Dan Manu, șeful SML Argeș: Metabolizarea alcoolului etilic ține și de “ sănătatea ficatului”
Șoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan pot rămâne până la 10 ani fără permis auto, conform unei legi adoptate de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Legea a mers la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Ce ar trebui să facă șoferii ca să nu ajungă în situația de a pierde acest drept? Doctorul Danu Manu, șeful Serviciului de Medicină Legală Argeș, vine cu explicații importante pentru conducătorii auto.
Sunt mulți șoferi care consumă alcool seara, iar dimineață pleacă la drum cu mașina, fără să știe dacă alcoolul din sânge a fost eliminat. Astfel, riscă să fie opriți pentru verificări iar etilotestul să indice o concentrație de alcool chiar dacă cel de la volan a băut cu multe ore înainte.
Acest subiect a fost dezvoltat de șeful Serviciului de Medicină Legală, doctorul Dan Manu care a explicat că nu există un timp standard, de 5 ore, 8 ore, etc, în care alcoolul va fi eliminat din organism. ”Absorbția alcoolului etilic în sânge se face începând din cavitatea bucală până la nivelul intestinului subțire, fiind condiționată, ca interval de timp de anumiti factori: cantitate, talie, greutate, pe mâncate, nemâncate, în timpul mesei, etc”, ne-a spus doctorul Dan Manu.
Șoferii nu știu că un rol important în eliminarea alcoolului din organism îl are ficatul. ”Metabolizarea alcoolului etilic, pe lângă factorii prezentați anterior, ține și de “ sănătatea ficatului” unde are loc procesul de transformare în produși metabolici”, a venit răspunsul șefului SML Argeș.
”Să nu facem acte normative împinși de stări emoționale”
Doctorul Manu a precizat că o persoană care a consumat alcool nu ar trebui să conducă un autovehicul. ”În primul rând trebuie respectată legislația din România care interzice consumul înainte de a te urca la volan! În al doilea rând trebuie avut în vedere cât a consumat, alături de ceilalți factori descriși anterior. Sub aspect civic și statistic, ar fi interesant de văzut câte accidente rutiere se produc exclusiv din cauza consumului de alcool, știut fiind faptul că, factorii determinanți în astfel de situații, sunt : omul, drumul și masina. Reducerea numărului de accidente mortale de la peste 3000 anual la circa 1700 în prezent, cărui fapt se datorează? Nu cumva în realitate a crescut numărul cazurilor grave și salvate? Daca da, atunci este o altă discuție… Poate că ar fi bine ca și noi , românii, să nu mai facem acte normative “ împinși” de stări emoționale, ci să le facem cu calm, la rece și professional. Oare de ce în piață se vând produse alcoolizate și îmbuteliate la 33 cl ( berea) și 75 cl (vinul)? Și de ce nu la 35 cl sau 100 cl ca în țările cu o conduită civică și proceduri clare și ferme care se pot lua împotriva celui care încalcă legea? Toate acestea pot fi subiecte de interes public, precum și altele conexe, care ar trebui supuse dezbaterii publice, împreună cu consumul și consecințele consumului de substanțe psihoactive, un alt subiect deosebit de grav și actual”, a mai spus doctorul Dan Manu.
Permis de conducere anulat 10 ani pentru șoferii beți
Potrivit legii adoptate, săptămâna trecută de Camera Deputaților, articolul 66 din Codul Penal este modificat astfel încât pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi să ajungă până la 10 ani pentru cazurile în care instanța dispune interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule. Pentru toate celelalte infracțiuni, interzicerea exercitării unor drepturi nu poate depăși 5 ani.
O altă modificare legislativă a fost făcută la articolul 83 din Codul Penal care este completat cu încă un alineat care prevede că, pentru infracțiunile de conducere fără permis sau sub influența alcoolului sau a altor substanțe, instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. Potrivit legislației penale, amânarea se dispune pentru condamnările care nu depășesc 2 ani de închisoare, pentru persoane care nu au mai fost condamnate penal și care își dau acordul pentru muncă în folosul comunității. Termenul de supraveghere este de 2 ani, astfel că amânarea pedepsei este o procedură chiar mai favorabilă condamnatului decât suspendarea, care are condiții mult mai restrictive și termene mai lungi de supraveghere.
De ce sunt importatnte aceste modificări? Ele sunt aplicabile șoferilor care au fost prinși băuți la volan, având o concentrație de alcool mai mare de 0,80 la mie, și șoferilor prinși drogați la volan , chiar dacă nu au comis vreun accident! Proiectul de lege a fost promovat după accidentul de la 2 Mai, în care un șofer drogat a accidentat mortal doi adolescenți.