Măşti de protecţie gratuit din partea Guvernului

0
  • Vor beneficia doar familiile defavorizate



Familiile și persoanele defavorizate vor primi gratuit, din partea Guvernului, măști de protecție, se arată într-o hotărâre a Parlamentului, publicată în Monitorul Oficial. În privința numărului de măști acordate, există deja în dezbatere un proiect de hotărâre care are în vedere acordarea a 30 de măști de protecție de persoană anumitor categorii sociale.


Hotărârea Parlamentului nr. 5/2020, ale cărei prevederi se aplică de miercuri, stabilește că „Guvernul României prin Ministerul Sănătății va pune la dispoziția autorităților publice locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ – teritoriale respective”. Executivul a venit deja cu o propunere concretă în acest sens. Potrivit proiectului de HG, Guvernul ar putea aloca aproximativ 60 de milioane de lei în vederea achiziționării de măști faciale pentru persoanele vulnerabile. Acestea ar urma să primească, timp de 30 de zile câte o mască pe zi, gratuit. Este vorba despre persoanele care fac parte din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 (venitul minim garantat), precum și despre persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010.
Beneficiază 900 mii de persoane
Măștile vor fi aduse la domiciliul sau reședința beneficiarilor, iar cei care nu au locuință le vor primi prin intermediul serviciului public de asistență socială. Conform estimărilor făcute de autorități, vor beneficia de acest ajutor aproximativ 900.000 de persoane. Așadar, declarația făcută de premierul Ludovic Orban, potrivit căreia persoanele vulnerabile vor primi măști din partea statului, a fost materializată într-un proiect de HG care, pentru a se aplica, trebuie să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. O inițiativă asemănătoare a mai fost lansată de parlamentari încă de luna trecută, conform căreia fiecare român ar putea primi 30 de măști de protecție. Virgil Popescu, ministrul economiei, spunea de curând pentru Digi24, că se va strădui ca prețul unei măști să fie în jurul valorii de doi lei, astfel încât oamenii să nu mai plătească patru, cinci sau șase lei pentru o mască. Reamintim că purtarea măștii în spațiile publice închise, în magazine, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă este obligatorie pe perioada stării de alertă. Proiectul de HG referitor la acordarea a 30 de măști pentru fiecare persoană vulnerabilă nu se aplică momentan. Ca să intre în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.