Misiune de salvare de 12 ore, în Făgăraș

0

O noapte întreagă au mers salvamontiștii argeșeni în munții Făgăraș, prin viscol , frig și ninsoare pentru a salva un grup format din 4 turiști care au cerut ajutorul fiind epuizați fizic. Bărbații, originari din județul Mureș, se întorceau de pe Vârful Negoiu dar din cauza vremii au rătăcit drumul. Au stat într-o pădure, la adăpostul copacilor, până când salvamontiștii au ajuns la ei. M.Sandu
Cinci salvamontiști au intervenit în munții Făgăraș, în Șaua Podeanu pentru recuperarea a 3 turiști epuizați fizic și a ghidului lor. Aceștia se întorceau de pe Vârful Negoiu și din cauza condițiilor meteo nefavorabile au pierdut poteca spre Piscul Negru. În zona Valea Topologului s-au oprit și au cerut ajutorul.
La ora la care a fost prelat apelul, vântula sufla cu o viteză de 100 de kilometri la oră, vizibilitatea era zero, iar stratul de zăpadă de circa 50-60 centimetri, ceea ce a îngreunat mult misiunea patrulei de serviciu de la Cota 2000 Transfăgărășan și a salvatorilor montani alarmați de acasă, care au plecat în căutarea turiștilor. În jurul orei 4,30 aceștia au fost găsiți. Este vorba de trei bărbați de 32, ani, 33 ani, respectiv 34 de ani, toți din județul Mureș și un bucureștean de 38 de ani, care se oferise să fie ghidul lor.
Turiștii au fost preluați și au mers pe jos, însoțiți de salvamontiști, până la mașinile salvatorilor, apoi au fost duși la Curtea de Argeș.
Misiunea a durat aproximativ 12 ore. „Suntem încă în misiunea de recuperare a 4 turiști care chiar și pe Cod Portocaliu și-au asumat să meargă pe Negoiu și apoi bineînțeles că au ratat o potecă. Au început să aibă probleme cu frigul, așa că aseară (n.r. duminică seară), pe la 23.00, au sunat pentru ajutor.
Colegii au ajuns la ei la ora 4.30 și de atunci a început evacuarea. Acum sunt pe drumul forestier Topolog de unde urmează să fie preluați de mașini și aduși în Curtea de Argeș. Toți sunt în siguranță și victimele, și salvatorii!”, declara ieri Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.