Medic ginecolog condamnat!

0

Doi medici din cadrul Spitalului Municipal Curtea de Argeș au fost judecați pentru ucidere din culpă, după ce un bebeluș a murit în aceeși zi când s-a născut. Un medic ginecolog a fost condamnat, în timp ce medicul neonatolog a fost achitat. Părinții bebelușului mort vor trebui să primească despăgubiri în valoare de 300.000 de euro. Foto descriptiv

Tragedia a avut loc în anul 2016. Gravida a fost monitorizată pe durata sarcinii de medicul ginecolog D. I. , din cadrul Spitalului Municipal Curtea de Argeș. Mămica era cunoscută cu hepatita B și a mers periodic la examinări și investigații. În plus, femeia susține că a făcut toate analizele și ecografiile solicitate, iar sarcina a avut o evoluție normală.  Pe data de 8 iulie 2016, la un examen ecografic, medicul i-a spus mamei că sarcina are 35 de săptămâni și data probabilă a nașterii ar fi fost de 13 august 2016. Medicul i-a precizat femeii că va avea un copil ”fără malformații și că sarcina a evoluat normal”. La nici două săptămâni de la acest consult, cu aproximativ trei săptămâni înainte de termen,  mămica a început să aibă dureri și contracții. ”În seara zilei de 18.07.2016, persoana vătămată a simţit dureri în zona abdominală, astfel că s-a prezentat, în data de 19.07.2016, la un control, la cabinetul inculpatului. Acesta a examinat-o, a constatat că gravida are contracţii de travaliu şi a luat decizia de a efectua o naştere prin operaţie cezariană, programând această operaţie în data de 20.07.2016, la Spitalul Municipal Curtea de Argeș. Din seara zilei de 19.07.2016, persoana vătămată nu a mai prezentat dureri, nu a mai simţit contracţii şi nu a avut scurgeri, dar s-a prezentat, în dimineaţa zilei de 20.07.2016, la Spitalul Municipal Curtea de Argeș conform recomandării medicului, pentru a naşte prin operaţie cazariană. În dimineaţa zilei de 20.07.2016, persoana vătămată nu mai acuza dureri, nu mai resimţea contracţii, şi a fost internată pe secţia ginecologie a Spitalului Municipal Curtea de #Argeș, unde i-au fost luate probe de sânge, de la ureche şi din deget, fără a fi efectuate alte investigaţii medicale. La scurt timp, a fost preluată de medicul curant, inculpatul (…) care a stabilit, împreună cu aceasta, ce anestezie i se va face, luându-se decizia de a fi făcută anestezie locală. Inculpatul a menţionat, în toate actele medicale întocmite în data de 20.07.2016, inclusiv în biletul de internare, că sarcina gravidei avea 39 de săptămâni”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș.

Bebelușul a murit în aceeași zi

În cursul dimineții mămica a fost dusă în sala de operații și a adus pe lume, prin cezariană,  un copil de 3200 rame și 52 de centimetri lungime, care a avut nota 9 la naștere. A fost dus pe Secția Neonatologie fiind preluat de medicul neonatolog S.V. ”La 15 minute după naştere, nou-născutul a prezentat complicaţii respiratorii, în cadrul Compartimentului Neonatologie, al Spitalului Municipal Curtea de Argeș unde se afla sub supravegherea inculpatului (…), medic neonatolog. Acesta i-a acordat primele îngrijiri medicale nou-născutului, dar starea de sănătate nu s-a ameliorat, astfel că, în ziua de 20.07.2016, inculpatul a solicitat, la ora 14:35, transferul acestuia, la Spitalul Județean de Urgenţă Piteşti, transfer ce a fost avizat la ora 14:40. La ora 15:45, nou-născutul a fost preluat de o ambulanţă din cadrul Serviciului de Ambulanţă Argeș în biletul de ieşire din spital inculpatul (…)  menţionând diagnostic principal „insuficienţa respiratorie a nou-născutului”, stare „staţionariar” la ora 16.08, nou-născutul a fost predat medicilor din cadrul Spitalului Județean de Urgenţă Piteşti, fiind internat în Secţia Neonatologie, cu diagnosticul „sindrom hemoragie; hipotermie moderată”. La internare, medicul specialist neonatolog, martora (…) menţionează că starea nou-născutului este extrem de gravă, tegumente palide, infiltrate, reci. S-au efectuat tratamente, analize şi investigaţii de specialitate asupra acestuia, care nu au avut rezultat, starea nou-născutului agravându-se şi conducând la decesul acestuia, la ora 21:00”, scrie în motivarea sentinței Judecătoriei Curtea de Argeș.

Naștere prematură

La autopsie, medicul legist a stabilit ca și cauză directă a morții ”insuficienţă multiplă de organe-sisteme” dar și faptul că micuțul s-a născut prematur. Părinții au depus plângere împotiva medicului ginecolog și a celui neonatolog. Dosarul a fost trimis în judecată în luna noiembrie 2020, la Judecătoria Curtea de Argeș. La audieri, medicul ginecolog a explicat că în timpul consultațiilor a observat ”o diferenţă de 2 săptămâni între data probabilă a naşterii, stabilită pe baza ultimei menstruaţii şi a elementelor biometrice” și a cerut o a doua părere, gravida fiind consultată și de un medic profesor universitar de la București, care a confirmat constatările lui D.I.  Referitor la contracțiile gravidei, medicul ginecolog a declarat că femeia s-a prezentat la control cu o seară înainte de operație. ” Am făcut consultul şi le-am spus gravidei şi soţului acesteia, că a început dilataţia, stabilind că se află la început de travaliu. Acest început de travaliu, constatând şi eu, în momentul examinării, contracţie uterină şi dilataţie. Am stabilit cu gravida să ne întâlnim fie în seara respectivă, dacă se accentuează contracţiile uterine, fie, cel târziu, a doua zi de dimineaţă, la Spitalul Curtea de Argeș. Precizez că travaliul odată declanşat, nu se mai opreşte cu nicio soluţie si naşterea devine iminentă, în maxim 24 de ore. La data respectivă, pe baza tuturor consultaţiilor şi a ecografici făcută de profesorul (…), am stabilit că gravida are 38 de săptămâni de gestaţie. Pe parcursul tuturor consultaţiilor, gravida mi-a amintit că trebuie să nască prin operaţie cezariană, motivul fiind că este purtătoare de antigen HBS (n.r. virusul hepatitei B). Aceasta este şi convingerea mea, ca medic practician, de indicaţie de cezariană, existând studii care dovedesc reducerea cu 30% a complicaţiilor apărute la făt, născut prin cezariană, faţă de cea pe cale natural”, a declarat medicul D.I. 

Ginecologul se consideră nevinovat

Medicul a mai spus că nașterea a decurs fără incidente.  ”După naştere, având în vedere modul în care a decurs, nu am prevăzut, în niciun fel, evoluţia tragică, ulterioară, a fătului. După circa o jumătate de oră, am fost informat că nou-născutul prezintă detresă respiratorie. Ulterior, după circa 4 ore, am fost informat că vor trimite copilul la Spitalul Județean Pitești iar eu am hotărât să trimit şi mama la acel spital, la solicitarea acesteia. Doresc să menţionez faptul că la momentul efectuării operaţiei cezariene, cât şi pe întreaga evoluţie a sarcinii eu nu am avut vreo bănuială de efectul tragic care s-a provocat, neavând nicio posibilitate de a prevedea eventualul deces al fătului.”, a declarat acesta. În timpul interogatoriului D.I. a susținut că se consideră nevinovat. Judecătorii au considerat că atitudinea medicului a fost nesinceră având în vedere că a precizat în actele medicale că fătul avea 39 de săptămâni când, de fapt, avea sub 37 de săptămâni.  În cazul nașterii premature Spitalul Municipal Curtea de Argeș nu avea competența ca nașterea să se producă în maternitatea unității și ar fi trebuit să aibă loc într-o unitate de grad superior, respectiv în maternitatea județeană sau clinică universitară. La rândul său, medicul neonatolog S.V. a precizat că medicul ginecolog i-a ”comunicat la naștere date eronate cu privire la vârsta de gestație”. Acesta a mai precizat:  ”Faptul că nou născutul a primit scor 9 la naștere fără necesitatea reanimării neonatale arată că nu au existat indicii ale prematurității și nici ale anticipării unei evoluții nefavorabile.”  

Condamnare cu suspendare

Magistrații Judecătoriei Curtea de Argeș au dat sentința marți, 5 martie. Medicul ginecolog D.I. a fost condamnat pentru ucidere din culpă la 3 ani cu suspendare. A fost fixat un termen de încercare de 3 ani și 6 luni. În acest termen D.I. este obligat să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității. Părinții s-au constituit părți civile în proces și au cerut daune morale de 500.000 euro și daune materiale de 70.000 lei. Instanța a admis, în parte, cererea obligând pe D.I. să plăteacă în solidar cu firma de asigurări câte 150.000 euro mamei și tatălui bebelulului. În ceea ce-l privește pe medicul neontolog S.V. instanța a dispus achitarea lui. Setința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.