■ Momeala la crap în funcție de anotimp
Apetitul crapilor este direct influențat de anotimp. Fiind animale cu sânge rece, capacitatea de a genera căldură este limitată și dependentă de temperatura apei. Soarele joaca un rol important.
Absolut toate procesele din organismul crapului sunt influențate de nivelul sau metabolic. Când apele sunt reci, digestia este greoaie și implicit apetitul scăzut. Preferabil, în aceste momente să apelăm la o momelă de crap naturală, și însoțită de un pat de nadă mic și grupat.
Viermii, râmele și larvele sunt o soluție buna la start de sezon. În plin sezon, crapul nu va refuza nici o momeală.
Este activ și va caută neîncetat în apă surse de hrană. Dacă momeala de crap este bine amplasată, atunci nici capturile nu vor întârzia să apară. Boilies, alune tigrate sau pelete sunt momeli de crap selective. Mămăligă, porumbul sunt momeli cu răspuns rapid.
■ Momeala la crap în funcție de talia peștilor
Anumite momeli de crap au capacitatea de a selecta talia peștilor. În funcție de rețetă și conținut, aceste momeli sunt stimulatori de apetit pentru crapii mai mari. Odată cu vârsta, crapul dobândește capacitatea de a fi selectiv în hrană și de a identifica sursele care contează cu adevărat.
Atât calitativ cât și cantitativ. Boilies-urile sunt de departe cele mai selective momeli de crap inventate. Având un conținut complex de cereale, făina de pește, aminoacizi și lichide nutritive, sunt adevărate bombe nutritive. Avantajul major este că în funcție de diametru, nu numai calitativ asigură selecția. Pot fi atașate câte două pe firul de păr.
Un astfel de bloc compact de momeală de crap nu poate fi aspirat de orice exemplar. Dacă partida are că scop cantitatea, diminuarea diametrului momelii de crap asigură capturarea tuturor exemplarelor de crap aflate pe vad. M.D.