Primar condamnat

0

Primarul comunei Vlădești a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Pitești, pentru infracțiuni la regimul silvic. Dacă alți colegi de-ai lui au avut probleme cu legea pentru abuz în serviciu, luare de mită sau alte fapte de corupție, Cristian Dică-Hristu a fost judecat după ce a fost prins de polițiști la volanul unui camion încărcat cu bușteni fără să aibă avizele necesare. Va avea de plătit o amendă penală, în plus va pierde funcția și nici nu mai are voie să candideze pentru următorii 2 ani.
Decizia Curții de Apel Pitești a fost dată cu numai 3 zile înainte să intervină prescripția faptei. Ca să amâne luarea unei decizii, ediul a încercat să prin diverse strategii să lungească procesul. La primul termen a cerut amânare, cerere aprobată, la un alt termen a recuzat completul de judecată, iar cererea i-a fost respinsă.

Amendă penală și interdicție la funcție

Cristian Dică-Hristu a fost depistat, pe 27 octombrie 2020, de polițiști și de reprezentanții Gărzii Forestiere în timp ce transporta lemne fără documente legale, cu autocamionul care aparținea firmei familiei sale. Avea în camion aproximativ 40 de metri cubi de lemne fără documente. Mașina aparținea societății soției , firmă înființată din 2003. „Eu eram doar șofer. Nu sunt eu cel care fac hârtiile. Soția nu mai are șofer. Nu, nu mă ocup de gater. Mă ocup doar de primărie. Era la ora 18:00, în afara orelor de program”, a declarat primarul imediat după ce a fost prins. A fost trimis în judecată după aproximativ un an și dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș. În luna mai a acestui an, instanța a dat sentința. ”Condamnă pe inculpatul DICĂ-HRISTU CRISTIAN, necunoscut cu antecedente penale, la pedeapsa de 15000 lei amendă (200 de zile amendă cuantumul unei zile amendă fiind suma de 75 lei ) pentru săvârşirea infracţiunii de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoţite de documentele specifice de transport. (…) interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.p., pe o perioadă de 2 ani, de la momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se precizează în decizia instanței de fond. Altfel spus edilul nu mai are voie să dețină funcția nici să candideze, timp de doi ani.

Sentința dată cu 3 zile înainte de prescriere

Magistrații au mai hotărât, în luna mai, ca autocamionul Mercedes și remorca să fie confiscate. La fel și lemnele. Imediat după sentință, primarul a declarat apel. Procesul s-a mutat la Curtea de Apel Pitești. În cazul infracțiunii pentru care a fost condamnat primarul de la Vlădești, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de doar 3 ani. În dosarul lui, termenul se împlinește la sfârșitul lunii octombrie 2023, mai exact pe data de 27 octombrie. Magistrații au dat hotărârea luni, 24 octombrie. Instanța a respins apelul ceea ce înseamnă că rămâne valabilă decizia Judecătoriei Curtea de Argeș exact așa cum a fost dată. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.