Cu privire la primarul Cristian Gentea, nu mă mai joc de-a șoarecele și pisica

14
  • Din punctul meu de vedere

Dragii mei anonimi care comentează articolele trebuie să conștientizeze că le-am făcut, practic, o rubrică în rubrică. Dacă nu aș susține rubrica mea, nu ar avea nici ei rubrica lor în care, așa cum se întâmplă de obicei, să mă critice.
Eu am o opinie, anonimii au o altă opinie, ceea ce într-o democrație este ceva la ordinea zilei. Trec peste faptul că eu semnez, iar ei o dau anonimă, vorba lui Caragiale, pentru că altceva vreau să lămuresc în articolul de față.
Una dintre temele principale ale anonimilor este acuzația că mă situez permanent și total de partea primarului Piteștiului, domnul Cristian Gentea. Reproșul tocmai în aceasta constă, anume că de ce sunt de partea primarului, de unde deduc că aș fi foarte apreciat dacă aș fi împotriva lui. De aici, o serie întreagă de comentarii asupra persoanei mele, de la faptul că aș fi ”vândut” și că mi-am pierdut independența, la aceea că prin atitudinea mea deovedesc că nici măcar nu sunt ziarist.
Dacă prin a fi ziarist înseamnă a nu avea opinii personale, atunci nu sunt , iar dacă mă scoate cineva în afara acestei onorabile bresle, accept cu bucurie.
Să știe preopinenții că nu am studii de ziaristică, nu am legitimație de presă, nu sunt membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Cum s-ar spune, chiar nu miros a jurnalist.
Revenind la acuzația anonimilor că sunt de partea primarului Piteștiului, aș vrea să nu ne mai jucăm de-a șoarecele și pisica.
Da, așa sunt, îl apreciez pe Cristian Gentea și ca om, și ca primar.
Îl apreciez ca om deoarece este inteligent, prinde sensul mesajelor de la primele cuvinte, și-a format o familie împlinită, este suficient de modest și puțin predispus la mai multe compromisuri decât este nevoie pentru a-și îndeplini misiunea.
Ca primar, aș spune că este cel mai bun din ultimele trei decenii, punându-și deja amprenta asupra dezvoltării urbanistice. Nu agreez listele cu realizări, nu voi alcătui așadar o asemenea listă, dar dacă un om onest citește aceste rânduri, îmi dă dreptate instantaneu.
Sâmbăta trecută a avut loc la Sala Polivalentă din Pitești meciul de handbal feminin România – Portugalia, eveniment de primă mărime al lumii sportului. Organizarea asigurată de primarul Cristian Gentea a fost fără reproș.
Cât a costat bugetul Primăriei această organizare ?
Nimic.
Zero.
Totul a fost făcut din sponsorizări, recte transportul, cazarea echipelor, masa.
Bani mulți.
Cum se obțin sponsorizările ? Pe bază de personalitate, iar prin aceasta înțeleg caracter, credibilitate și competență.
Cei care îmi reproșează că îl comentez de bine pe Cristian Gentea au probabil alte nume de posibili primari în minte, cum ar fi, zic și eu, dnii Coteț sau Apostoliceanu sau Moșteanu. O întrebare:
Credeți că domnii din fraza de mai sus ar fi reușit aceste sponsorizări ?
Înclin să cred că nu, e nevoie, pe lângă cele enunțate, de o anumită imagine a omului și a familiei, iar dacă despre om am mai vorbit și vom vorbi, despre soția sa încă nu am spus nimic și nici nu voi insista în viitor.
Soția primarului, economist și șef de filiale bancare de mare succes la nivel național, este un om de maximă modestie și bun simț, iar prezența sa publică este pe cât de discretă, pe atât de apreciată de cunoscători. Ținuta vestimentară și modul de a vorbi au rafinamentul cuiva care nu are nevoie de spectacol public.
Sunt sponsorizările obținute un efect al prezenței familiei Gentea în comunitate ?
Asta cred, iar când anonimii îmi propun alte nume, evident că fac comparații, iar problema nu ar trebui să supere pe nimeni.
Revenind la chestiune, anume la jocul de-a șoarecele și pisica dintre mine și anonimi, subliniez că jocul trebuie să înceteze din moment ce recunosc deschis că am toate motivele să îl susțin pe primarul Gentea.
Nu aș fi liber, nu aș fi independent dacă nu l-aș susține, ar însemna că mi-a umblat cineva la decodorul conștiinței.
Ceea ce spun nu trebuie să arate faptul că aș fi împotriva altor păreri, dar atrag atenția asupra unui adevăr, anume că toți mizăm pe judecata timpului atunci când apreciem sau nu un primar.
Pariez că primarul Gentea va rămâne, după câteva mandate, în istorie ca un ctitor al Piteștiului din secolul XXI.
Nu am nimic împotrivă ca oricare dintre cei care citesc aceste rânduri să parieze împotrivă, doar spun că în acest moment balanța se înclină deja în favoare opiniei mele.
Știți cum obișnuiesc să îi judec pe oamenii pe care îi judec în calitatea mea nu de ziarist, ci de semnatar al unor articole ? Pur și simplu punându-mă în locul lor.
Nu aș putea fi chirurg, nu sunt inginer de poduri și șosele, nu voi lua Premiul Nobel, nu pot fi în multe alte ipostaze și nu pot fi primarul Cristian Gentea.
Proba la care mă pot supune este simplă: nu aș fi putut bugeta din sponsorizări obținute pe bază de obraz evenimentul de la Sala Polivalentă.
Revin pentru a treia oară și ultima asupra ideii că nu ne mai jucăm de-a șorecele și pisica. De-a lungul timpului, am apreciat că primarul Tudor Pendiuc a fost onorabil și în mai multe rânduri am vorbit despre hărnicia lui. Despre Cornel Ionică, deși mi-a fost student, nu am scris nici de bine, nici de rău, mai ales că a fost primar doar ceva mai mult de un mandat.
Despre primarul Cristian Gentea am deja o părere formată, nu ca ziarist, ci ca semnatar de articole de presă, în sensul că este primarul potrivit la vremea potrivită pentru a face din Pitești ceea ce trebuie să fie acest oraș.
Cristian Gentea este teribil de sensibil și orgolios.
Trecem aceste trăsuturi la calități sau la defecte ?
Propun să admitem că nimeni nu e perfect în afară de Iisus.
Hristos a înviat !
Gheorghe Smeoreanu

14 COMENTARII

  1. Alooo,nea Caisaaaa,uite ca eu ma semnez,si ta acuz de pupincursm,Smeorene. De ce nu spui,ca iubitul tau primar(ma mir ca nu spui ca faceti un sex de calitate.depinde cine o primesteste in poponet)a distrus brendul numit FC ARGES?De ce nu spui nimic,javră comunista?Fotbal,baschet,volei..uite sa s-au dus banii publici de pomana.Retardatule.

  2. Ce dracu Polivalenta e aia făcută în mijlocul drumului? Acum face stadion. Are echipa pt el, îl da în chirie? Bani aruncați în vânt, motiv de capusare. Îl vezi și pe asta cu vila cu lift și amante ca pe Pendula. E mai rafinat, face pe seriosu, îl ia mai greu.

  3. Intr-o lume civilizata sa sponsorizezi cu diverse servicii anexe un meci al Nationalei Romaniei, de orice fel ar fi Nationala, este o mandrie si o ocazie foarte buna de reclama pt orice antreprenor cu ceva spirit si creier. Cum tratati Dvs problema ne duceti spre anii 90, cand orice sponsorizare de genul iti dadea instant statutul de „descurcaret”. Despre dl Gentea, da cu o mana cand are interesul si ia cu 2 maini apoi. Diferenta o face expunerea. Cand da, blitzuri peste blizturi. Cand ia, mucles. Dar pana la urma este doar un exemplul al clasei politice care conduce tara spre indobitocire si saracie . Un om adaptat, sa zicem. Cat despre FC Arges, momentan nu mai are nevoie de fotbal, si-a facut capital de imagine din Polivalenta, Bazin, noul stadion, vine Simfonia, mai bagam 2-3 festivaluri de raci, etc..Cine sa-l injure cand ne vom zbate iar in mocirla din B, cei de la Mioveni?..Isi va aduce subit aminte cand se va apropia inaugurarea stadionului. ATAT DE SIMPLU..

  4. „Ca primar, aș spune că este cel mai bun din ultimele trei decenii … ”
    Fix … la fel mai este si megiesu’ de la Mioveni.

  5. V-aș fi crezut, domnule Smeoreanu, dacă aș fi citit un cât de mic elogiu la adresa domnului Gentea acum 10-15 ani. Când era tot om politic, consilier local, si ar fi putut să se afirme cu vreo inițiativă care să fie sclipitoare. Cum însă dumneavoastră vă lipiți doar de cei care sunt la vârful ierarhiei locale de partid, atunci Gentea era neînsemnat. Cum a devenit primar, cum ati sărit cu lingușelile…
    În privința Polivalentei, afirm cu toată convingerea ca toți cei care au aprobat amplasamentul acestei săli sunt niște idioți! Iar domnul Gentea a ridicat mânuța ca să voteze, n-a avut nici o obiecție la această idioțenie. Nu se putea găsi o locație în afara orasului, să poti face și parcare și loc de promenadă, așa cum era normal?
    Iar afirmația despre rafinamentul ținutei doamnei Gentea îmi demonstrează că cei care vă acuză de pupincurism au dreptate.
    Tot legat de Polivalentă, sunt curios să aflu, când se va împlini un an de la darea sa în folosință, cât s-a încasat și cât s-a cheltuit cu întreținerea acesteia. Vreti să punem prinsoare că va fi o gaură pe care tot noi, locuitorii orașului, o vom acoperi? Aici să-și demonstreze primarul competența, nu organizând un meci cu un adversar din lumea a treia a handbalului feminin!
    Are perfecta dreptate Gabi, un privat deștept iese în câstig dintr-o asa sponsorizare.
    Iar primarul are și merite, ne-a umplut de semafoare!

  6. Vai, Smeorene, nu s-a gasit nimeni pana acum sa-ti dea dreptate, sa zica si el ca-i place fusta doamnei Gentea?

  7. Domnule Smeoreanu, ce-ar fi să vorbiți cu administratorul site-ului Curierului Zilei și să scoateți rubrica comentatorilor. Astfel, aceștia nu-și vor mai putea exprima vreun punct de vedere, rămâne pe site numai punctul dumneavoastră de vedere și veți avea întotdeauna dreptate. Lăudați pe cine vreți, criticați pe cine vreți, faceți tot ce vă place. Cititorii doar să citească, că doar de aceea sunt cititori. Se poate și astfel parcă am mai auzit de așa ceva. Cum ar spune englezul: „No feedback, no pain”.

  8. Am citit comentariile, sunt cam sărace în cuvinte și idei, sunt calate pe un fel de obsesie a negarii, probabil destul de chinuitoare la purtători din.moment ce m-am chinuit doar citind. În legătură cu amplasamentul Sălii Polivalente, va semnalez ca toate marile edificii din Vest sunt înghesuite de alte clădiri, dar asa e mintea romanului, visează spatii goale pentru proiecte monumentale , dar înțeleg cum este, în tinerețe m-a frapat și pe mine cât de inghesuita e celebra Madison Square Garden, de exemplu, oricum, nu știu niciun mare stadion din Occident izolat și mâncător de spatii, ceea ce nu înseamnă că la noi nu putea fi mai bine, cu condiția sa existe și posibilități juridice. În fine, fiți mai creativi când injurati, nu vreau sa mai citesc banalități.

    • Ai ajuns, Smeorene, sa ne dai exemple de la americani, adica cei mai mari ticalosi ai lumii, asa cum te scremi sa-i prezinti. Pai daca tot te lauzi ca ai fost si pe-acolo, n-ai observat ca Central Park e la o aruncatura de bat, ca asta este caracteristica New York-ului, densitatea cladirilor din cauza de ingradire geografica? Nu incerca sa aperi o idiotenie arhitecturala, asa cum un alt comentator a numit-o.
      Taci si inghite, vezi injurii in toate comentariile care nu-ti convin! Obisnuieste-te cu ideea ca nu toti suntem slugi platite de partide, ca stim si noi cum trebuie sa arate un oras bine gospodarit (nu este cazul Pitestiului), ca nu e suficient sa-mi vad primarul cu pixul in mana in sute de poze, de zici ca doar asta intra in fisa postului…
      Asa ca, Smeorene, nu te mai ofusca atat ca nu se mai gasesc comentatori care sa-ti dea dreptate. Nu mai tine cu poleiala asta pe care o tot incerci, omul de buna credinta este greu de pacalit!

  9. Dacă nu sunt osanale la adresa partidului cu care sunteți legat prin contract financiari și injurii la adresa competitorilor acestuia, cel mai adesea articolele dv., domnule Smeoreanu, sunt pline de citate (de multe ori și 70-90% din text) din alții (psihologi, filozofi, jurnaliști, etc.). Așa că atunci cand este vorba de idei proprii, ce mai rămâne? Eu aș opina mai degrabă, încercând să fiu obiectiv, că găsim mai multe idei în textele comentatorilor, care sunt – de multe ori – mai interesante, coerente și cursive.
    Din punctul meu de vedere, care nu se vrea insultă/injurie/denigrare.

  10. Cu exceptia primului comentator, unde vezi matale injurii? Sunt oameni carora nu le place, ca si mie, magaoaia construita intre patru strazi, facuta atat de mare cat a permis spatiul. Iar exemplul dat e doar pentru a ne spune ca ai fost si la New York! Daca ai curiozitatea, Europa e impanzita de sute de stadioane si sali de sport construite in locuri aerisite, unde poti ajunge usor, unde poti parca, unde te poti plimba, unde poti manca, unde poti face si alte lucruri inainte sau dupa o competitie. Repet, daca ai curiozitatea!
    Pe care, in mod voit, nu o ai!

  11. Domnule Smeoreanu, vă asigur că ați câștiga respectul nostru daca ați face un singur lucru: să nu vă mai considerați buricul pământului! Să nu mai interveniți cu aceste răspunsuri zeflemitoare, care se vor ironice (multe nu sunt), să acceptați că și comentatorii au, de prea multe ori, dreptate.
    Chiar nu pricepeți că amplasamentul Salii Polivalente este o tâmpenie, iar idolul dumneavoastră în ale administrației are partea sa importantă de vină? Un sondaj profesionist si neutru poate v-ar lămuri, cu toate că am îndoieli.
    Sunt de acord că jignirile nu-și au rostul, însă încetați să mai încercați să ne convingeti că albul e negru, deveniți ridicol! A nu știu câta oară!

  12. Voi comenta un mic paragraf din cele scrise de dl Smeoreanu in articol;

    „Cum se obțin sponsorizările ? Pe bază de personalitate, iar prin aceasta înțeleg caracter, credibilitate și competență.”

    Comentariu scurt: ne credeti naivi, pe noi cei care citim asa ceva.

    Comentariu plin:
    Orice persoana fizica sau juridica are anumite asteptari de la primar dupa ce face o sponsorizare.
    Nu spun aici dl. primar se intalneste cu sponsorii si ii intreaba pe sleau:
    – Cati bani dai la sponsorizare si ce doresti de la primarie in schimb?

    Dar spun ca in Pitesti avem exemple de cladiri construite dupa revolutie in locuri cel putin ciudate, urmand sintagma „blocuri noi intre blocurile vechi”.
    Exemplu: in cartierul Craiovei, pe str. Calea Craiovei in apropiere de Kaufland este un bloc relativ mic, de 3 etaje, cu bariera la intrare si parcare in fata sa PE SPATIUL VERDE.
    Blocul respectiv e ingramadit intre 2 blocuri „comuniste”.

    Cred ca totul a fost facut „cu acte in regula”, dar a fost nevoie si de o hotarare judecatoreasca (pentru retrocedarea unui teren cu rol de spatiu verde!) cat si de un Plan Zonal de Urbanism (votat in sedinta CL Pitesti) cat si de alte acte si autorizatii emise de primarie pentru a scoate terenul de sub incidenta destinatiei sale de spatiu verde.
    Orice om de buna credinta vede ca blocul respectiv incalca legea, dar s-au gasit formule de „intrare in legalitate”.

    Nu spun ca dl. primar Gentea a contribuit la asa ceva, dar spun ca astfel de cazuri au fost si vor mai fi: rechiniii imobiliari vor da ‘sponsorizari’ si vor obtine de la Primarie acte favorabile.

    Un ultim exemplu:
    – pe anumite terenuri (acum private) din Pitesti au existat conducte ale Termoficarii
    – primaria a cheltuit bani si a ridicat cu promptitudine acele conducte, lasand terenurile libere de sarcini si tocmai bune pentru construit blocuri

Comentariile sunt închise.