De ce nu a fost eliberat Tudor Pendiuc

2
8

Cererea de eliberare condiționată depusă de fostul primar Tudor Pendiuc a fost respinsă de magistrații Judecătoriei Pitești. În motivarea loc, judecătorii spus că acesta nu a dat „dovezi evidente de îndreptare”, că nu a primit nicio recompensă în penitenciar și că a executat prea puțin din pedeapsă. M.Sandu
Fostul primar Tudor Pendiuc are 69 de ani și poate fi liberat condiţionat, conform legii, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani. Cererea de liberare condiționată a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Pitești la 2 octombrie 2023, după cinci luni de la condamnare. Pendiuc a fost arestat mai multe luni și pe parcursul urmăririi penale, în acest fel reușind să execute fracţiunea corespunzătoare din pedeapsade 4 ani, pentru a putea beneficia de liberarea condiţionată. Cu toate acestea, Judecătoria Pitești a respins, cererea formulată de fostul primar. În motivarea deciziei sale, judecătorul susține că petentul nu a înregistrat „dovezi evidente de îndreptare”. Marți, Tudor Pendiuc a depus contestația la Tribunalul Argeș și aceasta urmează să se judece pe data de 21 noiembrie.

A avut o comportare bună

”În motivare, petentul a arătat că la data de 15.10.2023 s-ar împlini fracţia pe care trebuie să o execute în condiţiile legii pentru a deveni propozabil pentru liberare consiţionată. Totodată, a subliniat că a avut o comportare bună pe perioada detenţiei, iar pregătirea sa profesională precum şi activităţile social-ştiinţifice pe care le-a desfăşurat şi realizat înainte de încarcerare, conduc la concluzia ca este pregătit pentru liberare şi se poate reîncadra de îndată în societate. Executarea pedepsei a început la data de 05.05.2023 şi urmează să expire la termen la data de 14.06.2026, petentul executând pedeapsa în regim semideschis”, scrie în motivarea instanței.

Doar 6,98- zile câștig

”Mergând mai departe cu analiza, instanţa constată că pe parcursul a cinci luni de detenţie, petentului i se consideră ca executate un număr de 6,98 zile, ca urmare a muncii prestate în penitenciar, motiv pentru care apreciază că acesta a fost stăruitor în muncă, raportat la durată efectiv executată (…). Analizând caracterizarea petentului realizată de conducerea penitenciarului instanța constată că de la data încarcerării efective, respectiv de la data de 05.05.2023, petentul nu a obţinut nicio recompensă, iar evoluția sa din punct de vedere educațional și relațional nu este una progresivă, ci mai degrabă moderată, raportat la calitatea programelor, rezultatele obţinute în cadrul concursului tematic finalizat şi numărul activităţilor finalizate fără credite. Se impune a fi subliniat că instanța trebuie să analizeze cu precauție deosebită activitatea condamnatului, nefiind importantă în mod deosebit cantitatea, ci mai degrabă calitatea programelor urmate și beneficiile reale aduse de acestea în procesul de îndreptare, pentru a contracara intenția condamnaţilor de a acumula credite prin frecventarea unor programe mai accesibile, în vederea liberării condiționate. În plus, după cum s-a arătat în precedent petentul nu a obținut vreo recompensă de la data încarcerării, cu toate că persoanele private de libertate pot fi propuse şi pot obţine recompense lunar şi este binecunoscut în mediul carceral că aceste recompense sunt trecute în caracterizarea fiecărui deținut și avute în vedere la soluționarea unei cereri cu obiectul celei prezente”, explică magistratul Judecătoriei Pitești. ”Astfel, instanţa apreciază că la acest moment nu se impune liberarea condiţionată a petentului chiar dacă acesta a îndeplinit fracţia prevăzută de lege deoarece faţă de acesta funcţiile pedepsei nu au fost realizate impunându-se ca acesta să-şi intensifice eforturile în ceea ce priveşte formarea unei atitudini de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept”, scrie în închiere.
Potrivit deciziei, Tudor Pendiuc ar putea să depună o nouă cerere de liberare codiționată, pe data de 20 mai 2024.

2 COMENTARII

  1. Bravo!

    Sa speram ca si judecatorii de la recurs se vor tine tare si nu se vor lasa impresionati de personalitatea fostului primar.

    Nu prea inteleg bine mersul justitiei, dar ma asteptam ca o cerere de eliberare conditionata a unei persoane publice si influente precum a fost si inca este dl. Pendiuc
    sa fie judecata in alt judet (pentru ca judecatorii sunt si ei pitesteni si poate au nevoie uneori de influenta vreunui primar din orasul lor)

  2. Cat despre faradelegile primarilor Pitestiului de dupa 1989…
    stau marturie blocurile noi ridicate pe spatii verzi intre blocuri vechi, defrisari si vile construite in Padurea Trivale, recenta hotarare a CL Pitesti de a declara Padurea Trivale drept „parc natural” in loc de „arie protejata” etc.
    De cate dosare au scapat Pendiuc si succesorii lui…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.