Argeşeni pe drumul încoronării

1

O zi specifică, agitată și ploioasă, în centrul Londrei, dar nu atât de obișnuită. Deși, cerul plângea dorul fostei regine cu lacrimi ce păreau a fi de neoprit, mulțimea nu se lăsa împiedicată din încercarea de a se apropia cât mai mult de familia regală, în această zi specială în care urma a fi încoronat noul suveran. 
Ca doi călători, pe drumul încoronării, eu și prietenul meu căutam ceea ce se simțea a fi comoara prețioasă de la capătul traseului, un loc de unde puteam urmări mult așteptata festivitate de încoronare a regelui Charles.

Primul loc unde am încercat să ne așezăm, a fost Westminster Abbey, gândindu-ne că acolo ar fi mai puțini oameni decât la Palatul Buckingham, doar pentru a afla ca ne-am înșelat teribil. Securitatea a oprit accesul spre acea zona cu mult înainte și am fost nevoiți să urmăm o coloană lungă de oameni ce se îndreptau spre palat. Încercarea noastră părea a fi în zadar, fiind opriți de gardurile imense așezate la fiecare colț de stradă care ne-ar fi dat voie să ne apropiem de mulțimea ce își ocupase locul în fața palatului cu aproape o seară înainte de începerea festivităților sau de nelipsita securitate. Agitația acaparase inima orașului, iar drumul care în mod normal dura 15 minute, a fost închis și transformat într-o călătorie anevoioasă și plină de peripeții.

Ceremonia transmisă pe ecrane imense

Coloanei lungi i se adăugau din ce în ce mai mulți călători curioși, protestatari ce nu erau de acord cu punerea pe tron a noului rege, arătându-și nemulțumirea prin numeroase pancarte ridicate și versuri recitate sau protestatari împotriva celor deja existenți, ce apărau imaginea monarhului și îl recunoșteau drept „regele lor“. În căutarea interminabilă ne opream din când în când pentru a cere „indicii“, sperând că vom găsi o altă cale decât cea pe care o urmau cu toții, de la polițiștii ce ne sfătuiau să urmărim încoronarea din confortul unui restaurant călduros. Cu toate acestea, am reușit într-un final să ajungem în parcul apropiat Palatului Buckingham, Hyde Park, de unde am putut urmări întreaga festivitate transmisă pe un ecran imens așezat într-o zonă special amenajată, oferind sentimentul unui festival în aer liber. Oamenii erau așezați pe iarbă, pe pături, sub umbrele, în corturi, la mese aduse de acasă și asamblate în parc sau pur și simplu sub ploaia specific londoneză.

La încoronarea reginei Camilla…. linişte

Odată cu începerea ceremoniei de încoronare, atmosfera agitată de până atunci s-a transformat într-un sentiment de apartenență, un sentiment de mândrie și bucurie. Mulțimea recita aceleași versuri pe care le spunea regele, cânta imnul național și striga „Să trăiască regele“ , cu fiecare ocazie în timpul încoronării acestuia. Cu toate acestea, lipsa îndrăgitei prințese Diana s-a simțit în momentul în care regina consoartă Camilla, a fost așezată pe tron, iar liniștea a acaparat întregul parc, lăsând publicul fără aplauze sau strigăte de fericire. Festivitatea din fața palatului Buckingham a readus întreaga mulțime în stadiul de uimire, văzând superbele trăsuri ale familiei regale și perfecțiunea pe care parada o aducea cu fiecare detaliu subtil. Micul prinț Louis a adus zâmbetul pe buzele tuturor cu salutul său neîncetat și agitat în contrast cu sora lui mai mare, elegantă și liniștită. Spre finalul paradei, ploaia se mai liniștea, lăsând loc noului monarh și familiei sale să se bucure de aceasta zi specială alături de toate persoanele ce au venit să îi privească. Această experiență mi-a oferit ocazia de a vedea angajamentul pe care oamenii l-au oferit, stând ore întregi în ploaie, cu sau fără companie, pentru câteva momente unice în viață.
Giulia Cristesu, o tânără în vârstă de 19 ani, din Ştefăneşti, a consemnat pentru Curierul zilei, momentele încoronării la care a fost martor din exterior. Studentă în anul I la University of Essex -East15 Acting School, din Marea Britanie, tânăra argeşeancă, prezentă la eveniment, a ţinut să împărtăşească cititorilor noştri ceremonia văzută prin ochii ei! Giulia Cristescu

1 COMENTARIU

  1. Cred ca in timpul domniei sale noul rege va avea parte de niste evenimente neprevazute:
    – secesiunea Scotiei
    – proclamarea republicii, in urma unui referendum pe tema monarhiei britanice

    De fapt dupa moartea reginei o serie de foste colonii britanice s-au proclamat republici, rupand legatura simbolica cu coroana britanica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.