Când riști închisoarea pentru termometrul cu mercur!

0

Deținerea unui termometru cu mercur a devenit un subiect fierbinte după ce s-a aflat că proprietarul riscă dosar penal. Fiind vorba de un metal periculos, are un regim special și urmările pot fi neplăcute dacă se constată că mercurul din termometru a fost folosit cu al scop decât cel medical. Iată mai jos ce prevede legea și ce trebuie făcut atunci când constatăm că instrumentul de măsurare s-a spart. M.Sandu
Fiecare dintre noi avem în casă un termometru medical. Cele mai vechi conțin mercur, un metal toxic. În prezent acestea au fost înlocuite cu dispozitivle electronice care sunt mult mai ușor de citit și de utilizat.
Dacă totuși aveți un termomentru cu mercur și vi se sparge în casă, trebuie să anunțați la 112, pentru ca substanța să fie ridicată în mod corect.
”Echipajul CBRN de intervenție în cazul de contaminare chimică biologică radiologică și nucleară, intervine pentru a colecta substanța periculoasă în siguranță și decontaminarea zonei evitând expunerea altor persoane. Preluăm substanța iar ulterior aceasta este predată IPJ Argeș. Avem un singur echipaj CBRN la nivelul județului, acesta asigurând intervenția și în județele limitrofe”, a transmis Ionuț Tunaru, ofițer de relații cu presa al ISU Argeș.

Probele ridicate se trimit la INML

Cazul va fi preluat de polițiști și se va întocmi un dosar penal dar asta nu înseamnă neapărat că proprietarul va ajunge la închisoare. ”Susținerea conform căreia ești pasibil de închisoare prin simpla deținere a unui termomentru cu mercur este falsă”, explică Florin Popa, purtător de cuvânt al IPJ Argeș. ”Pentru asigurarea cadrului legal necesar verificărilor, polițiștii vor întocmi un dosar penal, conform art. 359 din Codul Penal”, a mai spus acesta. La întocmirea dosarului substanța va fi considerată ca fiind toxică, însă confirmarea vine abia în urma unor analize, care vor fi dispuse prin cercetările efectuate de polițiști.
Oamenii legii ridică metalul toxic și îl trimit la Laboratorul de Toxicologie al Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” pentru a fi analizat și a se stabili concentrația sau dacă este toxic. Trebuie știut că nu toate termometrele conțin mercur pur, chiar dacă are culoarea argintie, deseori acestea putând conține și o substanță non-toxică sau o conbinație de mercur cu o altă substanță non-toxică.

Dosarul se întocmește ”in rem”

În cadrul dosarului întocmit nu este vizată în mod direct persoana care a deținut termometrul. ”Cercetările nu se desfășoară față de persoană, ci ,,in rem” – principiu de aplicare a prevederilor legale, care înseamnă că cercetările au ca scop să stabilească dacă există sau nu o încălcare a legii, abia apoi urmând să dobândească scopul de a stabili dacă o persoană se face vinovată de acea încălcare și în ce constă abaterea”, a explicat Forin Popa. Dacă în timpul anchetei se constată că deținătorul termometrul nu l-a spart cu scopul de a vinde substanța (de a o trafica), ori nu deține un număr foarte mare de termometre cu mercur pentru scopul de a recolta ulterior substanța și a o valorifica, atunci simpla deținere nu va atrage răspunderea penală. În concluzie riscă închisoarea doar persoanele care dețin zece termometre, cu scopul de a folosi metalul toxic și cei care spar termometrul ca să vândă mercurul! În acest caz, potrivit articolului 359 privind traficul de produse sau substanţe toxice: ”Producerea, deţinerea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia produselor ori substanţelor toxice, cultivarea în scop de prelucrare a plantelor care conţin astfel de substanţe ori experimentarea produselor sau substanţelor toxice, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, potrivit Codului Penal.