Pragul hoției votat de senatorii PSD și PNL

2

Un amendament controversat a fost votat miercuri, în unanimitate, de senatorii din coaliție, PSD-PNL-UDMR. Este vorba de un proiect de lege care prevede modificarea Codului Penal și introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu. Parlamentarii au „reînviat”celebra Ordonanță 13, care în ianuarie 2017 a scos sute de mii de oameni în stradă după ce a fost adoptată prevederea potrivit căreia abuzul în serviciu putea fi considerat infracțiune numai dacă paguba era de peste 200.000 lei. Chiar preşedintele Klaus Iohannis făcea apel la societatea civilă în urmă cu aproape 5 ani, când transmitea că „trebuie mare grijă, societatea civilă să fie alertată, când apar Ordonanțe care nu ar trebui să existe cum a fost OUG 13, acea ordonanță nefericită”. Între timp, se pare că, şi-a schimbat părerea, dovadă că senatorii PNL au votat fără reţinere amendamentul.
Modificarea au fost introdusă ca amendament de parlamentarii PSD-PNL- UDMR din decembrie 2022, pe site-ul Senatului fiind precizat că a fost depusă de parlamentari care sunt membri în Comisia Juridică din Senat, fără a fi menţionate numele acestora. Curtea Constituţională a României recomandase stabilirea unui prag, nu și valoarea acestuia. Pragul adoptat miercuri, de 250.000 lei este mai mare faţă de pragul de 200.000 de lei din celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu în 2017, care a dus la cele mai mari proteste de stradă din ultimele decenii. Protestatarii spuneau atunci că s-a legiferat furtul de până la 200.000 lei.

3 senatori de Argeş au votat „pentru”

„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, scrie în amendamentul votat. Prevederea a fost adoptată cu 78 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă”, după cum urmează: PNL- 28 voturi „pentru”, PSD -44 „pentru”, UDMR- 6 voturi „pentru”, USR- 21 voturi „contra”, 4 senatori neafiliaţi, între ei şi Diana Şoşoacă, au votat „contra” şi AUR 9 „abţineri”. Astfel, trei parlamentari dr Argeş au votat „pentru” şi unul „împotrivă”.
Modificarea adoptată de Senat va ajunge la Camera Deputaţilor care este for decizional.

Ministerul Justiţiei vrea un prag de 9.000 de lei

După ce senatorii au votat modificarea, Ministerul Justiției a transmis un comunicat de presă prin care susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu pedepsită cu 2 până la 7 ani de închisoare. Instituția propune astfel modificarea Codurilor Penale în conformitate cu deciziile CCR la o valoare mult mai mică decât cea adoptată miercuri de Senat, de 250.000 de lei. La scurt timp după comunicatul Ministerului Justiţiei, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu s-au dezis de votul din Senat şi au anunţat că susţin pragul de 9.000 de lei.

Propunerea USR blocată la comisii

Am încercat să discutăm cu senatorii de Argeş care au votat în favoarea modificării legislative. Senatorii PSD Cristina Stocheci şi Ovidiu Puiu nu au răspuns la telefon, în timp ce senatorul PNL Dănuţ Bica, a răspuns, a promis că revine, dar nu a mai făcut-o. Am luat legătura şi cu senatorul USR, Ion Narcis Mircescu, unul dintre cei care au votat împotriva amendamentului. „Au reinventat celebra Ordonanţă 13. Din presă am aflat şi noi că duminică seara a existat o întâlnire a membrilor din coaliţie şi imediat a fost introdus acest amendament pe repede-înainte şi ne-am trezit cu el, luni, la Senat. USR depusese în noiembrie 2022 o iniţiativă legislativă în care se dorea punerea în acord cu decizia Curţii Constituţionale a României şi instituirea unui prag echivalent cu salariul minim pe economie. Iniţiativa noastră a fost blocată în comisii. De astfel, nu este singura, USR a venit în ultima perioadă cu iniţiative legislative care să ajute actuala guvernare în îndeplinirea obiectivelor PNRR (Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă). Ulterior a venit şi Guvernul cu o iniţiativă legislativă fără a fi prevăzut un prag . Noi am numit acest amendament, pragul Ordonanţei 13 actualizat cu inflaţia”, a declarat pentru Curierul zilei senatorul USR de Argeş, Ion Narcis Mircescu. M.Sandu

2 COMENTARII

  1. Ordonanta 13 … infloare, Legea pensiilor … moare ! Vorba-i despre Legea pensiilor de pe vremea olgutei vasilescu / validata de klaus werner ioahannis , pe care acum o mai carpeste … buda-i .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.