Începând din această săptămână, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va demara controale în toate cantinele şi blocurile alimentare din unităţile de învăţământ din România, pentru a vedea dacă sunt respectate cerinţele de siguranţă alimentară şi igiena spaţiilor pentru prepararea şi servirea mesei. Anunțul a fost făcut de preşedintele instituţiei, Alexandru Nicolae Bociu.
“Începând din 18 septembrie şi până pe 20 octombrie vom avea o amplă acţiune de control care vizează respectarea cerinţelor de siguranţă a alimentelor şi de igiena spaţiilor, facilităţilor şi echipamentelor destinate pentru prepararea şi servirea mesei în incinta creşelor, grădiniţelor, şcolilor, unităţilor care funcţionează în regim after school, semi-internat sau internat. Va fi controlat tot ce ţine de siguranţă alimentară în sistemul de învăţământ preşcolar şi şcolar”, a spus Bociu, conform Agerpres.
Acesta a precizat că vor fi verificate cerinţele referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a blocurilor alimentare şi cantinelor, condiţiile de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a echipamentelor de protecţie şi de lucru din dotarea blocurilor alimentare şi a cantinelor, dar şi lista furnizorilor de produse alimentare acceptaţi.
Se verifică și igiena personalului
De asemenea, medicii veterinari vor controla şi modul de păstrare a materiilor prime, alimentelor şi mâncărurilor preparate destinate servirii către preşcolari şi elevi, în special al acelor produse care necesită anumite condiţii de temperatură. Condiţiile de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele şi aplicarea măsurilor de protecţie împotriva animalelor indezirabile (câini, pisici etc.), împotriva dăunătorilor (rozătoare, insecte, păsări) vor fi, de asemenea, în atenţia specialiştilor ANSVSA în timpul controalelor. “Vom verifica şi modul de manipulare şi eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman şi a deşeurilor nealimentare, astfel încât să nu constituie o sursă de contaminare şi să fie transportate în condiţii de siguranţă, în scopul distrugerii, în unităţi specializate”, a adăugat şeful ANSVSA.
Amenzile pot ajunge până la 40.000 lei
Bociu a subliniat că în cazul în care, în urma controalelor efectuate, vor fi identificate produse alimentare preparate fără respectarea condiţiilor de igienă, sau alimente care nu se încadrează în parametrii de calitate şi siguranţă a alimentelor, prevăzuţi de legislaţia în vigoare, inspectorii vor dispune, în regim de urgenţă, măsuri de retragere din consum a acestora, precum şi aplicarea unor amenzi care pot ajunge şi până la 40.000 de lei. Totodată, inspectorii ANSVSA vor dispune suspendarea temporară sau interzicerea desfăşurării activităţii blocurilor alimentare şi a cantinelor amenajate în incinta creşelor, grădiniţelor, unităţilor de învăţământ cu program normal sau care funcţionează în regim after school, semi-internat sau internat, în cazul în care se constată că acestea nu respectă condiţiile de igienă sau nu au remediat deficienţele constatate cu ocazia controalelor anterioare. M.D.