care le va întreține, nicidecum de diferența de vârstă dintre ea și autor”, a explicat judecătorul Cristi Dănileț pe contul său de socializare. Acesta și-a exprimat părerea și referitor la calupurile publicitare. 
Din punctul de vedere al magistratului textul promovat pe canalele media este redactat deficitar și nu spune adevărul, având în vedere că legea intră în vigoare abia de la începutul anului viitor iar acum sunt valabile alte prevederi legale. M.Sandu