Dezbatere publică a Planului de management al riscului la inundații

0

Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea organizează ședința de dezbatere publică a Planului de Management al Riscului la Inundații aferent ABA Argeș Vedea, întâlnire la care sunt invitați toți factorii interesați din bazinul hidrografic Argeș Vedea (județele Argeș, Teleorman, Giurgiu, Ilfov – integral, județele Olt și Dâmbovița – parțial + municipiul București).
Dezbaterea va avea loc pe 24 martie 2023, orele 10 – 12, în Pitești, sala Amfiteatru a Consiliului Județean Argeș – Bd Republicii nr. 71 (fostul Centru de Calcul).

Soluții pentru atenuarea riscurilor

Vor fi prezentate:Proiectul ROFLOODS , Planul de Management al Riscului la Inundații ABA Argeș Vedea – ciclul 2 și Raportul de Mediu şi Studiul de Evaluare Adecvată pentru PMRI ciclul 2. Prin intermediul RO-FLOODS, România, în calitate de Stat Membru al UE, implementează prevederile Directivei privind evaluarea și gestionarea risului la inundații (etapa a doua) care presupun realizarea ciclică a etapelor: Evaluarea Preliminară a Riscului la Inundații (EPRI); elaborarea Hărților de Hazard și de Risc la Inundații (HHRI); elaborarea Planurilor de Management al Riscului la Inundații (PMRI). În urma parcurgerii acestor etape, specialiștii identifică soluțiile și măsurile necesare pentru atenuarea riscurilor la inundații, conform standardelor internaționale și a bunelor practici existente.Toate aceste informații sunt integrate în Planuri de Management al Riscului la Inundații (PMRI). Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor împreună cu Administrația Națională ”Apele Române”, colaborează cu cetățenii și cu diferitele sectoare ale societății pentru a-i ajuta să înțeleagă procesul de elaborare al Planurilor de Management al Riscului la Inundații și pentru a le actualiza și îmbunătăți. .

Principalele cauze ale inundațiilor

Potrivit www.inundatii.ro, dezvoltarea urbană, promovarea unor construcții în zone inundabile, defrişările excesive, dar şi unele activităţi agricole şi industriale intensive reduc capacitatea terenurilor de a reţine surplusul de apă rezultat din precipitații, crescând riscul de inundații. Regularizarea excesivă a cursurilor de apă, eliminarea meandrelor naturale ale râurilor, deconectarea şi asanarea zonelor natural inundabile cresc riscul inundațiilor. Schimbările climatice se manifestă prin fenomene hidrometeorologice extreme mai frecvente și mai severe. Acestea devin tot mai puternice cu efecte negative semnificative caracterizate prin precipitații abundente înregistrate, pe un areal restrâns, într-un timp foarte scurt.
Dezvoltarea urbană, promovarea unor construcții în zone inundabile, defrişările excesive, dar şi unele activităţi agricole şi industriale intensive reduc capacitatea terenurilor de a reţine surplusul de apă rezultat din precipitații, crescând riscul de inundații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.