- Din punctul meu de vedere
Dragii mei anonimi care comentează articolele trebuie să conștientizeze că le-am făcut, practic, o rubrică în rubrică. Dacă nu aș susține rubrica mea, nu ar avea nici ei rubrica lor în care, așa cum se întâmplă de obicei, să mă critice.
Eu am o opinie, anonimii au o altă opinie, ceea ce într-o democrație este ceva la ordinea zilei. Trec peste faptul că eu semnez, iar ei o dau anonimă, vorba lui Caragiale, pentru că altceva vreau să lămuresc în articolul de față.
Una dintre temele principale ale anonimilor este acuzația că mă situez permanent și total de partea primarului Piteștiului, domnul Cristian Gentea. Reproșul tocmai în aceasta constă, anume că de ce sunt de partea primarului, de unde deduc că aș fi foarte apreciat dacă aș fi împotriva lui. De aici, o serie întreagă de comentarii asupra persoanei mele, de la faptul că aș fi ”vândut” și că mi-am pierdut independența, la aceea că prin atitudinea mea deovedesc că nici măcar nu sunt ziarist.
Dacă prin a fi ziarist înseamnă a nu avea opinii personale, atunci nu sunt , iar dacă mă scoate cineva în afara acestei onorabile bresle, accept cu bucurie.
Să știe preopinenții că nu am studii de ziaristică, nu am legitimație de presă, nu sunt membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Cum s-ar spune, chiar nu miros a jurnalist.
Revenind la acuzația anonimilor că sunt de partea primarului Piteștiului, aș vrea să nu ne mai jucăm de-a șoarecele și pisica.
Da, așa sunt, îl apreciez pe Cristian Gentea și ca om, și ca primar.
Îl apreciez ca om deoarece este inteligent, prinde sensul mesajelor de la primele cuvinte, și-a format o familie împlinită, este suficient de modest și puțin predispus la mai multe compromisuri decât este nevoie pentru a-și îndeplini misiunea.
Ca primar, aș spune că este cel mai bun din ultimele trei decenii, punându-și deja amprenta asupra dezvoltării urbanistice. Nu agreez listele cu realizări, nu voi alcătui așadar o asemenea listă, dar dacă un om onest citește aceste rânduri, îmi dă dreptate instantaneu.
Sâmbăta trecută a avut loc la Sala Polivalentă din Pitești meciul de handbal feminin România – Portugalia, eveniment de primă mărime al lumii sportului. Organizarea asigurată de primarul Cristian Gentea a fost fără reproș.
Cât a costat bugetul Primăriei această organizare ?
Nimic.
Zero.
Totul a fost făcut din sponsorizări, recte transportul, cazarea echipelor, masa.
Bani mulți.
Cum se obțin sponsorizările ? Pe bază de personalitate, iar prin aceasta înțeleg caracter, credibilitate și competență.
Cei care îmi reproșează că îl comentez de bine pe Cristian Gentea au probabil alte nume de posibili primari în minte, cum ar fi, zic și eu, dnii Coteț sau Apostoliceanu sau Moșteanu. O întrebare:
Credeți că domnii din fraza de mai sus ar fi reușit aceste sponsorizări ?
Înclin să cred că nu, e nevoie, pe lângă cele enunțate, de o anumită imagine a omului și a familiei, iar dacă despre om am mai vorbit și vom vorbi, despre soția sa încă nu am spus nimic și nici nu voi insista în viitor.
Soția primarului, economist și șef de filiale bancare de mare succes la nivel național, este un om de maximă modestie și bun simț, iar prezența sa publică este pe cât de discretă, pe atât de apreciată de cunoscători. Ținuta vestimentară și modul de a vorbi au rafinamentul cuiva care nu are nevoie de spectacol public.
Sunt sponsorizările obținute un efect al prezenței familiei Gentea în comunitate ?
Asta cred, iar când anonimii îmi propun alte nume, evident că fac comparații, iar problema nu ar trebui să supere pe nimeni.
Revenind la chestiune, anume la jocul de-a șoarecele și pisica dintre mine și anonimi, subliniez că jocul trebuie să înceteze din moment ce recunosc deschis că am toate motivele să îl susțin pe primarul Gentea.
Nu aș fi liber, nu aș fi independent dacă nu l-aș susține, ar însemna că mi-a umblat cineva la decodorul conștiinței.
Ceea ce spun nu trebuie să arate faptul că aș fi împotriva altor păreri, dar atrag atenția asupra unui adevăr, anume că toți mizăm pe judecata timpului atunci când apreciem sau nu un primar.
Pariez că primarul Gentea va rămâne, după câteva mandate, în istorie ca un ctitor al Piteștiului din secolul XXI.
Nu am nimic împotrivă ca oricare dintre cei care citesc aceste rânduri să parieze împotrivă, doar spun că în acest moment balanța se înclină deja în favoare opiniei mele.
Știți cum obișnuiesc să îi judec pe oamenii pe care îi judec în calitatea mea nu de ziarist, ci de semnatar al unor articole ? Pur și simplu punându-mă în locul lor.
Nu aș putea fi chirurg, nu sunt inginer de poduri și șosele, nu voi lua Premiul Nobel, nu pot fi în multe alte ipostaze și nu pot fi primarul Cristian Gentea.
Proba la care mă pot supune este simplă: nu aș fi putut bugeta din sponsorizări obținute pe bază de obraz evenimentul de la Sala Polivalentă.
Revin pentru a treia oară și ultima asupra ideii că nu ne mai jucăm de-a șorecele și pisica. De-a lungul timpului, am apreciat că primarul Tudor Pendiuc a fost onorabil și în mai multe rânduri am vorbit despre hărnicia lui. Despre Cornel Ionică, deși mi-a fost student, nu am scris nici de bine, nici de rău, mai ales că a fost primar doar ceva mai mult de un mandat.
Despre primarul Cristian Gentea am deja o părere formată, nu ca ziarist, ci ca semnatar de articole de presă, în sensul că este primarul potrivit la vremea potrivită pentru a face din Pitești ceea ce trebuie să fie acest oraș.
Cristian Gentea este teribil de sensibil și orgolios.
Trecem aceste trăsuturi la calități sau la defecte ?
Propun să admitem că nimeni nu e perfect în afară de Iisus.
Hristos a înviat !
Gheorghe Smeoreanu