Orice societate cu un număr mai mare de 50 angajați are obligația să încadreze în muncă persoane cu handicap. Pentru cotractele de muncă încheiate cu persoane din această categorie, angajatorii beneficiază de unele facilități dar și de subvenții. În cazul în care nu angajează persoane cu handicap vor fi obligați să plătească la stat salariul minim brut pentru fiecare loc de muncă pe care ar fi trebuit să îl ofere acestei categorii. Din materialul următor aflați amănunte despre această prevedere legală.
Firmele cu un număr mai mare de salariați sunt obligate să angajeze și persoane cu handicap. Legea prevede în mod expres un cuantum pentru această categorie. ” Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Autoritățile și instituțiile publice, precum și persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap, pot opta pentru una dintre următoarele obligații: să plătească, lunar, către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap; să plătească, lunar, către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferența până la nivelul sumei prevăzute de lege să achiziționeze, pe bază de parteneriat, produse și/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizat”, a transmis Anița Maria Neacșu, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș.
Facilități pentru angajatori
Statul le acordă o serie de facilități celor care angajează persoane cu handicap. Astfel societățile pot beneficia de următoarele drepturi: deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate și achiziționării utilajelor și echipamentelor utilizate în procesul de producție de către persoana cu handicap; deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă, precum și a cheltuielilor cu transportul materiilor prime și al produselor finite la și de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru muncă la domiciliu;c) decontarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj a cheltuielilor specifice de pregătire, formare și orientare profesională și de încadrare în muncă a persoanelor cu handicap;d) o subvenție de la stat, în condițiile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, a mai precizat inspectorul șef al ITM Argeș.
Se primesc subvenții
Legea prevede și o subvenție pentru firmele care încadrează persoane cu handicap: ”Firmele care în raport cu numărul de angajaţi şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 2.550 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.”
M.Sandu