Patru bărbați au primit mandat de arestare preventivă și alți 4 se află sub măsura controlului judicar. Aceștia sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și punerea în circulație de valori falsificate străine.
Miercuri au fost făcute 27 percheziții la o grupare specializată pe plasarea de bijuterii și monde false, ducați, despre care pretindeau că sunt din aur. Aceștia mergeau la case de amanet și lăsau bijuteriile garanție, dar după ce primeau banii nu se mai întorceau sa plătescă dobânda la împrumut, nici să ridice bijuteriile. Ca să-i păcălească pe agajații caselor de amanet, gabolnzurile aveau un strat de aur și puteau să treacă e verificări. După descinderi 14 persoane au fost duse la audieri, 9 suspecți și 5 martori. Se spune că nu au fost găsiți toti suspecții unii dintre ei fiind fugiți.
Miercuri noaptea, după audieri, au fost reținute 8 persoane, cu vârste între 24 de ani și 45 de ani. Joi, numai 4 dintre inculpați au fost duși la Tribunalul Argeș cu propunerea de arestare preventivă. Instanța a admis cererea procurorilor DIICOT Pitești și au fost emise mandate de arestare preventivă pe câte 30 de zile pe numele : Suedia Ș, Marian G., Alexandru Ionuț M., Alexandru Wiliford M.
”Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, începând cu luna noiembrie 2021 și până în prezent, membrii unui grup infracțional organizat, ar fi indus în eroare operatorii unor case de amanet, cu sediile în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Caraș-Severin și Constanța, prin plasarea de bijuterii și monede din aur (ducați) contrafăcute și prin solicitarea de împrumuturi în baza contractelor de amanet încheiate, cauzând în patrimoniile unor persoane, identificate până în prezent, un prejudiciu estimat la aproximativ 2.000.000 de lei.
Membrii grupului infracțional i-ar fi asigurat pe operatorii caselor de amanet că vor respecta obligațiile contractuale, iar pentru a le câștiga încrederea, ar fi achitat în avans comisionul, însă după împlinirea termenului pentru care ar fi fost încheiate contractele nu s-ar mai fi prezentat să revendice și să ridice obiectele amanetate.
Metodele convenționale de verificare utilizate de operatorii caselor de amanet nu ar fi putut descoperi falsul, întrucât obiectele ar fi fost minuțios lucrate și ar fi avut un înveliș consistent din aur”, au transmis reprezentanții IPJ Argeș despre caz.