Nicola Inquieto condamnat pentru ucidere din culpă!

0

Un tânăr a murit pe șantierul afaceristului

Italianul Nicola Inquieto, cel care a dezvoltat un proiect imobiliar de anvergură în Pitești și a deschis cu mare fast un centru Spa, a fost condamnat pentru ucidere din culpă. Decizia Judecătoriei Pitești vine la aproximativ 8 ani după ce un tânăr a murit, a căzând în gol de pe o macara, pe șantierul deschis de una dintre firmele sale. În același dosar a mai fost condamnat și dirigintele de șantier. În prezent afaceristul se află în Penitenciarul din Catania, din Italia, unde execută pe pedeapsă pentru legăturile sale un un clan mafiot.

Tragedia s-a petrecut pe un șantier din cartierul Găvana III, acolo unde firma lui Nicola Inquieto construia un bloc. Pe 17 august 2016, Marius Vasile, un angajat, manevra de la sol macaraua cu ajutorul telecomenzii pentru coborârea unor panourilor metalice. La un moment dat, cablul de tracţiune al macaralei a sărit de pe utilaj, iar Marius Vasile, deşi nu avea instruirea necesară, a urcat pe utilaj pentru a pune cablul la loc, iar după mai puţin de un minut a fost văzut căzând de la 15 metri şi lovindu-se de placa de beton de la baza macaralei. Impactul i-a fost fatal tânărului de doar 24 de ani din judeţul Dâmboviţa, care a murit sub privirile îngrozite ale tatălui şi fratelui său, şi ei muncitori pe şantierul lui Nicola Inquieto, după cum reiese din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. Cu toate că fapta a avut loc în 2016, dosarul a stat 2 ani pe masa procurorilor care au dispus trimiterea în judecată în noiembrie 2018, după ce afaceristul a fost arestat, la cererea autorităților italiene Antimafia, fiind acuzat că spăla banii Camorrei prin intermediul firmelor sale din Argeș. În dosarul de la Pitești, cu afaceristul a fost trimis în judecată și șeful de șantier Nicolae D. Ce doi au fost judecați pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă și ucidere din culpă.

Nu a recunoscut acuzațiile

Procesul de la Judecătoria Pitești a durat aproximativ 6 ani. În paralel s-a derulat procesul din Italia, în care Nicola Inquieto a fost condamnat definitiv, în februarie 2021, pentru spălare de bani şi asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot, la 14 ani de închisoare de către Curtea de Apel din Napoli. Pentru procesul de la Judecătoria Pitești, italianul Inquieto a fost audiat prin videoconferință, și a declarat că nu recunoaște acuzațiile. Mai mult, el a cerut să i se permită să ia legătura confidențial cu avocatul care îl apăra  ”…în urma discuţiilor purtate de apărătorul ales cu inculpatul, concluzia a fost că dacă nu se încuviinţează cererea de către autorităţile italiene de a discuta în privat, respectiv pe telefonul mobil cu apărătorul ales, inculpatul refuză să mai participe la judecată”, reiese din motivarea sentinței Judecătoriei Pitești. Demersurile au durat și pentru că la următoarea ședință de judecată se obținuse o singură aprobare, din două, italianul a refuzat să mai participe la audierile prin videoconferință.

Daune morale de 240.000 euro

Judecătoria Pitești a dat sentința în dosar marți, 9 aprilie. Astfel, Nicola Inquieto a scăpat de acuzațiile de neluarea  măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă pentru că a intervenit prescripția faptei și a fost condamnat pentru  ucidere din culpă. El are de executat o pedeapsă  de 4 ani şi 5 luni închisoare, în regim de detenție. Șeful de șantier, a primit o condamnare de 3 ani, pentru ucidere din culpă.  Instanța a admis, în parte, daunele morale cerute de membrii familiei tânărului decedat. Astfel, Nicolae D. este obligat să plătească daune de 60.000 euro fratelui victimei și 80.000 de euro tatălui victimei. De asemenea instanța obligă societatea pentru care lucra tânărul, pe Nicola Inquieto și pe Nicolae D. să achite daune morale de 100.000 de euro, mamei tânărului mort, cu toate că femeia ceruse 2 milioane de euro.  Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.