Polițist acuzat de lovituri cauzatoare de moarte

0
  • În cazul morții bărbatului din Autogara de Sud

A ajuns la instanță dosarul privind moartea bărbatului în Autogara de Sud, din Pitești, în urma intervenției brutale a unui polițist, întâmplare petrecută în aprilie 2021. Rechizitoriul întocmit de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș a fost înregistrat la Tribunalul Argeș. Daniel Petruț D., polițistul din cadrul Secției 4 Pitești care l-a imobilizat în mod brutal pe bărbatul în vârstă de 63 de ani, va fi judecat pentru purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Colegul lui, Ilie F., care între timp s-a pensionat, va fi judecat pentru purtare abuzivă. Cei doi jandarmi, care la momentul scandalului au fost reținuți, au scăpat de acuzații, fiind martori în dosar.
Pe data de 16.04.2021 a izbucnit un incendiu la un local din Autogara de Sud. Luase foc o friteuză la bucătărie, iar localul s-a umplut cu fum. La fața locului au mers pompierii și trei echipaje de poliție, cu echipaje mixte, de polițiști și jandarmi. Alexandru Barbu, în vârstă de 63 de ani, inginer de profesie, se afla în local și a refuzat să iasă. Sala era indundată cu fum și mai mulți oameni ai legii s-au chinuit să-l convingă să părăsească localul, dar el a refuzat. În cele din urmă a ieșit, dar a vrut să se întoarcă. Atunci s-a produs tragedia. ” Inculpatul D. Daniel Petruț, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, fiind agent de poliție în cadrul Secției de Poliție nr 4 Pitești, a intervenit la un incendiu produs în zona Autogării Sud, strada Târgu din Vale, Pitești, ocazie cu care, în urma unui schimb de replici cu victima Barbu Alexandru, dar fără vreun motiv întemeiat, a tras-o pe aceasta de brațe, a proiectat-o violent pe solul betonat, iar când aceasta se afla întinsă pe sol și încerca să se ridice, inculpatul, pentru a o ține la sol în vederea încătușării, i-a comprimat cu piciorul (genunchiul) zona cervicală, provocândui leziuni cervicale ce au dus la decesul victimei. În aceeași împrejurare, incupatul F. Ilie, care se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, fiind agent de poliție, în carul Secției 4 Pitești, anterior proiectării la sol a victimei, de către incupatul D. Daniel Petruț, i-a adresat acesteia expresii jignitoare”, după cum se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

Victima dădea indicații cum să fie stins incendiul

În timpul imobilizării, bărbatul a decedat. Anchetatorii au audiat 18 martori, între ei polițiști, jandarmi și pompieri și au ridicat filmările surprinse de camrele de supraveghere din zonă. ”Din coroboarea declarațiilor mai multor martori, aflați la fața locului, reiese că atitudinea victimei anterior producerii incendiului, pe durata acestuia și până când victima a fost scoasă de oganele de poliție în afara localului, nu a fost una agresivă, nu a înjurat organele de poliție sau alte persoane, nu a fost violentă fizic, ci doar vorbea și gesticula, fără însă a se putea înțelege foarte bine ce spunea, având un defect de vorbire și fiind, probabil, și sub influența băuturilor alcoolice. Martorii au putut preciza că victima părea că dă indicații polițiștilor despre cum ar trebui să fie stins focul” se precizează în rechizitoriu.

Mai multe expertize medico-legale și suplimente…

După moartea bărbatului, cei doi polițiști au fost arestați preventiv. Ulterior au fost reținuți și doi jandarmi care iar cercetarea a fost declinată către Parchetul Militar București. În timpul anchetei s-a dovedit că jandarmii nu au avut legătură cu moartea bărbatului și au devenit martori în dosar, iar cercetarea a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș. Procurorii au cerut în cursul anchetei mai multe expertize medico-legale . Raportul de necropsie întocmit imediat după tragedie de Serviciul de Medicină Legală Argeș și un supliment la acest raport, nu au fost avizate de Comisia de Avizare și Control, din cadrul Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici. ”recomandând efectuarea unui raport de nouă expertiză medico-legală, la INML Mina Minovici București, cu recitirea lamelor histopatologice, punerea la dispoziție a tuturor datelor de anchetă, a filmărilor video de la fața locului și a imaginilor foto de la autopsie”, scrie în document. Expertiza a stabilit că sângele prelevat cu ocazia necropsiei avea un conținut de alcool etilic, în concentrație de 2,4 grame la mie, asta desi era în jur de ore 10 dimineață. Înregistrările arată că omul s-a dus în local pe la ora 8.00 dimineață. În noul raport de expertiză se preciza că ”decesul numitului Barbu Alexandru s-a produs în evoluția unui infarct miocardic subacut, la o persoană cu patologie organică multiplă, aflată în intoxicație etilic acută, avansată în circumstanțele unui traumatism cervical, în contextul imobilizării în acțiunea organelor de ordine, a cărui pondere în tanatogeneză (n.r. studiu al cauzelor și mecanismelor care provoacă moartea) , nu poate fi cu obiectivitate științifică cuantificată”. Anchetatorii au cerut trei suplimente la raport, și în cele din urmă, documentele medico-legale au fost transmise se avizare. ”Oganele de urmărire penală, au înaintat raportul de nouă expertiză, și avizele aferente acestuia, la Comisia Superioară Medico-Legală, din cadrul INML Mina Minovici, iar comisia superioară medico-leaglă, a emis avizul nr E1…, din data de 9.09.2022, arătând că, avizează raportul de nouă expertiză medico-legală nr A5…, din 20.10.2021, efectuată de INML Mina Minovici, și a stabilit că există legătură de cauzalitate între leziunile traumatice și deces, iar această legătură de cauzalitate este condiționată de patologia preexistentă cardiovasculară și pulmonară, fiind favorizată și de intoxicația etilică acută”, sunt concluziile raportului, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori.

Nu se impunea intervenția în forță

După incidentul din Autogara de Sud a fost întocmit un raport prin care D. Daniel Petruț se justifica, precizând că a recurs la folosirea forței din cauză că bărbatul nu se conforma indicațiilor de a părăsi zona de incendiu punându-și viața în pericol. ”Se constată că actele întocmite cu ocazia intervenței nu reflectă adevărul, victima neavând niciun contact fizic cu organele de poliție, nefiind agresivă verbal sau fizic cu acestea, iar starea de pericol la care se face referire că ar fi existat, nu era actuală sau iminentă, din probele administrate rezultând că friteuza care luase foc fusese scoasă de un pompier în afara localului, nemaifiind risc de propagare a incendiului”, precizează procurorii. ”Analizând materialul de urmărire penală expus mai sus, se constată că acțiunile inculpatului D. Daniel Petruț, au fost dincolo de limitele legale de folosire a forței de către organele statului. Nicio probă administrată nu a indicat că victima era recalcitrantă, agresivă verbal sau fizic cu alte personae, cu atât mai puțin cu organele de poliție, și acesta se află în stare de ebrietate, refuzând doar să se conformeze în mod exact indicațiilor date de organele de poliție”, se arată în concluziile procurorilor. Daniel Petruț D. a fost trimis în judecată sub acuzațiile de purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, iar Ilie F. pentru purtare abuzivă. Ambii se află sub măsura controlului judiciar. În timpul anchetei soția, sora și mama victimei s-au constituit părți civile în dosar cu suma e un million de euro daune materiale și morale, iar nepoata victimei cu suma de 150.000 euro. Dosarul a fost înregistrat vineri pe rolul Tribunalului Argeș, urmând să fie judecat în camera preliminară. Nu a fost stabilită data primului termen de judecată. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.