Vaccin HPV gratuit și pentru băieți

0

Începând din această iarnă, vaccinarea impotriva infectiilor cu HPV este gratuită pentru fete și băieti cu vârsta între 11 și 19 ani, pe baza unei rețete compensate eliberată de medicul de familie sau de medicul specialist. Până acum, numai fetele puteau beneficia de gratuitate. Foto descriptiv

Băieții cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul împotriva HPV începând din această iarnă, în timp ce femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani vor primi vaccinul 50% compensate.„Până la sfârşitul anului vom introduce şi vaccinul HPV la acelaşi sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieţii până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea şi ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca şi fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va creşte, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

În farmacii o singură doză de vaccin HPV costă în jur de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 15 ani este nevoie de două doze, iar pentru cele cu vârsta de peste 15 ani este nevoie de o a treia doză pentru o protecţie completă. Sunt peste 120 de tulpini HPV, dintre care 15 pot fi cauza cancerului de col uterin.

Băietii care primesc vaccinul înainte de a împlini 15 ani au nevoie doar de două doze pentru a fi protejați complet. 
A doua doză trebuie administrată într-un interval de 5 până la 13 luni după prima doză. Dacă a doua doză de vaccin este administrată mai devreme de 5 luni după prima doza, trebuie administrată întotdeauna o a treia doză, explică medicii specialiști.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.